Saturday 8 April 2023

Heather Webber:Éjfélkor ​a Fekete Rigó kávézóban

Számomra az idei év legkülönlegesebb olvasmánya volt az „Éjfélkor Fekete Rigó Kávézóban” című történet.
Heather Webber bemutatkozó regénye az év elején jelent meg a @Kossuth_kiadó gondozásban. A borítója önmagában is egy nagyon szép, harmonikus színvilágú, kifejező megjelenést ad a szövegében is hasonló regénynek. Egyszerűen fogalmazott, mégis szépen megírt, gördülékeny és olvasmányos mű, amely végig fogva tartja az olvasó figyelmét.
A történet Alabamában játszódik, egy kisvárosban Fairhope és Mobile körzetében. A helyszín, és az életérzés is ismerős lehet azoknak akik nézték pár évvel ezelőtt a „Szívek doktora” című sorozatot. Teljesen átjött az összetartó kisvárosi hangulat, az egymás minden rezdülését figyelő kotnyeles szomszédokat, a bonyolult családi viszonyokat, évtizedes titkokat, és mindennapokban való egymásra figyelést látványosan ábrázoló zárt, mégis befogadó miliő. Nagyon szeretem ezt a vidéki idillt, ami Amerika déli államaiban még nyomokban megtalálható, legalábbis néhány könyv és film alapján.
A regény alaptörténete szerint Anna Kate az orvosi egyetem elvégzése előtt Wicklow-ba költözik, hogy két hónapig működtesse nagymamája örökségét, a Fekete Rigó Kávézót. A városkában azonban egy épületen és néhány piterecepten túl számos fontos dolgot talál. Új barátságok szövődnek, új álmok teremtődnek, és végül a múlt is kitárja kapuit, hogy Anna Kate megtalálja a gyökereit, és egy régi lezáratlan történet új befejezést kapjon. Miközben Anna Kate felfedezi saját útját, mások is rátalálnak az övékre. Egy fiatal nő új célokat talál, egy idős úriember új álmot álmodik, egy férfi megbocsátást nyer, egy család egyesül, és túllép a múlt árnyékán. A regényben szinte természetesen oldódnak meg konfliktusok, könnyedén szövődnek emberi kapcsolatok, a létezés és a másokkal együttélés olyan természetes mint a levegővétel. Nincsenek nagy drámák, és mégis, a múlt olyan sötét foltokat rejt, amelyek feldolgozása nem könnyű. A gyógyulás útja azonban jól kirajzolódik és könnyen követhető.
Végtelenül bájos, humorral átszőtt misztikus mese ez, a szeretet erejéről és a megbocsátásról, amely jelen van az eperfa termesében, a feketerigók énekében, és egy szelet pitében is.

Adatok:
Kiadó: Kossuth Kiadó
Megjelenés: 2023
Oldalszám: 448
Fordította: Nagy Mónika Zsuzsanna

Fülszöveg:
Az Éjfélkor a Feketerigó kávézóban mágikus realizmussal átszőtt, szívmelengető és magával ragadó romantikus történet, helyszíne pedig az Egyesült Államok egy bájos déli kisvárosa.
Wicklow, ez az emberléptékűen kicsi település az alabamai hegyek árnyékában terül el. Ide érkezik Anna Kate, hogy eltemesse szeretett nagymamáját, Zét, a Feketerigó kávézó tulajdonosát. Úgy tervezte, hogy csak rövid időt tölt itt, bezárja a kávézót, majd eladja nagyanyja ingatlanát. Ám hiába szánja el magát, hogy nem alakít ki szoros kapcsolatokat a helybeliekkel, és hogy elkerüli az apja családját, Anna Kate-et végül megmagyarázhatatlan módon elbűvöli a különös déli városka, ahonnan anyja sok évvel korábban elmenekült, és a rejtélyes Feketerigó-pite, amelyről az egész város beszél.
Ahogy lassan fény derül a múltra, Anna Kate-nek végül döntést kell hoznia, hogy ez a magányos feketerigó képes lesz-e rendbe szedni törött szárnyát, és megtanulni repülni.
A könyv megvásárolható itt: Kossuth Kiadó


No comments:

Post a Comment