Friday 9 September 2022

Steve Brusatte: A ​dinoszauruszok tündöklése és bukása

A Park Könyvkiadó gondozásában megjelenő dínós könyv a legátfogóbb munka ami ebben a kategóriában a kezembe került. Azért is választottam, mert amellett, hogy érdekelt a rég kihalt állatok univerzuma, vágytam némi időbeni és térbeni kitekintésre. Fontos, hogy a szerző Steve Brusatte komplexen kezeli a dinoszauruszok világát, elejétől a végéig bemutatja az őslények életkörülményeit, az adott földtörténeti kort, kitér az ősmaradványok felfedezésének körülményeire, sok tudós kollégájának munkásságára, egyszóval igyekszik árnyalt és átfogó képet adni, mint a kutatása tárgyáról, mint magáról a tudományágról.
Ha azt mondom, hogy ez egy elképesztően összetett könyv, akkor keveset mondok, sőt, még csak nyomokban sem fedem fel a valóságot. A szerző lelkes és hozzáértő őskövületvadász és paleontológus úgy ír a témáról mintha Indiana Jones krétakori kalandjairól mesélne, David Attenborough tolmácsolásával. Ha valaha egyetemi előadást szeretnék kérni a témáról, hozzá kellene bejelentkeznem. A hatalmas tudásanyagon túl, rengeteg storyt ad át, elsőkézből, megélt kalandokról és a történelem nagy dinoszaurusz kutatóiról egyaránt, közben mintegy mellékesen elkalauzol ásatásokra, és történeti sorrendben végig vezet minket a nagy dinoszaurusz fajokon, és a földtörténeti korokon. Őrületes utazás, rengeteg ténnyel, de mégsem száraz. Elképzelni is sok, hogy az ember párezer évéhez képest itt százmilliós nagyságrendben beszélünk az elmúló évekről, és a földben a mai napig megmaradt csontkövületekről, valamint a mai modern technikák által felépített elképzelt réges-rég kihalt állatokról. Hiszen még a legképzettebb tudósok is csak felbecsülni tudják hogyan nézhettek ki a dinoszauruszok. Fennmaradt nyomaik csupán utalnak színükre, bőrük formájára, tollazatukra(?) belső szereik nagyságára, stb…
Nem mellesleg néhány nagy kérdésre is választ kapunk, pl., hogy mire volt jó a T-Rex impozánsnak nem nevezhető mellső végtagja? Volt-e híres magyar dinoszaurusz-kutató? (Volt.) Létezett-e Magyaroszaurus? (Naná!) Hogyan haltak ki a dinoszauruszok? stb. …
Én nem sokat tudok a dinoszauruszokról. Abban a korban voltam kamasz, amikor menő volt Jurassic Parkot nézni, ma meg már önszorgalomból szeretem a Jurassic World-öket (kivéve az utolsót). Mégsem olvastam soha róluk, a minimálisnál többet. Ez a könyv most nagyon széles kaput nyitott az ismerteknek, de őszintén, nem is hiszem, hogy ennél többre valaha szükségem lesz. Hiszem, hogy sok mindenki nyitott a témára, és valójában bárki számára remek olvasmány, nagyon összetett, de élvezetes. Írásmódjában lendületes, érthető, kicsit sem unalmas.
Egyetlen komoly hibája van a műnek. Annyit használtam menet közben a google-t, hogy két betű megadása utána kereső most már automatikusan egy dinoszaurusz képét dobja be. Csodálkozom rajt, hogy még egyetlen paleontológus sem jelölt be ismerősnek a közösségi oldalakon. Viccet félretéve hasznos lett volna néhány (vagy inkább jó sok) rajz a csapatosan felbukkanó dínófajokról, mert elképesztően sokat kellett használnom a netet, hogy az egyes fajokat azonosíthassam. Ez pedig az olvasásélményt tette töredezetté.
Összességében azonban csodálatos, és nagyon összetett könyv, amely a dinoszauruszok teljes történetét bemutatja a tudomány mai állása szerint. Bárkinek ajánlom, akit kicsit is érdekel a téma.

Adatok:
Kiadó: Park Kiadó
Megjelenés: 2021
Oldalszám: 336
Fordította: Főzy István, Vasvári Tamás

Fülszöveg:

Hatvanhatmillió évvel ezelőtt a Föld legfélelmetesebb élőlényei, a dinoszauruszok örökre eltűntek. Mind a mai napig bolygónk nagy rejtélyei közé tartoznak.
A fiatal amerikai paleontológus, Steve Brusatte, szakterületének kiemelkedő egyénisége ebben a könyvében izgalmasan és olvasmányosan meséli el meglepő és új megvilágításba helyezett történetüket. Föleleveníti a dinoszauruszok fejlődésének csúcspontjait, amikor sok száz fajuk létezett, majd megjelentek a mai madarak ősei, a szárnyakat viselő, tollas dinoszauruszok. Aztán feltehetőleg egy óriási meteorit csapódott be a Földbe, és majdnem az összes dinoszauruszt elpusztította – bekövetkezett a földtörténet egyik legnagyobb szabású tömeges kihalása. Brusatte beszámol néhány rendkívüli felfedezésről is, amelyet kollégáival együtt tett, például az ősi, ember nagyságú tyrannoszauriákról és a tollas raptorokról. Ezek alapjaiban változtatták meg a dinoszauruszokról való tudásunkat.
A dinoszauruszok tündöklése és bukása nagyszerű tudományos mű, egyben remek ismeretterjesztő munka.

A könyv megvásárolható ezen a linken: https://www.libri.hu/konyv/steve_brusatte.a-dinoszauruszok-tundoklese-es-bukasa.html

No comments:

Post a Comment