Sunday 25 September 2022

Budai Lotti:Ahová ​a holdam is velem jön (Tök-életlen életek 2.)

A „Tök-életlen életek” sorozat első része csalódás volt, talán azért mert sokat vártam tőle. Építettem egy írói mítosz Budai Lotti köré a „Rizsporos Hétköznapok” miatt, amit aztán az „Akik poggyász nélkül utaznak” szépen le is rombolt. Most épp ellenkezőleg: már eleve negatív előítélettel indultam, és ez a rész többet adott, mint amit vártam.

Pörgős, gyors olvasmány volt.  A fogalmazásmód gördülékeny, és a történet sem vett indokolatlan kanyarokat és furcsa kitérőket. Egyenes mederben haladt, de nem feltétlenül lehetett tudni már az elején, hogy vezet a főszereplő útja. Néhány logikai bukfenc itt is belefért, de kevéssé volt rázós, mint a korábbi részben. Az, hogy az előző kötet azzal zárult, hogy Ákos kiment Laura elé a reptérre, a második pedig azzal kezdődik, hogy India óta nem is látta Laura a volt vőlegényét eléggé „wtf” volt, és a francia iszogatás-storyzgatás közben is becsúszott egy olyan történet, amit ezer önsegítő oldalon lehet olvasni, kisfilm is készült belőle „Szalontüdő” címmel, Budai Lotti mégis eladta a főszereplő sajátjaként. Őszintén szólva mindkettő kiküszöbölhető lett volna némi szerkesztői ráhatással. Ezen túl volt pár apró nem tetszésem még a szövegezéssel kapcsolatban, de ezek már tényleg nüansznyiak az előzményekhez képest.

Ebben a részben Laura, önismeretében megerősödve, önmaga nyomába ered Franciaországba, pontosabban Provance központjába. Az utazás kiváltója továbbra is a családja, amely ebben a kötetben sem lett szimpatikusabb, viszont a baráti kör itt azért már megváltozik, a negatív figurák száma jelentősen csökken, sőt jó részt el is tűnik. Nóra ugyan újra felbukkan, de mintha az ő személyisége is fejlődött volna valamicskét.

Persze nem maradunk teljesen negatív szereplő nélkül, mert a regény második felében újult erővel visszatér az antihős, de a jelenléte a történet szempontjából teljesen indokolt. Tetszett, hogy Laura szakmai szempontból is tovább lép, és a baráti kötelékei is erősödnek Számomra ez többet jelent, mint a férfiakkal való viszonya, bár azért itt is tapasztalható némi haladás. Nem abban, ahogy belelép a kapcsolatokba, hanem ahogy kilép belőlük.

Franciaország egy új út, valósan és képletesen is. „Lore” mintha elhagyta volna az Indiában felszedett ismereteit, és meggyőződéseit, és kicsit a spirituális tanoktól a pszichológia felé veszi az irányt. Persze lehet, hogy a kettő tökéletesen működik együtt is, nem tudom. Nekem az „Örökölt sors” kérdései köszönnek vissza az alapkérdésekben. Erőteljes volt a váltás a buddhista nézetekhez képest, de sokkal kevéssé közhelyes, és sokkal inkább elgondolkodtató. Izgalmas volt a családi kötelékek mélyére ásni, felfedezni az okokat és okozatokat, az önsorsrontás mibenlétét, és a párkapcsolati választásaink ismétlődését is. Tulajdonképpen itt most minden a helyén volt, sem túl soknak, sem túl kevésnek nem érződött a történet.

Luna cica felbukkanása pedig igazán jót tett a történetnek, róla szívesen olvastam volna még.

Összességében ezt a kötet sokkal jobban szerettem, mint az előzményét, és Budai Lottiihoz is közelebb kerültem, bár még nem vagyok elkötelezett rajongó, de most már kíváncsi vagyok a befejező részre.

Adatok:

Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 408 oldal

Fülszöveg:

„Göröngyök közt éjjel megyek, csak a holdam jöhet velem…” – dúdolja folyton Laura a régi Kispál és a Borz-számot, míg megfogadva Bence tanácsát, nekiáll, hogy leásson a poggyászai legaljára. Ezen a lelke mélyére vezető úton egyedül a fiú különös ajándéka és Emma hagyatéka kíséri el, no és egy igencsak szuggesztív és egyedi látásmóddal bíró terapeuta, akivel Laura a Birtalan család titkait és múltját igyekszik feltárni.

Jelenét ugyanakkor megzavarja egy különc férfi felbukkanása, akitől kénytelen lesz megtanulni a leckét: az, hogy ellenkező irányba indulunk el, még nem garancia arra, hogy nem ugyanoda érkezünk…

Budai Lotti, a népszerű írónő a Rizsporos hétköznapok-sorozat és történelmi regényei után az Akik poggyász nélkül utaznak című, ízig-vérig 21. századi regényével rabolta el olvasói szívét, most pedig a Tök-életlen életek újabb kötetében mutatja be Laura útját nemcsak az Igazihoz, hanem a Valódihoz.


No comments:

Post a Comment