Friday 25 November 2022

Yves Coulon · Matthieu Choquet · Jérôme Erbin Latinok ​kíméljenek! (Ideafix és a rebellisek 1.)

Asterix rajongó vagyok, régóta és titkolatlanul, bár be kell valljam nem minden Asterix képregényt olvastam (még). Filmestül, rajzfilmestül hozzám tartozik, számtalanszor láttam, olvastam a kalandokat, és jó eséllyel fel is ismerem, hogy egy-egy poén hova tartozik. Szóval szeretem.
Sima olvasóként különösebben nem követtem az alkotók élettörténetét, de azt azért tudom, hogy az eredeti Asterix képregények alkotói elhunytak. Talán ezért (is) lepődtem meg az Ideafix sorozat első kötetének idei megjelenésén. Teljesen nem számítottam rá, hogy a kedvenc rajzfilmkutyám önálló sorozatot kap.
Az Ideafix és a Rebellisek sorozatcím alatt megjelenő „Latinok kíméljenek” kötet három történetet tartalmaz. Ez a három történet terjedelemre megegyezik az Asterix képregényekkel, ugyanakkor valamiért sokkal kisebb formátumban jelent meg. Ez azt jelenti, hogy a képek és a szövegek is jelentősen méretcsökkentettek. Első fellapozásra zavarónak találtam és túlzsúfoltnak, de aztán egészen hozzászokott a szemem.
Az illusztrációk teljesen illenek az Asterix-világba, sőt néhány szereplő pl. a Fönők és a felesége, valamint Kishippix fel is bukkanak a történetekben. Azonban ez a képregény teljes mértékben a házikedvencekről szól.
Ideafix jellemében szerintem Asterixre hasonlít leginkább, hiába Obelix kutyája. Az okos és gyorsreagálású eb barátai azonban teljesen más jellemek, nem is tudnék hozzájuk gall karaktert rendelni. Turbina kicsit/nagyon túlmozgásos és figyelemzavaros ebleány, Musklix képviseli az erőt a csapatban, Szurdina a macska elsősorban lusta, csak másodsorban eszes és törődő. Asztmatix a galamb az idős, történetmesélő és Nocturnix a druidák madara szintén sajátos színfoltja a Lutéciában játszódó meséknek. Az ellenséget a rómaiak nem túl értelmes harci kutyái, és a rajtuk uralkodó cica (naná!) jelentik.
Mindhárom történet a megszokott narratíva alapján épül fel, történik valami (vagyis valaki figyelmetlenségből, vagy épp feltűnési vágyból galibát okoz), majd a Rebbelisek megmentik őt, és a mundér becsületét is, természetesen a római elnyomókat jelképező kutyacsapat ellenében. A történetbe néhol emberek is belekeverednek, bár zömmel csak a margóról figyelik az eseményeket. Kishippix az egyetlen aki majdnem főszereplővé válik.
Az Ideafix mesék komfortosak. Szépen belesimul a képregény a megszokott történetek sorába, nem kiugróan izgalmas, de fordulatos, és érdekes.
Ami hiányzott az az Asterix sorozat őskorában jellemző nyelvi humor, a beszélő nevek, és a vicces kiszólások, utalások. Lehet, hogy ezek egy részét a mai olvasók már nem is feltétlenül értenék, de mégis, nekem az Asterix –Univerzum abszolút jellemzője a humor, ami itt elmaradt. Igazán csak a karakterek jellemábrázolásában volt tetten érhető a korábbi képregényekre annyira jellemző szellemesség.
Bár az eredeti alkotók már nem élnek, számomra szimpatikus, hogy az életművűk ilyen módon él tovább. Új szereplőkkel, új történetekkel mégis másabb formában. Jó kezdeményezés, örülök, hogy a Móra Kiadó vállalta a hazai megjelentetését.

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2021.
Oldalszám: 68
Fordította: Bayer Antal

Fülszöveg:

Mielőtt találkozott Asterixszel és Obelixszel, Ideafix a fővárosban, Lutetiában élt. A kiskutya egy rebellis állatkákból álló csapat vezetőjeként szállt szembe a római megszállóval, rettenthetetlen bátorsággal küzdöttek Labienus tábornok harci vérebei ellen.
A rajzfilmsorozathoz kapcsolódó első kötet három történetet tartalmaz, és viszontláthatunk bennük olyan népszerű karaktereket, mint Amnézix druida és a lázadó dalokat éneklő Kishippix.

Ideafix és a rebellisek 3 története:
– Ocarina labdácskája
– Mindenki csuklix
– Labienus, nem kaphatsz el!

No comments:

Post a Comment