Saturday 15 September 2012

Carolyn Jessop-Laura Palmer: Menekülés - A szekta fogságában

A Menekülés társszerzője Carolyn Jessop az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza ((FLSD) mormon közösségbe született bele, itt kényszerítették férjhez a szektavezérhez, itt szült 8 gyereket majd innét menekült. Ráadásul pert is nyert a szektavezér ellen.
Megtörtént eseményeken alapuló könyvet írni és olvasni legalább olyan divat, mint vámpírkönyvet írni/olvasni. Ezzel összhangban temérdek hatásvadász dokumentumregény jelenik meg, szektákról, diktátorok szeretőiről, arab hercegnőkről. Mindegyik megdöbbentő a maga módján, ugyanakkor egy idő után eltelik velük a szervezet. De aztán vannak időszakok, amikor egy-egy ilyen könyvre mégis felkapjuk a fejünk.
Nehéz könyv, mert megdöbbenő. Maga az is, hogy létezhet egyáltalán az emancipált világban olyan zárt közösség mely a nőket a végletekig elnyomja, mely a tagjait egészen a születéstől fogva a szektán túli világ ellen neveli. Hogy létezhet a lelki terrornak ilyen szintű mélysége. Tárgyilagos olvasmány. Nem hangol a szekta ellen, nem közöl ítéleteket, meghozzuk azt mi magunktól, oldalról oldalra haladva. Azoknak ajánlom, akik szeretik a valóságon alapuló történeteket, és bírják a lelki terheket. Napokig kísértő erőteljes olvasmány.


Adatok:
Kiadó: Atheneum Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 456
Kiadás éve: 2010
Fordító: Sóvágó Katalin

Fülszöveg:
Utah és Arizona államok határán működik a szélsőséges és poligám mormon szekta, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. A szerző ebben a közösségben született, itt nőtt fel, itt adták férjhez, negyedik feleségnek egy nála jóval idősebb férfihoz. Harmincöt évesen úgy érzi, nem bírja tovább, gyermekei érdekében is ki kell szabadulnia a rá kényszerített házasságból és az egyre fanatikusabbá váló közösségből. Egy éjszaka, húsz dollárral a zsebében nyolc gyerekkel együtt elindul egy ismeretlen, gonosznak bélyegzett világba, a szabadságba. Carolynnak sikerült az, ami még soha senkinek: maga mögött hagyott egy szörnyű házasságot, kiszabadult a közösségből, és a gyermekeit is neki ítélte a bíróság. Ma szabadon és boldogan él új párjával és gyermekeivel. A Menekülés az ő igaz története.


No comments:

Post a Comment