Sunday 18 September 2022

David de Jong: Náci ​milliárdosok

Tapasztalataim szerint a HVG Könyvek kiadója igyekszik egy-egy témában az újszerű, alapos, és objektív műveket publikálni. Ebben az esetben ez nem sikerült maradéktalanul, de lássuk be olyan történelmi bűntettek merültek fel a II. Világháborúban, amiket nehéz személyes érzelmek nélkül megírni. De Jong, amerikai újságíró oknyomozó riportkönyve, egy máig óvatosan kezelt témáról rántja le a leplet. Kik azok, akik tényleges, és bőséges anyagi hasznot húztak a zsidóüldözésből, a koncentrációs táborok védtelen, és végletekig kihasznált túszaiból, a háborús fegyverkezésből, a gazdag zsidó iparosréteg kisemmizéséből. Kikre építette Hitler a rezsim gazdasági pilléreit, és kik azok, akik mindezek ellenére a mai napig a szabad világ milliárdosai?

Ez a tényfeltáró dokumentumkötet egy nagyon kemény könyv. Alaposan kidolgozott, részletről részletre építi fel a Náci Németország eddig alig látott arcát. A pénz és hatalom, emberséget, barátságot és kegyelmet nem ismerő oldalát. Persze néhány dolgot lehetett tudni, de igazából sohasem kötöttem össze pl. a Porsche családot a Volkswagen bogár megszületésével, vagy a Dr. Oetker márkanevet a hadifoglyok ingyenmunkájával. És mennyire más ezzel a tudással nézni a mai európai autó- vagy épp élelmiszeripart. Mondhatnám, hogy „megáll a falat az ember szájában”.

Keveset, sőt szinte semmit nem tudtam a náci éra gazdasági hátteréről, bár egyértelmű volt hogy valaki fizette az elején legalábbis a politikai és harci gépezetet.

Illetve de igen, persze láttam a „Schindler listáját”, de annak vad romantikáját itt nagyjából el lehet felejteni. Én elhiszem, hogy létezett olyan ember is a gazdaságban, aki próbált segíteni az elnyomottakon, sőt ugye tudom, hogy létezett, de kétségtelenül Ő volt a fehér bárány a sok fekete között. Még akkor is, ha a kezdetekben önző érdekek vezérelték, képest volt nagyából helyes úton maradni, míg pályatársai olykor gyomorforgató mélységekben űzték a kapcsolatrendszerükből adódó előnyök kihasználását.

Ebben a könyvben 5 meghatározó család története bontakozik ki, illetve hozzájuk kapcsolódóan szervesen bepillantást nyerhetünk még Goebbels-ék életébe, és említésszinten egy 7. dinasztia is felbukkan a történetbe. Az 5 legnagyobb nemzetszocialista elköteleződésű család a bankszektortól az élelmiszeriparig, az autógyártástól a fegyverkészítésig szinte minden területen kiszolgálta a náci rezsim igényeit, miközben ők maguk is bőséges haszonnal kerültek ki a háborúból, és az azt követő perek sem sokat rendítettek hatalmukon. Manapság pedig már a leszármazottaik igyekeznek félig-meddig takargatni, a sötét módszerekkel megszerzett vagyonok eredetét.

A könyvben három dolog nem tetszett igazán, Kettő észrevétel inkább a szerkesztésre vonatkozik, a harmadik egyértelműen a szerzőre. Elsőként a történetvezetés okozott nekem nehézséget. A lineáris családtörténet bemutatása helyett, az író időrendben ugrándozik az egyes dinasztiák közt, ami főleg az elején megnehezítette a szereplők elkülönítését és követését. Másodszor: elképesztő mértékű lábjegyzettel rendelkezik a dokumentum, de ezek mind a törzsszöveg után, a könyv végén kapnak helyet. Bevallom egy idő után már nem lapoztam vissza, hanem inkább kihagytam a magyarázó információkat. Sok hasznos tudást rejtenek, de állandóan megakasztják az olvasást.   A harmadik hiba nem is igazán hiba, és említettem is már, de mégis: a szerző személyes érzelmei időről időre előtérbe kerülnek. Ugyan a történet szempontjából természetesen ez nem akkora baj, de a tényfeltáró irodalom, mint műfaj mégis elvárja az objektivitást, és szerintem nem feltétlenül kell ítélkeznie az írónak, akkor sem, egyértelműen elítélendő a központi témát képező cselekmény.

Összességében mégis nagyon érdekes és összetett olvasmány volt, sok téma kapcsán elgondolkodtatott, é  a jelenlegi gazdasági, politikai sőt háborús helyzetet is tovább  árnyalta.

Adatok:

Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 336.
Fordítótta: Csáki Judit

Fülszöveg:

„Ma, ​amikor a dezinformáció mindenható, amikor a szélsőjobb világszerte feljövőben van, a történelmi transzparencia mindennél fontosabb. Mindez azonban valahogy nem érinti Németország legendás iparmágnásait. Az ő sötét örökségük rejtve maradt. Ez a könyv, a maga csekély lehetőségeihez mérten igyekszik ezt a hibát korrigálni.”
Hogyan alapozta meg a zsidó vagyon jogtalan megszerzése, valamint a kényszer- és rabszolgamunka olyan ma is jól ismert német szolgáltatók és nagyvállalatok üzleti befolyását, mint az Allianz, az AFA, a Siemens, a Porsche, az Oetker és a BMW?
Miként segítette az üzleti elit kényszerből vagy meggyőződésből Hitler terjeszkedését és hatalmi politikáját?
Miért hunyt szemet a történelmi bűnök felett a háború után az Egyesült Államok?
A német iparmágnások azáltal, hogy kisajátították a privátbankokat, áruval és fegyverekkel látták el a hadsereget, és mindent megtettek a profitjuk maximalizálásért, közvetve vagy közvetlenül, de támogatták a náci törekvéseket. David de Jong oknyomozó újságíró mérföldkőnek számító művében a véres pénz nyomába ered, és korábban fel nem dolgozott dokumentumokra és forrásokra hagyatkozva feltárja Németország leggazdagabb üzleti dinasztiáinak történetét. Egyedülálló kötete azzal a szándékkal született, hogy végre napvilágra kerüljön a német és a világgazdaság egyik legsötétebb, elhallgatott fejezete.

David de Jong korábban a Bloomberg Newsnál dolgozott újságíróként. Főként az európai bankrendszerrel, az amszterdami pénzügyekkel, a rejtett vagyonokkal és a milliárdosok anyagi javaival foglalkozott. Jelentek meg írásai a Bloomberg Businessweekben, a The Wall Street Journalban és a Dutch Financial Dailyben is. Holland születésű, jelenleg Tel-Avivban él. Miközben ezt a könyvet írta, négy éven át Berlinből tudósított.

No comments:

Post a Comment