Wednesday 10 March 2021

Vic James Gilded ​Cage – Aranykalitka (Sötét képességek 1.)

Hát ez durva volt.
A borítója kifejezetten semleges. A Vörös Pöttyösökkel amúgy is úgy vagyok, hogy a borító alatt lehet bármi. Laza romantikus kamaszszerelem, vagy akár egy rázós disztópia is, mint jelen esetben. A borító és a sorozat miatt viszonylagos elvárások nélkül léptem a történetbe. Nehezebben olvastam, mint egy átlagos fantasyt. Lassú volt, mert nagyon komor, kevés benne az öröm, a romantika, és elég sok a politikai és társadalmi kérdés. Nagyon érdekes volt számomra, hogy több szereplő szemszögéből olvashattam a történetet, még a kifejezetten negatív szereplőnek tűnő Gavar és Bouda szemszöge is izgalmas volt, ugyanakkor érdekes volt az is, hogy kiét nem olvashattam (Pl. Jenner vagy Silyen), és vajon miért?
Abi karaketere, mint főhősé eléggé átlagos első olvasatra, kérdés is számomra, hogy vajon főhős marad-e. Luke érthetőbb főszereplő, nagyon emberi vonásokkal, és nagyon vegyes jellemrajzzal. Számomra Gavar egy rejtély, a tettei, a lánya, az apja, és a menyasszonya iránti érzelmei eléggé ellentétesek.
Ami miatt borzasztó volt a történet az nem az „arisztokrácia” kegyetlensége volt, hanem az, hogy egy totális diktatúra belső felépítését, valamint a benne élők társadalmi viszonyait elég pontosan festi meg az író, és legyünk őszinték ebben a korban is bármikor közelivé válhat számunra is ez az élmény. (Megjegyzem: nem politizálok, csupán arra utalok, hogy a diktatúrák gyakorlailag bárhol létrejöhetnek). Érdekes az is, hogy az író pont Angliát sújtja diktatúrával, miközben Franciaország felszabadítja önmagát, Amerika pedig boldog szabad ország. Az is érdekes, hogy Kínát sem kifejezetten diktatúraként említi. Mennyi más koncepció ez, mint amit napjainkban gondolunk.
Nos ha valaki könnyed, kamaszos romantikára vágyik, akkor ez nem az ő regénye lesz, de ha gondolkodni, borzongani, és elmerülni vágyik feltétlenül olvassa el. Semmi sem az aminek látszik.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 352
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
A ​világunk az Egyenlőké, a mágikus képességekkel megáldott arisztokráciáé, és mindenkinek tíz évig szolgálnia kell őket.
Csakhogy Anglia egyik legpompásabb birtokának kapuja mögött olyan erő rejlik, ami az egész világot felforgathatja.
Egy szeretetre és tudásra éhező lány.
Abi Anglia legbefolyásosabb családját szolgálja, ám a lelke szabad. Így hát amikor beleszeret a család egyik nemes ifjába, borzalmas döntés elé kerül. A család titkainak feltárása a szabadságát jelentheti, de vajon az árat a szíve fizeti meg?
Egy lázadásról álmodó fiú.
Abi testvére, Luke egy kegyetlen gyárban tölti rabszolgaéveit. Messze a családjától, borzalmas elnyomásban barátokra lel, csakhogy a barátok elképzelései nyomán mindenét elveszítheti. Luke rádöbben, hogy van valami, ami még a mágiánál is hatalmasabb: a forradalom ereje.
Mindeközben egy arisztokrata sötét képességeivel újraformálhatja a világot.
Csupán egy árnyék az Egyenlők csillogó világában, ám rejtélyes képességeit senki sem érti. A kérdés csak az, felszabadítani vagy pusztítani fog.

Szerző:
Vic a londoni Notting Hill-ben él, de élete inkább akció-kaland, mintsem rom-com.
Történelmet és angolt tanult az oxfordi Merton Főiskolán, ahol Tolkien egykor professzor volt. Rómába doktorált a Vatikáni Titkos Levéltárban (ezek nem hasonlítanak a Da Vinci-kódhoz), majd öt évet töltött Tokióban, ahol japánul tanult és újságíróként dolgozott. Most teljes munkaidőben ír.
Vic búvárkodott a Húsvét-szigeten, az Everest Base Camp-ben táborozott, az egyik utolsó postai hajóval St Helena felé utazott, Rio de Janeirón átsiklott-csúszott, és Európából Ázsiába átúszta a Hellespontot. De amit a legjobban szeret: délig ágyban feküdni egy jó könyvvel és a kedvenc kekszével.
(Forrás: https://www.amazon.com/Vic-James/e/B01ECZEG6W/ref=dp_byline_cont_pop_ebooks_1)


Weboldala:http://www.vicjames.co.uk/

No comments:

Post a Comment