Saturday 29 October 2022

Gáspár András Gáspár: Föld ​2 záróvizsga

Az alapelképzelés voltaképpen egyszerű. A Földet létrehozó magasabb intelligencia úgy véli (lássuk be jogosan), hogy az emberiség megérett a pusztulásra. A tovább örökítést, vagyis az emberi lét túlélését egy maroknyi diák jelentheti, ha, és amennyiben túlélnek egy csillagközi utazást és képesek lesznek életképes közösséget kialakítani egy, a Földnek megfelelő életkörülményeket nyújtó ismeretlen bolygón. Izgalmas elképzelés.

Sok oldalról meg lehet közelíteni a témát. Érdekes a regény alternatív teremtéselmélete, főként azért, mert a történet, a cselekmény folyamán megszerzett közösségi tudás ellenére sem szakad el az istenhittől. Nyilván fikció, de mintha nem sikerült volna eldönteni, hogy akkor most magasabb rendű intelligencia, evolúció, vagy Isten alkotta  meg az embert. Magyarázat lehet persze, hogy mindez együtt, de igazán nem lett tovább gondolva ez a szempont.

A regény tulajdonképen egy ultra rövid szelekciót futtat végig, nagyjából várható eredménnyel. Egy iskolányi diák jól-rosszul pár hét alatt felépít egy társadalmat, a földön megismert mintái alapján. Alapvetően érthető a kimenetel, meg is felel az erkölcsi normáknak azonban nagyon szabályos. Ha már újrakezdés: érdemes lett volna újszerű, szokatlan modellekkel operálni.  A történet rengeteg lehetőséget ad a játékra, sőt maga is egy játék, mégis mintha számítógépes programot futtatnánk, nem nagyon tér le az előre sejthető pályáról.  Jók, rosszak, büntetés, hősiesség. Viszont egy kibillent világban és kamaszok szintjén zajlik a cselekmény, minden adott volt tehát a rendszertelenségre, szabálytalanságra, egyediségre. A csoda nem tudott megtörténni úgy sem, hogy tényleg nagyon érdekes volt az alapötlet, sőt nekem a végső megoldás is tetszett, bár a nevek azért meglehetősen klisévé változtatták a zárógondolatot.

A szereplők kamaszok. És mégsem. Rendben van, hogy a Highbury Hills elitiskola tudósképző, de ezek a kamaszok 50-60 éves minifelnőttek. Tájékozottak harcászati, egészségügyi, társadalmi kérdésekben, növénytermesztésben és űrkutatásban. Csípőből indítanak atomfegyvert, és termesztenek génmódosított burgonyát. Közben meg el is felejtik, hogy kamaszok. Maximum egy-két fiúnak némi pubertás fantáziája, de összességében a szereplők meglett felnőttként viselkednek.

Nekem Gáspár András Gáspár sokszor naturális, ezt már a „Héjnélküli” című könyve kapcsán is megállapítottam. Sok a vér és a halál, talán több mint amit egy 12 éves elé tárnék. Szerintem inkább 15+ - os a könyv.

Érdekes volt. Tetszett  a történet, izgalmas volt  a koncepciója, adott gondolkodnivalót, de nem tudtam megkapaszkodni a részletekben. Inkább felnőtteknek ajánlanám.

Adatok:

Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2020.
Oldalszám: 336.

Fülszöveg:

Az eddig elsősorban színészként ismert Gáspár András Gáspár első regénye vérbeli sci-fi, kamasz főhősökkel, akikre életük eddigi legnagyobb feladata vár: bebizonyítani egy különös vizsgaterepen, valahol az univerzum peremén, hogy az emberiség bizalmat érdemel, képes tanulni korábbi hibáiból.A Föld 2 egy különleges utazás története, melynek kamasz hősei, a Highbury Hills diákjai szándékuk ellenére, érthetetlennek tűnő körülmények között egy földszerű bolygóra kerülnek, ahol nemcsak virtuális és valóságos ellenfelekkel kell megküzdeniük, hanem saját magukkal is. Nem bukhatnak el, mert ha kudarcot vallanak, az emberiség sorsa megpecsételődik. De vajon képes-e egy gimnáziumnyi lány és fiú megmenteni a jövőnket? Képesek-e működőképes társadalmat létrehozni? Vagy hasonló sors vár rájuk is, mint a történetben megidézett híres Golding-regény, A Legyek Ura fiatal szereplőire?

No comments:

Post a Comment