Friday 18 March 2022

Lindsay Galvin: Darwin sárkányai

Érdekes dolgokat produkál az élet. Épp nemrég kezdtem el olvasni Charles Darwin: „Egy természettudós utazása a Föld körül” című könyvét. Ezzel szi te párhuzamosan került a kezembe a "Darwin sárkányai" és megmondom őszintén én csupán címbeli kapcsolatot sejtettem a két mű között. Meglepődve tapasztaltam, hogy  az eredeti Darwin útleírás teljes alapot szolgáltat a meseregénynek.
A szerző nem is titkolja, hogy a Galapagos-i utazás tényeit szövi át a saját fantáziája termékeivel, ugyanakkor pont a reális alap miatt sokkal valóságosabbnak tűnik a történet.
Az, hogy Galapagos-storyt két különböző tolmácsolásban is olvastam párhuzamosan, sokkal érdekesebbé tette mindkét olvasmányt, bár nyilván az eredeti mű egy sokkal terjedelmesebb és lassabb olvasmány.
Számomra a "Darwin sárkányai" eddig a 2022-es év könyve. Csodálatos, magával ragadó történet az élővilág és az ember viszonyáról kiskamaszoknak (főként fiúknak). Pergő, gyors leírás, sokszor időben nagyokat lép előre, mégis végig erősen lekötötte a figyelmemet. Elég naturális, szembesülünk benne sérüléssel, halállal, de egyik sincs túlmagyarázva. Nincsenek dagályos leírások, sem érzelmi hullámzások. Egyszerű nyelvezetű, de olvasmányos.
Érdekes benne, hogy a valóság és a mese határai összemosódnak, a könyvben szereplők közül valamennyien valós személyek voltak, és a helyszínek is létezők. Akár igaz történet is lehetne…
A regény kb. felénél fogalmazódott meg bennem újra a gondolat, miszerint az élővilág legborzasztóbb teremtménye az ember, és valóban csupán a majdnem kisfiú Covington jelleme ér fel az állatokhoz vagy épp a sárkányokéhoz.
Mindenkinek tiszta szívvel, de főként mégis kis természettudós könyvmolyoknak ajánlom.

Adatok:
Kiadó: Manó Könyvek
KIadás éve: 2021
Oldalszám: 320. oldal
Fordítás: Halmai Gergő

Fülszöveg:
1835
A hajósinas Syms Covington élete legnagyobb kalandja felé tart a Beagle fedélzetén a világhírű tudós, Charles Darwin segédjeként. Az úti cél: a Galápagos szigetek.
Egy vihar után hajótöröttént egy lakatlan szigeten köt ki, és olyan felfedezést tesz, ami megváltoztathatja a világot…
Most már nemcsak a saját életéért kell küzdenie, hanem egy eddig felfedezetlen faj sorsa is az ő kezében van.

No comments:

Post a Comment