Tuesday 4 April 2023

C. J. Cooke: A ​világítótorony boszorkányai

A Galaktika sorozatot kiadó Metropolis Média bátran nyúl a szokatatlan regényekhez. 2022-ben több olyan kötetüket is olvastam, ami újdonságként hatott a hazai könyvpiacon. A világítótorony boszorkányai szintén egy különleges hangulatú, érdekes, és számomra meghatározhatatlan műfajú történet. Elsőre gótikus horrornak mondanám, de igazából inkább gótikus mint horror. Vannak benne ugyan ijesztő elemek, de mégis erőteljesen fantasy irányba hajlik. Ugyanakkor egy nyomozós thriller is, mert ami történik arra van valamiféle (majdnem racionális) magyarázat. Vagy mégsincs.

A történet több idősíkban játszódik, ráadásul négy személy narrációjában olvashatjuk, ami kissé töredezetté teszi az elbeszélést. Az jutott eszembe a történetvezetésről, hogy olyan, mint egy megrepedt tükörlap. Ugyanazt a képet sokféle nézetben láthatjuk, és mégsem áll össze igazán egésszé. Itt is valahogy így volt.

Bár az alaptörténetet szépen nyomon lehetett követni, a főszereplő édesanya és Sapphire (a legidősebb kamaszlány) meséjéből, Luna a középső lány jelenkori elbeszélése teljesen összezavarta a képet. Ha ehhez még hozzáolvassuk Patrick 1662.-es grimoárját (bár itt bőven hívhatjuk naplónak is), egy különös, misztikus mese kerekedik.

Sokféle energiát mozgatott meg a könyv.

Az elején kicsit lassan bontakozott ki, és a környezet, a vad tengerparti Skócia bálnákkal és partvidéki sziklás tájjal (amiből keveset kapunk), jobban is érdekelt, mint a főszereplő család maga. Aztán a grimoár olvasása nyomán, a múlt fokozatos felépítésével egyre jobban vonzott maga a cselekmény, és a történtek feloldása.

Kicsit hátborzongató, néhol komor és fájdalmas, máskor csak hihetetlen események kapcsolódnak össze sűrű szövetté, egy igazán fojtogató légkörben. Az hogy a szerző több narrációt mutat sokszor kibillenti az olvasót, ugyanakkor a jellemábrázolást erősen megtámogatja. Saffi vagy épp Luna karaktere sokkal élőbbé válik ezen az E/3-as nézőpontú elbeszélő formán keresztül Viszont Liv E/1-es történetmesélését nehezen értettem, főként azért mert az ő érzései és gondolatai maradtak a legtávolabbiak, vagy legalábbis a legkevésbé közvetlenek. Illetve Clover a legkisebb lány kimarad a mesélők közül, de ő még csak hétéves, így érthető, hogy az ő szemszöge nem feltétlenül megmutatható.

A cselekmény egyszerre volt sok és kevés. Sok mert sokféle szálon indul, sokat mutat, és érdekesen szövi. Mégis kevés, mert igazán semmit nem bont ki a szerző. Értettem ugyan a történetet, de mégsem kaptam pontos magyarázatot az eseményekre, és az egyes szálakat is lezáratlannak éreztem, bár kétségtelenül volt egy rövid összefoglalás mindenkiről.

Nekem inkább érdekes, és sok szempontból tanulságos regény volt, mint jó, e hiszem, hogy sokan fogják élvezni a hangulatát, és a misztikumát is.

Adatok: 

Kiadó: Metropolis Media Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 334.
Fordította: F. Nagy Piroska

Fülszöveg:
Liv ​az egyedülálló édesanya, három lányával egy távoli skóciai szigetre költöznek, hogy a nő elkészíthessen egy falfestményt egy renoválásra váró, több mint százéves világítótoronyban. Remek lehetőség ez a kis családnak az újrakezdésre. Lassan Liv rájön, hogy a világítótorony alatt lévő barlangban régen olyan nőket tartottak bebörtönözve, akiket boszorkánysággal vádoltak.
A helybéliek próbálják Livet figyelmeztetni a túlvilági erőkre a világítótorony környékén, vadakra és embergyermekeket utánzó rémségekre, akik veszélyesek és meg kell őket ölni. Ezeket a lényeket egykor a boszorkányok teremtették, bosszúból, tartja a szigeti legenda.
Huszonkét évvel később Luna visszatér a szigetre, hogy eltűnt testvéreit és édesanyját megkeresse. Mikor kap egy telefont, hogy húga Clover életben előkerült, ő azonnal örömmel indul el, hogy újra találkozzon testvérével, megdöbbenésére testvére még mindig hét éves!
Luna attól fél, hogy Clover esetleg egy ilyen rém, akiről a szigeti legendák szólnak. Elhatározza, hogy felderíti a világítótorony boszorkányainak titkait, ám arra nem számít, ő rá hogyan hat az egész.

Az írónő kötete egy csavaros gótikus horror, misztikus elemekkel.

A regény megvásárolható itt: Galaktikabolt

No comments:

Post a Comment