Wednesday 28 June 2023

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, ​a sztár

Petőfi nekem egyértelműen egy rocksztár. Gyerekkoromtól fogva nagyon szeretem a verseit, olvastam a prózáit, érdeklődve követem a Petőfi-sztorikat. Elképesztő, hogy ma is milyen aktív szereplője a mindennapoknak, hogy rövid élete mekkora hatást gyakorolt a társadalomra. Lehet szeretni, és nem szeretni, de figyelmen kívül hagyni lehetetlen. Idén a születésének 200. évfordulóján különösen megnövekedett a Petőfiről megjelenő könyvek száma, úgyhogy örömmel dagonyázok a különböző kiadványok sokszínű világában. Külön izgalmas, hogy az újonnan megjelenő könyvek jó része a fiatalabb generációra koncentrál. Petőivel elsősorban most a kiskamaszokat igyekeznek megszólítani az írók. Lapozgattam már az idén kezdő olvasóknak szóló könyvet a költőről, kalandregényt, fikciót, és szabadulószobás könyvet is. A lehetőségek tárháza végtelen, ahogy ezt a most olvasott infografikus kiadvány is bizonyítja.
Petőfi Sándor különös figura volt, de lássuk be, az átlagos emberekből ritkán lesznek sztárok. Olyanok meg végképp nem, akiknek a mítosza majd 200 év után is töretlenül fennmaradt. Miklya Luzsányi Mónika a Móra Kiadó által megjelentetett Rajongói Kézikönyvben Petőfi személyét igyekszik közel hozni a fiatalokhoz. Az infografikus kiadványban a mai tizenévesekhez közel álló stílusban a költő személyiségmorzsáiból igyekszik képet alkotni. Nem könnyű feladat, hiszen Petőfiről egyenesen Petőfitől tudunk meg a legtöbbet, és ő hajlamos volt a túlzásokra minden tekintetben. Ez a lánglelkű forradalmárokra jellemző nagyvonalú információkezelés és a kortársak hozzáadott tudása is sokféle szűrőn ment keresztül, hiszen a költővel nehéz volt jóban lenni. Csak az igazán kitartóak és türelmesek maradtak meg őszinte hívének, mint pl. Arany János. Így utókornak csak egy feltételezésekkel, túlzásokkal, és ferdítésekkel telitűzdelt kép jutott. Az viszont legendává lett. Ebből a könyvből sokféle apró dolgot megtudhatunk a szabadságharc első tollnokáról. Jót és kevésbé jót egyaránt.
A különböző információcsoportokat külön rendezte a szerző, minden terület 2-2- oldalt kapott. Ezek a blokkok eltérő stílusúak, jól elkülönülnek. Van, amelyik Petőfi gyerekkoráról szól, van amelyik a katonaéveiről, de olyan is, amelyik Szendrey Júliáról. Az átadott információk érdekes tényeket és feltételezéseket ragadnak ki a költő életéből és korából. Megtudhatjuk milyen lehetett a Pilvax kávéház és hogy nézett ki az Attila, olvashatunk a Petőfi márkanévről, és tölthetünk ki személyiség-tesztet is. A könyv tényleg egy rajongói kézikönyv (engem leginkább az Ifjúsági Magazinok hajdanvolt világára emlékeztet, hiányoltam is az olvasói leveleket), de semmiképpen sem életrajz. Nekem nagyon tetszett, ahogy a versekre utalt a szerző, kaptam is az alkalmon és néhány rég olvasott verset újra felidéztem.
Érdekes, néhol vicces és figyelemfelkeltő a kötet, de semmiképpen sem fest teljes képet.
Vélhetően nem is lehet, és nem is biztos, hogy szükséges. Petőfi a költészetében él, minden más csak reklámfogás. Azt azonban biztosra veszem, hogy értékelné a rajongást.

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2023.
Oldalszám: 80.
llusztrálta: Oravecz Gergely

Fülszöveg:

A gazdagon illusztrált könyv célja, hogy a kétszáz éve született költőt új megvilágításba helyezze. Miklya Mónika pedagógus alapos kutatómunkája után oly' módon rendszerezte a szakirodalmat, hogy az 9 éves kortól egészen a 99-ig mindenki számára izgalmas olvasmány legyen. A kézikönyvből megismerhetjük Petőfi Sándor kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt, különös tekintettel az 1848-49-es szabadságharcra, de a kor nőalakjai is fontos szerepet kapnak. A könyv ideális lehet az iskolai tananyagot kiegészítő olvasmánynak is.
A kötet megvásárolható itt: Móra Kiadó

No comments:

Post a Comment