Tuesday 18 October 2022

Juno Dawson: Kifutó ​modell

Szerintem minden kamaszt izgat a kérdés, hogy mi történik, ha valaki egyik pillanatról a másikra sztár lesz. Főleg ha szupersztár. Jana Novak, a „Kifutó modell” főszereplője még nincs 18 éves, amikor a modellszakma megtalálja. A teljesen átlagos londoni lány hamar felfedezi a kifutók világát, és azt is, ami a függöny mögött van. A csillogás mögötti kiszolgáltatottságot, stresszt, fáradságot, a kedélyjavítók folyamatos jelenlétét, az étkezési zavarokat, és a bántalmazást is. Persze nem lesz mindenki sztármodell, de nagyon sok olyan szituáció van ebben a regényben, - modellszakmán innen és túl - amibe egy teljesen átlagos lány is belekeveredhet egyik pillanatról a másikra. Mindegy hogy magasak vagyunk és soványak, vagy alacsonyak és kövérek mindig lesznek olyanok, akiknek nem leszünk elég jók, mindig lesznek, akik beszólnak, ítélkeznek, akik javaslatokat tesznek. Talán nem olyan durván, mint a kifutók hiénái, az ügynökök és a fotósok, de mindenki ki van téve az értékítéletnek. Nagyon fontos az, hogy egészséges testképünk legyen, a kamaszoknak különösen, mint ahogy az is, hogy leszokjunk mi is az ítélkezésről. Változást csak változással lehet elérni.

Jana regénye bemutatja, hogy egy egészséges lelkületű, kiegyensúlyozott, védelmező családi hátérrel rendelkező tizenéves mennyire nem képes feldolgozni a stresszt, hogy válik gyógyszerfüggővé (szerencsére csak gyógyszerfüggővé), és hogyan sodorja magával az ár, azért mert nem tud nemet mondani. A mai túlterhelt világban naponta találkozom stresszelő, ideges, szabadidő nélküli, végletekig fáradt diákokkal, akik szinte miliméterre vannak a függőségektől, nem azért mert igényük van rá, hanem mert nem bírják. Jó lenne változtatni a világon, és megállítani az elvárások és versenyhelyzetek, kötelességek és felelősségek világát, de amíg ez nincs így tanuljunk meg nemet mondani. Semmi nem fog történni, ha kimarad a zongora, vagy az úszás mellől elmarad a kézilabda. Ha a gyerek alszik délután tanulás helyett.

A harmadik nagyon fontos témakör amit a regény felszínre hoz a bántalmazás. Nemcsak a verbális, hanem a szexuális is. Majdnem azt írtam, hogy annak enyhe formája, de nincs enyhe formája a szexuális bűncselekményeknek, főként kiskorú sérelmére. Az egész egy oltári hangos és erőteljes nem.

Juno Dawson regénye emiatt is elképesztően fontos könyv. Nemcsak a bántalmazásról szól, hanem a védekezésről is. Arról, hogy igenis ki kell állni magunkért, hogy nem lehet elhallgatni, és egyáltalán nem biztonságosabb csendben tűrni. Hogy akkor is van mód , ha látszólag a társadalom nem hiszi el, és ha bántalmazottból vádlóvá válunk. Hogy senki, de tényleg senki nem tűheti el azt, hogy kihasználják vagy bántalmazzák. Minden gyereknek meg kell ezt tanítanunk. Ez kétségkívül a felnőttek felelőssége, és ha nem megy másként adjunk könyvet a kezükbe. (pl. ezt.)

Bár tényleg csak jókat tudok mondani erről a regényről, én is azt gondolom, hogy nem illik a LOL sorozatba, inkább LOL+-os. Aki az aranyos, romantikus vidám történetet keresi, nem fogja megtalálni. Persze itt is van szerelem, de Jana és Ferd kapcsolata nem most alakul ki, és bár elég erősnek bizonyul, messze nem tökéletes és nem hibátlan. Mint ahogy semmi sem az az életben.

Nekem a szövegezés is nyers volt, de szondáztam a könyvet, a barátnőm 14 éves lánya elolvasta előttem, és őt egyáltalán nem zavarta a nyelvezete. Nekem néhol sok volt az ömlengés, máshol Jana volt túl vulgáris, de alapvetően nem én vagyok a sorozat célcsoportja, úgyhogy elfogadom, hogy a stílus már nem nekem szól.

Összességben azt kell mondjam, jó, hogy a Móra kiadó rátalált erre a könyvre, és vállalta a kiadását, minden kamasznak  oda kell adni.

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2021.
Oldalszám: 428.
Fordította: Nagy Boldizsár

Fülszöveg:

Jana egy átlagos lány a dél-londoni lakótelepről, aki néhány hónap alatt elképesztő magasra jut. De minél magasabbra kerül az ember, annál rémisztőbb a zuhanás lehetősége…
Jana Novak története úgy kezdődik, mint egy közhelyes modellmese: a magas, vékony lány nincs kibékülve a fiús vonásaival, egészen addig, míg váratlanul fel nem fedezi egy ügynökség munkatársa, és sztárt nem csinálnak belőle…
A divat világa azonban legalább olyan sötét, mint amilyen ragyogó. És minden sarok mögött ragadozók leselkednek.
Juno Dawson őszinte és nyers regénye a divatipar árnyoldalát mutatja be, és a #TimesUp meg a MeToo korszakában időszerűbb, mint valaha. A brit szerző eddigi legfontosabb könyve, melyből hamarosan filmet forgatnak.

No comments:

Post a Comment