Saturday 17 March 2012

Bram Stoker: Drakula

Ha már vámpírdivat van, akkor vissza a gyökerekhez. A vámpírok reneszánszát megélni csak Bram Stoker Drakulájának elolvasása után szabad. Persze nem kötelező, de ha vámpír akkor Stoker, amúgy meg klasszikus, szóval erősen ajánlott.
A Drakula vámpírja nem azonos sem Meyer sem Rice vámpírjaival. Ha szörnycsaládfát kellene rajzolnom, ő mindük öregapja, kevéssé emberi, nagyon gonosz, amolyan igazi rémálomba való szörnyeteg. Nagyon tiszta vonásokkal rendelkezik, nagyon könnyen megítélhető, ráadásul Stoker egy sor olyan alapszabályt épít fel, amiket a későbbiekben is szívesen alkalmaznak az írók. Persze maga a legenda nem Stokertől származik, de ő kovácsolja össze olvasmányos, ma is szórakoztató,félig horror, félig krimi regénnyé. Nem könnyű olvasmány, de nem is terjengős. A nehézséget a történet több szálon futása adja és az, hogy a szereplők naplóbejegyzésein fut keresztül a cselekmény. Akik a modern vámpírképeken nőttek fel, kénytelenek lesznek elvonatkoztatni a kedves, szerethető szörnyeteg képtől, de mindenképpen megéri. Kellemes borzongást!

Adatok:
Kiadó: Európa Kiadó
Sorozat: -
Oldal: 392
Fordította: Sóvágó Katalin

Fülszöveg:
„Drakula vagyok; legyen üdvözölve házamban, Mr. Harker!” Ezekkel a szavakkal mutatkozik be Bram Stoker klasszikus történetében a gróf Jonathan Harkernek, az egyik főhősnek.
A regényirodalom egyik leghíresebb bemutatkozását nemcsak az olvasók fújják bő évszázada – 1897-es angliai megjelenése óta a Drakulá-t nem győzik újranyomni –, de színpadi és filmszínészek is tucatszám. Lehetetlen úgy olvasni a semmi jót nem ígérő invitálást, hogy ne lássuk közben Lugosi Bélát, Christopher Lee-t vagy Gary Oldmant, vagy ne halljuk gondolatban egy súlyos várkapu nyikorgását. Drakula, aki beinvitál, rögtön felismerhető vékony sasorráról, „fennhéjázón öblös” homlokáról, főleg pedig „sajátságosan hegyes” fogairól, amik „kiálltak az ajkak közül, amelyeknek feltűnő pirossága ily élemedett korhoz képest megdöbbentő életerőt mutatott”. Ekkor még nem tudja szegény Harker, hogy házigazdája nem szimpla baljós mágnás, hanem igazából egy négyszáz éves vámpír.
Harker, a fiatal angol ügyvéd azért utazik a Kárpátok közé, a hátborzongató várkastélyba, hogy nyélbe üsse Drakula London melletti ingatlanvásárlását. Nem is sejti, miféle szörnyűséget szabadít ezzel a világra: a vámpír gróf ebben a nyugati metropolisban akar újabb áldozatokat szedni, újabb – élőhalott – segítőtársakat toborozni. Miközben Harker a romos várban senyvedve tervezi reménytelennek tűnő menekülését, Drakula kísértethajója máris Anglia felé közeleg, ahol két ártatlan fiatal nő készül a boldog házaséletre. Az egyik éppen Mina, Harker menyasszonya… Barátaiknak, egy ifjú angol és egy idős holland orvosdoktornak, egy angol főnemesnek és egy amerikai kalandornak minden bátorságukra és leleményességükre szükségük lesz, hogy elháríthassák ezt a pokoli támadást.

No comments:

Post a Comment