Monday 24 April 2023

Hervé Benedetti · Nicolas Robin · Michel Coulon · Simon Lecocq Kutyakínálat ​római tálkán (Ideafix és a rebellisek 2.)

Nekem a 2022. év egyik meglepetése volt az Ideafix és a rebbelisek sorozat I. része a Latinok kíméljenek! című képregény. Egészen megörültem amikor a Móra Kiadó idén elhozta a sorozat folytatását.
Maga a kötet fizikai valójában nem nagy lélegzetvételű, de lássuk be Ideafix is kicsi (még ha nem is szereti hallani). Apró, de annál nagyszerűbb. Az Asterix és Obelix sorozatból Lutetiába kóborolt szőnyegcirkáló sajátos csapatot szervezett maga köré, kutyákból, macskákból galambokból és baglyokból. A házikedvencek mindegyike külön egyéniség, pont mint a gallok, az ellenséges harci ebek pedig meglehetősen ostobák, épp mint a rómaiak. Kiemelkedő intelligenciával vélhetően csak Ideafix és az ellenfél csapat vezéregyénisége Labienus tábornok elkényeztetett cicája Monaliza rendelkezik, de ez egyáltalán nem befolyásolja a kalandok élvezeti értékét, sőt. Lássuk be, a gallokat sem az eszükért szeretjük.
Ideafix, Muszklix Turbina, Szurdina Nocturnix és Asztmatix egyik legfontosabb erénye az igazságérzet, ami annyira erős, hogy az ellenségen is zokszó nélkül segítenek.
A könyv három történet tartalmaz. Az elsőben lökött hőseink egy elrabolt tojást mentenek meg. A fordulatos kaland nemcsak a házi kedvencek segítőkészségét csillogtatja meg, hanem Muszkix anyai ösztöneit is előhozza. A második történet szintén a családi érzelmek köré szerveződik Itt Turbina az, aki apára talál, ám ez idővel inkább hátránynak tűnik, mint pozitívumnak, ráadásul Monaliza lesz a családegyesítés szenvedő alanya. Nekem a harmadik rész a kedvencem, ahol egy elszabadult aranyszobor okoz felfordulást a római fennhatóság alatt lévő városban, épp a római nagyzási mániából eredően. Igaz, hogy a kókler druida Nokturnix szárnya is benne lesz a dologban, ami csak fokozza a hangulatot.
Mindhárom történet érthető önállóan is, de szépen illeszkednek az Aszterix univerzum egészéhez, bár itt az eredeti szereplőkből csak Ideafix és Hasarengazfix felesége Satrafina (vagy annak egy közeli ikertestvére) bukkan fel. A humor azonba a régi, és a képi megjelenés is az eredeti képregénysorozatot tükrözi.
Az egyetlen meglepő a második történetben felbukkanó Illés-dal volt, ennek azért kíváncsi lennék az eredetijére is.

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2023.
Oldalszám: 70
Fordította: Bayer Antal

Fülszöveg:

Asterix és Obelix kiskutyája, Ideafix rebellis barátaival együtt három újabb történetben tör borsot az ókori Gallia fővárosát, Lutetiát megszálló rómaiak orra alá. A rajzfilmsorozathoz kapcsolódó epizódokban legfőbb ellenségeik ezúttal is Labienus tábornok és harci vérebei, és Ideafixnek minden leleményére szüksége van, hogy ellensúlyozza bátor és hűséges, de néha meggondolatlan társai szeleburdiságait.
A kötet megvásárolható itt: Móra Kiadó

No comments:

Post a Comment