Sunday 16 April 2023

Tavi Kata: Nincs ​több titok

A @Könyvmolyképző időről időre hoz nekünk egy ifjúsági-romantikus zsánerben játszó Tavi Kata könyvet. A műfajt abszolút szeretem ezért az összes eddig megjelent könyvét elolvastam. A „Sulijegyzetek” sorozat áll hozzám a legközelebb, és talán ez a kötet eddig a legtávolabbi. Tavi Kata valamiért még nem teljesedett ki igazán, úgy érzem, sokkal több van őbenne, mint amit eddig megmutatott. Az általa érintett témák mind fontosak, a szereplői élők, a szövegei könnyen olvashatóak, mégis marad egy hiányérzet bennem. Talán a megoldásai azok, amik rendre megbotlanak, ugyan nem borulnak fel, de azért nem is 100 %-osak. Vagy a szereplők személyisége nem teljesedik ki igazán, nem tudom. Talán mindegy is, olvastam és a következőt is fogom, aztán reménykedem, hogy előbb utóbb maximális elégedettséggel szállok ki egy történetből.

A Nincs több titok című kortárs YA regény, amely egy romantikus történetbe ágyazza a bántalmazás markáns, és kevésbé felismerhető változatait. A főhőst, Helgát megtámadja egy csapat, és bár inkább ráijesztenek, mint valóban bántják, erős lelki nyomot hagy a konfliktus. A történet izgalmasabb része az érzelmi bántalmazás, amit sokan, sokféleképp művelnek ebben a regényben. Gúnyolás, elhallgatás, leszólás, eltiltás, elhallgatás, lenézés, lekicsinylés. Ezek mind jelen vannak, így jól azonosíthatóan is, míg az életben, a mindennapok rutinjában vélhetően kevésbé felismerhetőek. Érdemes beszélni róla, már csak azért is, mert hosszú távon mentális és fizikális betegséghez vezethet. Bár nem feltétlenül azon a kissé ezoterikus módon magyarázva, ahogy azt a regény teszi, de tény, hogy a stressz és a frusztráció következményekkel jár. Fontos beszélni róla. Abban azonban nem vagyok teljesen biztos, hogy ezen a módon kell ezt megtenni.

Helga egy érzelmileg nehéz helyzetben nem talált támaszt. A barátai nem igazi barátok, vagy érdekből, vagy számításból vagy egyszerűen csak azért vannak mellette, mert az élet úgy hozta. A konfliktushelyzetben a társuk problémájára önfejű megoldásokkal, elhallgatással, figyelmetlenséggel válaszolnak, egyiknek sem jut eszébe a meghallgatás, támogatás. A családi háttér diszfunkcionális, a megoldásaik körülbelül hasonló eredményre vezetnek. Az egyetlen valódi erő egy srác lehetne, de ő maga sem tud kiegyensúlyozott háttér lenni, egyéb, hozott családi problémák miatt. A megoldás tehát ott van, hogy nincs megoldás, avagy: „neveld magad ha tudod”. Értem, hogy mi lett volna a cél, de nem ad igazán mintát a regény a hasonló helyzetek megoldására. Az „állj ki magadért”, és „csapd rá mindenkire az ajtót” nem lehet megoldás. A gyenge háttérzajt, ami azt mondja, hogy „menj pszichológushoz és dolgozd fel”, a regény főszereplője élből elfojtja, pedig jó irány lehetett volna. A „beszéld ki” családilag vagy baráti körben szintén nem tudott működni. Csupán a „vedd észre” felismerés volt tetten érhető úgy-ahogy. Helga alapvetően szimpatikus karakter, de elképesztően nem látta mi zajlik körülötte, minden meggyőződése tévedésre épült, a talpraesettség nyomokban sem kerül elő, ellenben mindenkiben észrevette a hibát, majd egyszerűen nem oldotta fel, nem kezdett vele jóformán semmit, amikor mégis akkor pedig inkább csak próbálkozott. Dani, aki a nagybetűs Támaszt jelentette volna, nem tudott valódi támasz lenni. Elhallgatás mögé menekült, és ő pont annyira „Majd én megmondom mi a jó neked” helyezeteket teremtett, mint Helga családja vagy barátai. Szépen belesimult a környezet mintáiba, nem hozott valódi megoldás. A felnőttek pedig nem működtek felnőttként, de ennek okait nem igazán bontotta ki a regény. Az anya esetében jön ugyan egy félmagyarázat, de lássuk be, egy betegség nem lehet elég indok arra amit tett, míg az apa esetében semmilyen valódi választ nem kapunk a viselkedésére. De ugyanígy visszajelzés nélkül marad a barátok magatartásának háttere vagy épp a graffitisek büntetésének mikéntje, és a történtek feloldása.

Mindezek ellenére fontos ez a könyv. Segít a felismerésben, átgondolásban és a probléma megfogalmazásban. Elsősorban középiskolásoknak ajánlom.

Adatok: 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 320.

Fülszöveg:
Ne félj rám bízni a titkaid!
Hadik Helgát egy buliból hazafelé néhány fiatal kirabolta, és azóta fél kilépni a házból. A barátai nem hagyják, hogy teljesen bezárkózzon, és a bosszantó, ám annál helyesebb évfolyamtársa, Korányi Dani is felajánlja, hogy segít neki legyőzni a félelmeit. A fiú önvédelmi órákat tart gyerekeknek, és úgy gondolja, Helgának is tudna mit tanítani.
De ki ez a titokzatos fiú? Vajon miért segít? És Helga szigorú apja miért nem nézi jó szemmel ezeket a különórákat? Helga egyre jobban megnyílik Daninak, míg a fiú zárkózott, titkolózó marad. A lány egy idő után nem tudja eldönteni, hogy saját maga vagy Dani lenyűgöző társasága miatt várja-e a találkozókat. Ráadásul a támadók kilétére is fény derül, ami nehéz döntés elé állítja Helgát.
Vajon mennyit érnek a régi és az új barátságok? Milyen titkokat rejthet Dani múltja? És Helga valaha is ki mer állni saját magáért?
Ismerd meg a történetét, és higgy magadban te is!

A könyv megvásárolható itt: Könyvmolyképző webáruház

No comments:

Post a Comment