Thursday 22 March 2012

Leon Uris: Exodus

Az Exodus az a fajta regény, amely beférkőzik az ember bőre alá, és bár észre sem veszem még is rengeteget finomít a világnézetemen. Az elsőre súlyosnak tűnő regény több száz oldala nem repít irodalmi magasságokba, nem rendelkezik meseszép írói képek tömegével, ugyanakkor olvasmányos, izgalmas, amolyan jóféle történelmi kalandregény. A mondatok könnyen gördülnek, a története pedig beszippant még akkor is, ha fenntartásokkal áll neki az olvasó.
A cselekmény a II. világháború után, a zsidóság hazaépítését meséli el, több nézőpontból, nem elfogulatlanul. Azonban ha kicsit ha utat engedünk a történet nyomán feltörő gondolatainknak előbukkan a sorok mögött a haza utáni vágy, a lázadás, a hősiesség, és azok az ideák, amelyek a saját történelmünk mozgatórugói is. Az Exodus kalandos cselekménye két testvér életútját követi végig, de emellett történelmi eseményeket mutat be, politikai döntéseket magyaráz, és érthetővé teszi a mai napig éles arab-palesztin szembenállást.
A tartalom és a forma elsősorban férfiaknak szánt irodalmat sejtet, de hölgyeknek is bátran ajánlom, amellett hogy nem pihentető nyári olvasmány, és valószínűleg néhány papír zsebkendő is elfogy majd közben.

Adatok:
Kiadó: Partvonal Kiadó
Oldalak száma: 656
Kiadás éve: 2008
Fordító: Békés András

Fülszöveg:
"Az Exodus Mózes második könyve, amely azt beszéli el, hogyan menekült el a zsidóság az egyiptomi rabságból Kánaán földjére, és Exodus annak a hajónak a neve, amely 300 árva zsidó gyereket szállított 1946 végén Ciprus szigetéről Palesztinába. Uris nagy ívű történetében arról mesél, hogyan tér vissza a zsidó nép két évezredes vándorlás után Palesztinába, az ősi földre, ahol az érkezőket ellenségesen fogadják nemcsak az ott élők, de a környező országok lakosai is. Megismerkedünk Ari Ben Kánaánnal és Dávid Ben Amival, a harcos fiatalokkal, akik már itt születtek, és akár életük árán is küzdenek a függetlenségért, az eljövendő békéért; Kittyvel, az amerikai fiatalasszonnyal, aki férje és kislánya halálát próbálja feledni egy gyermekmenhely iszonyú gondjait magára véve; és a szinte még gyerek Dov Landauval és Karen Clementtel, akik a régóta tartó menekülés után most talán végre hazára lelhetnek. Uris főhőseinek életén keresztül mutatja meg nekünk, hogyan kovácsoldóik a szélrózsa minden irányából érkező emberekből egy új közösség, a zsidó nemzet.

No comments:

Post a Comment