Monday 14 November 2022

Elizabeth Hoyt: A ​vágy hercege (Maiden Lane 12.)

Elizabeth Hoyt Maiden Lane sorozatának 12. kötete egyben az utolsó is. Érdekes módon keretes szerkezetben olvasom ezt a sorozatot, az első és az utolsó megvan, a többi rész még várat magára. Véletlenül alakult így, de az első és az utolsó rész közt igazából nincs is kapcsolat, leszámítva a korrajzot, és az írói stílust. Emiatt gondolom, hogy az egyes részek önállóan is megállják a helyüket, így nem okoz gondot, ha nem sorba olvassuk. A teljes képhez azonban hozzátartozik az is, hogy kimaradtam a Káosz Urainak korábbi rémtetteiből, számomra teljesen új volt a társaság, és a regény további szereplői is.

Korábban már olvastam Hoyt-tól a Hercegek trilógiát, és ott megtapasztaltam a fejezeteket kísérő mesét. Itt is nagyon tetszett a Bérckirály története, amely vezérfonalként viszi segíti a történet kialakulását, némiképp bevezetve a fejezetek cselekményét, de önállóan is értelmezhető a mese.

Nagyon szeretem a General Press romantikus regények sorozatát. Többnyire bájos, történelmi romantikusok, időnként humorosak, máskor rejtélyesek, de összességében ritkán lépnek ki a bálok, kerti találkák, intrikák és ruhaköltemények világából. Elizabeth Hoyt regényei azért is üdítő kivételt jelentenek mert a túlidealizált angol főúri mindennapok bemutatása helyett nem fél rávilágítani a társadalmi réteg sötétjére is. Az eddig olvasott regényeinél is azt tapasztaltam, hogy egyedi, érdekes témákhoz nyúl, kerüli a szokványos főúri élet bemutatását, és elég keveset ír a bálokról.

A „Vágy hercege” is egy cseppet sem szokványos élethelyzettel indít, és meg is marad ezen a pályán. Iris, az fiatal özvegy tévedésből kerül a jobbára főnemesekből álló „Káosz Urai” titkos társaság fogságába, és sorsa ebben a helyzetben kevés jóval kecsegtet. Raphaelt a bosszú vezérli, amikor részt vesz a lányrablásban, majd a szöktetésben, és ez a bosszú határozza meg a további lépéseit is. Kettejük találkozása talán nem eleve elrendelt, hiszen sem céljaik sem természetük, de még csak helyzetük sem utal arra, hogy közös utuk lenne és mégis egyfelé indulnak el egy gyorsan megkötött kényszer szülte házasságban. Ahogy egyre mélyebbre ásnak a társaság tagjainak felkutatásában, úgy köteleződnek el egymás mellett is egyre szorosabban. A történet során óhatatlanul is felszínre kerül Raphael múltja, és vele együtt az emberi lélek legalja is. A történeti távlatból tökéletesnek gondolt világban is ugyanaz a gonoszság tetten érhető, mint a 21. században. Persze tudjuk, hogy az ember ember maradt, mégis megrázó olvasni róla.

A történet remekül felépített, egyenes vonalban halad, némi visszatekintéssel, de egyáltalán nem zavarók a múltba való kitérők. Ahogy a romantikusregények esetében általában persze sejthető a történet vége, de addig még számos izgalom adódik.

A két főhős nagyon szimpatikus, bár megvannak a maguk hibái. Iris nekem néhol kissé erőszakosnak tűnik, bár nevezhetjük állhatatosnak is, akkor talán kevésbé bántó, Raphael pedig elég fafejű, de azért mindketten szerethetők. A párosuk az elejétől fogva stabil egységet alkot. A mellékszereplők , főként a korzikaiak pedig legalább olyan érdekesek, mint a két főhős.

Ez a regény sok erős érzelmet szabadított fel. A szerelem kibontakozása meglehetősen gyors volt, emiatt talán kevésbé tudtam beleélni magam, viszont a harag és a Káosz Urai iránti gyűlölettel vegyes undor eléggé meghatározó érzés volt. Ritka, hogy egy történelmi romantikus ilyen érzéseket kelt, de határozottan jó volt a regény. Kicsit talán erősebb mit a romantikusok általában, de mindenképp megéri elolvasni.

Adatok:
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 304.
Fordította: Ács Eleonóra

Fülszöveg:
A kifinomult, kedves és intelligens Lady Iris Jordan a rettegett bűnszervezet, a Káosz Urainak fogságába esik. A szabadulásához a segítség pedig onnan érkezik, ahonnan a legkevésbé sem várná. Dyemore hercegének legfontosabb célja, hogy beépüljön a Káosz Urai közé, és belülről pusztítsa el a szervezetet. Nincs ínyére, hogy az értékes idejét hölgyek megmentésével töltse. Most azonban, hogy a nagyurak mindkettőjüket meg akarják ölni, úgy gondolja, az lenne a legbölcsebb, ha feleségül venné Lady Jordant. Azzal azonban nem számol, hogy a végső szabaduláshoz nemcsak a gonosztevőkkel, hanem a saját démonjaival is meg kell küzdenie.

A könyv megvásárolható ezen a linken: https://generalpress.hu/index.php?action=szerzo&id=1633

No comments:

Post a Comment