Monday 23 January 2023

Natalie Haynes: Ezer ​hajó

Az „Ezer Hajó” egy nagyon különleges irodalmi vállalkozás. A világ talán legismertebb mitológiai történeteit összegyűjtő Trójai mondakört dolgozza fel szinte teljeskörűen. A lapokon megelevenedik az Eris almáján összevesző Anthéné, Héra és Aphrodité, a szép Helénát megszöktető Parisz királyfi, Agamemnon, Menelaosz a kalandozó Odüsszeusz és a hős Achilleusz alakja. Mindannyian velünk élnek az általános műveltségünk részeként. Azonban ez a kötet inkább anti-hősköltészet, szemben az eredeti mondák magasztos hőskultuszaival. Soha még ilyen formában nem találkoztam a görög regékkel.
Natalie Haynes alighanem minden ismert mondafeldolgozást összegyűjtött, Euripidésztől Vergiliusig, az Odüsszeusztól az Iliászig. Majd fogta magát és az egyes történetekből kirajzolódó háborús eseményeket lefordította a benne szereplő nők nyelvére. Azzal, hogy a történet fókuszpontját megváltoztatta, tulajdonképpen egy egészen másfajta oldalról mutatta meg az ismert (vagy legalábbis feltételezett) történelmi eseményeket. 
A regényben keveredik a mítosz és a valóság. Istenek és emberek tapossák Trója földjét. A görög istenek nemcsak a templomok hatalmas szobraiban és a nekik bemutatott áldozatokban jelennek meg, hanem mesélőként is felbukkannak. 
Az „Ezer hajó” meséje nem egyenletes. Az elbeszélések lazán kapcsolódnak egymáshoz, a trójai nők állandóan visszatérő szemszöge olyan mint egy mint egy kardal. Kalüpszó a narrátor, valamint az Istenek és emberek egyenrangú ábrázolásai a klasszikus görög történetmesélést idézi meg. 
Athéné, Pénelopeia, Iphigenia vagy épp Helené meséje egy-egy különálló történet, mégis végigolvasva ezeket szépen kirajzolódik a trójai háború egésze. A háborúnak is leginkább egy sohasem látott mégis nagyon markáns vetülete.
Mert a háborúban a férfiak hősként vagy névtelenül meghalnak, de mi marad utánuk? Mi lesz a nőkkel, akik apát, szeretőt, férjet és fiút veszítenek el? Mi lesz azokkal, akik fogságba esnek? Akiket feláldoznak a háború oltárán, és akik öngyilkoságba menekülnek? A háziasszonyok, királynők, feleségek nimfák és istennők egyvalamiben hasonlítanak. Nők mindannyian. A háború áldozatai, akkor is, ha túlélik azt.
Natalie Haynes erre a koncepcióra építette fel csodálatos módon újra a görög mítoszokat. A hősök árnyékában élő mellékszereplőket hozta ki a fényre, és velük meséli el a véren, fájdalmon és halálon tobzódó hősiességet. Lemeztelenednek a hősök. Achilleusz, Odüsszeusz, Agamemnon és Zeusz végül gyarló férfivá válnak, akik az erőszakot hősi eszmékkel, politikai célokkal, ígéretekkel magyarázzák. Akik elhagynak feleséget és fiút a zsákmányszerzés és a hírnév reményében. Akik éppen olyan tökéletlenek, mint mindenki más. 
A Görög-Trójai háború a világ egyik legrégebbi ismert katonai konfliktusa. Mégis, ahogy az „eredményeiről” olvasok, valójában nem változott semmi.
Éppen ezért nehéz volt számomra, mégis felemelő. A regényben szereplő erőszak, halál és árulás nehezen feldolgozható, de azért a sorok mögött ott volt az együttérzés, bátorság, kitartás is. Legvégül pedig a remény.
A könyvet a General Press Könyvkiadó hozta el hozzánk, és a külső megjelenését sikerült a könyv tartalmához igazítani. Csodás és színvonalas mindkettő.

Adatok:
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 304.
Fordította: Szántó András

Fülszöveg:
Az ​Akhilleusz dala rajongóinak
Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.
Natalie Haynes író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women's Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.
A könyv megvásárolható ezen a linken:https://generalpress.hu/index.php?action=konyv&id=139497921

No comments:

Post a Comment