Sunday 25 June 2023

Mia Sosa A ​legrosszabb esküvői tanú

Végre itt a nyár, és vele ezernyi érzés, és hangulat. Ilyenkor ízek költöznek a nyelvemre, szinte hallom a görög tavernákból kiáramló zenét, érzem az olasz teraszokon áramló oregano és bazsalikom illatot, és orromban van a tenger sós illata. Helyek ahol már jártam, és helyek ahol sohasem, de mégis a könyvek megidézik nekem. Különleges olvasmányok, amiket igazán csak a kánikulában jó olvasni, amik a maguk egyszerűségében sokkal többek annál amik. Rövid, könnyed nyári történetek egy ismertelen világ ígéretével.
Mia Sosa egy igazi spanyol hangulatú romantikus regénnyel jelent meg idén a hazai könyvpiacon. A borító nagy kékségét ugyan nem értem, a grafika viszont tökéletesen illeszkedik a sztorihoz. Szeretem a Kossuth kiadó újszerű törekvését arra, hogy a haza pályán eddig ismeretlen, friss hangú könnyed romantikus történeteket jelentet meg. Érdemes lenne ehhez egy sorozati arculatot is rendelniük.
A regény egy vagány, temperamentumos brazil amiga-ról szól, aki egyedül, önerőből építi fel az esküvőszervező vállalkozását, miközben őt a vőlegénye az oltár előtt hagyta magára. Ebben a helyzetben nehéz önazonosságot találnia, hiszen ami vele történt az rácáfol arra amit képvisel. Azaz a „Boldogan éltek amíg…” befejezés kútba esése nem éppen jó cégér egy esküvőszervezőnek. Ezért amikor egy nagy, anyagi és szakmai megbecsüléssel járó projekt új kihívásokkal állítja szembe, és a volt vőlegényének az öccsével kell együtt dolgoznia, váratlan és bonyolult helyzetekbe sodorja önmagát. Max a volt esküvői tanú, pedig erőn felett kompenzálja hajdani bűneit, miközben egyre mélyebbre merül a népes brazil család keltette örvényekbe.
Az egész szituáció vicces, és fordulatokkal teli. A két főszereplő látszólag teljesen különböző személyiség, más a hátterük, anyagi helyzetük, baráti körük, mégis szinte az első perctől működik köztük a kémia. Ezzel együtt is küzdeniük kell a boldogságért, sőt nehezítő körülményként ott a testvér aki valaha vőlegény volt. Ez nemcsak egy múltbéli konfliktus, hanem egy erkölcsi probléma is, ami egészen közel hozza „A felebarátod feleségét ne kívánd” Krisztusi parancsolatot.
Lina barátai és családja külön figyelmet érdemelnek. Egy matriarchális rendszerben működnek, ahol az anya és nagynénik működtetik tulajdonképpen a vállalkozást, és a családot is, a női szerepek egészen mások, mint az európai kultúrában. Egészen sokat lehet tőlük tanulni elfogadásról, befogadásról, rendszerszemléletről, és megbocsátásról is. Emellett pedig ott van még Lina baráti köre ami hát… szegény Max, és szegény férfiak akiket az útjukba sodor a szél. A három temperamentumos menyecskével szemben azért fel kell vennie a kesztyűt a pasiknak. Max időnként tesze-toszának tűnik, de az, hogy kívülállóként a brazil pereputtyban megpróbálja megtalálni a helyét már önmagában is komoly feladat.
Az írónő remekül teremti meg a brazil-amerikai atmoszférát. A bemutatkozásban olvasható is, hogy személyes élményekből merít, és valószínűleg ennek köszönhető, hogy komplett csomagban kapjuk a másodgenerációs bevándorló család mindennapjainak pontos bemutatását. Környezettől a családi kapcsolatokon át a spanyolos temperamentumig. Még a karneváli hangulat is visszaköszönt nyomokban, emiatt egy igazán vidám, nyári olvasmány kerekedett a történetből.

Adatok:
Kiadó: Kossuth Kiadó
Megjelenés: 2023
Oldalszám: 384
Fordította: Medgyesy-Töreky Flóra

Fülszöveg:

OLTÁRI ​SZÍVEK
Egy oltár előtt elhagyott esküvőszervező? Ja, persze, az iróniát Carolina Santos is érzékeli. De múltjának e kellemetlen mozzanata ellenére Lina olyan lehetőséget kap, amely megváltoztathatja az életét. Csak egyetlen bökkenő van: együtt kell működnie a világ legrosszabb esküvői tanújával a saját kudarcba fulladt menyegzőjéről.
Max Hartley marketingszakértő eltökélt szándéka, hogy letegye a névjegyét egy áhított szállodai ügyfélnél, aki az arculata kiterjesztését tervezi. Aztán megtudja, hogy a bátyja eszes, lenyűgöző és abszolút tabu exmenyasszonyával kell dolgoznia, aki ráadásul ki nem állhatja őt…
Ha sikerül egymás kinyírása nélkül összehozniuk a prezentációjukat, mindketten jól járnak. Csakhogy Max az első számú közellenség, mióta arra biztatta a bátyját, hogy hagyja faképnél a menyasszonyt, és Lina a maga részéről kész megfizetni érte.
Lina és Max hamar felfedezik, hogy nem az ellenszenv az egyetlen érzelem, amitől szikrázik közöttük a levegő. Ám ez a rossz csillagzat alatt született páros mégsem lehet több ideiglenes játszópajtásnál, mert Lina nem vágyik szerelemre, Max pedig soha többé nem hajlandó a bátyja mellett másodhegedűst alakítani…
A könyv megvásárolható itt: Kossuth Kiadó

No comments:

Post a Comment