Friday 27 January 2023

Anne Sverdrup-Thygeson Az ​élet szövete - Hogyan járul hozzá tízmillió faj a fennmaradásunkhoz?

A HVG Könyvek kiadásában találkoztam már korábban a szerző Anne Sverdrup-Thygeson: Elképesztő ​rovarok című könyvével.  Nagyon tetszett az, ahogy érthetően mesél a valószínűleg méltatlanul kevéssé ismert rovarvilágról. Az „Élet szövete” már tudatos választás volt, kíváncsi voltam, hogy felnőtteknek hogyan ír a szerző.

Rendkívül izgalmas a könyv.

Bár egy témáról ír, mégis, mint az élet szövete, úgy ez a könyv is sok apró összetevőből áll össze kerek egésszé. Mesél a rovarokról, rég kihalt állatokról, fákról és virágokról, a tengerekről, kulturális és természeti értékekről, de nem is kifejezetten az egyes csoportokban rejlik a valódi történet, hanem a köztük feszülő kapcsolatokban. A hálózatban.

Nagyon sok új információ volt számomra. Sok sohasem hallott rovar, gomba és fafajta bukkant fel, a szerző Oslo-tól Hiroshimáig keresztül-kasul bejárva a tájat, rengeteg szemléletes példát hozott. Bár izgalmasan és szemléletesen írt, azért nekem a képi világ nagyon hiányzott. Olvasás közben azon kaptam magam, hogy a google képkeresőjében szemlélem az azúrkék pillangót, a tőrfarkúakat, vagy épp az ausztrál sivatagot. Elfogadom, hogy gazdaságosabb volt így megjelentetni a könyvet, de mégis sokat segített volna a képi ábrázolás.

A könyv egésze komplex természeti világunkról szól, de egyes fejezetek inkább ökoszisztéma-modelleket mutatnak be, magyarázva-vizsgálva  a köztük lévő bonyolult és sokszorosan összetett kapcsolatokat.  Az egyes témák lazán kapcsolódnak, és több szempontból nem is volt teljesen kidolgozva egy-egy rész. Néhol nem pontosan tudtam, hogy mit a szerző szándéka, azon túl, hogy bemutatja a kevésbé ismert természeti rendszereket. Bár sok helyütt felszólalt  a természetvédelem érdekében, mégsem egy markáns kiáltvány ez  a könyv. Pedig lehetne. Tartalmában hasonlít nekem az Attenborough könyvekre, de sokkal kevésbé határozott a környezetvédelemmel kapcsolatos irányelvekben vagy technikákban.

Mindenképpen érdemes elolvasni, mert amellett hogy rengeteg új információt hordoz el is gondolkodtat, ugyanakkor úgy érzem ma már ennél erőteljesebben kell szót emelni a fajok védelméért.

Adatok:

Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 312.
Ford.: Patat Bence

Fülszöveg:

Emberként ​képesek vagyunk hasznosítani a természetet, amiben azonban kockázat is rejlik: ha nem vagyunk mértékletesek és körültekintők, a saját létezésünk alapjait áshatjuk alá.
Anne Sverdrup-Thygeson, a Terra Insecta című bestseller szerzője legújabb könyvében magával ragadó módon mutatja be, hogy nyüzsgő sokféleségével miként járul hozzá a természet jólétünkhöz és jóllétünkhöz. Fajok milliói kínálnak számunkra ihlet- és örömforrást, teszik élhetőbbé a környezetünket.
Az élet szövete elgondolkodtató és magával ragadó történetein keresztül a fajok sokféleségét és a kényes egyensúlyon alapuló együttélést ünnepli. Ám arra is figyelmeztet: ha mindezt a csodát meg akarjuk őrizni, vigyáznunk kell rá, és változtatnunk kell az életmódunkon, amíg nem késő.

ANNE SVERDRUP-THYGESON
Kutató, kommunikátor, a rovartan tudósa, egyetemi oktató. Doktorátusát természetvédelmi biológiából szerezte, a biodiverzitás szakértője. Negyedszázada kutatja az erdőket és az öreg fákat lebontó szervezeteket, az ember hatását az ökoszisztémára. Első könyve, a Terra Insecta – Miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok? számos országban bestsellerré vált. Lelkes természetjáró és ultramaraton-futó, három gyermek édesanyja.
A könyv megvásárolható ezen a linken: https://hvgkonyvek.hu/konyv/az-elet-szovete

No comments:

Post a Comment