Wednesday 14 March 2012

Stephen King: Az írásról

A legjobb könyveket az ember véletlenül találja... Stephen King nagy kedvenc, de "Az írásról" c. könyve valamiért nem akadt a kezembe a múlt hétig.
Volt épp mit olvasnom, de King az King, tehát elsőbbséget élvez.
Ez most valami más. Az író ebben a műben önmagáról és az íráshoz való viszonyáról ír. A horrorkedvelők talán csalódnak a könyvben, de a rajongók valami olyan egyedit kapnak, ami az írót szinte személyes ismerőssé teszi.
King autóbalesete után, a gyógyulása közben írja- fejezi be a könyvet, így amellett, hogy elmeséli a pályafutását, részletesen kitér a balesetre, a lábadozásra, és a rehabilitációra. A könyv egyik legfontosabb része az író, írástechnikai tanácsainak tárháza, melyet véleményem szerint a kezdő írók akár szakkönyvként is használhatnak. Mindez King olvasmányos, túlzásoktól mentes gördülékeny stílusában. Perfect. Rajongóknak, írópalántáknak kötelező, mindenki másnak remek, téli estékre való könyv.

Adatok:
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Sorozat: Stephen King sorozat
Oldalak száma: 286
Kiadás éve: 2005
Fordító: Bihari György

Fülszöveg:
1999-ben bejárta a világsajtót a hír: Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó, s a népszerű író súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Szerencsére – és az olvasók nagy örömére – King felépült. Lábadozása idején írta meg, pontosabban fejezte be az 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t. King ezúttal nem borzongatni akarja kedves és hűséges olvasóit, hanem elmeséli, hogyan vált íróvá, és bevezeti őket a szakma rejtelmeibe. A tőle megszokott lendületes stílusban, humorral átszőve beszél finoman szólva is hányatott gyerekkoráról – hogyan vándoroltak városról városra, mennyit küszködött az édesanyja, hogy fenntartsa a családot, gyerekkori csínyekről –, kezdeti nehézségeiről, amikor rendre visszautasították az írásait, alkoholproblémáiról, majd arról, hogy a Carrie jelentette az áttörést – 1974-ben. S innentől kezdve egyenesen ívelt felfelé a karrierje, mely mind a mai napig töretlen. Beavatja olvasóit műhelytitkaiba, és saját elbeszéléséből vett részleten szemlélteti, hogyan zajlik nála az alkotás folyamata – az első, nyers változattól a végső formába öntött műig. Mindeközben arra is szakít időt, hogy írásra buzdítsa arra hajlamos olvasóit, ellátva őket jó tanácsokkal. Stephen King rajongói – új oldaláról ismerve meg kedvenc írójukat – ezúttal bepillantást nyerhetnek abba, hogyan is készülnek az általuk olyannyira kedvelt, izgalmas, annyi kellemes-borzongató percet szerző művek.

No comments:

Post a Comment