Wednesday 3 August 2022

Gareth Moore: Szabadulószoba

Ez a könyv áll a legközelebb ahhoz, amit a papír alapú szabadulószobáról gondolok. A témában nem az első választásom volt, de eddig a legjobb. Szerintem fontos, hogy egy ilyen jellegű könyv amellett, hogy tartalmas kikapcsolódást jelent, valóban teret adjon a reatív gondolkodásnak, és a családi időtöltésnek. Itt mindkettő maradéktalanul megvalósulhat, mert a feladatok megoldása inkább logikát mint tudást igényel, és a kiegészítő elemek összerakásában, illesztésében, elhelyezésében pedig jól jöhet a szülők, nagyszülők vagy nagytestvérek segítsége, ugyanakkor egyedül is megoldható minden feladvány.

Külalakját tekintve keménytáblás, nagy alakú könyv, klassz, rajzolt illusztrációkkal, és a háttáblán egy nagy borítékkal, mely a kivágható, összeragasztható kellékeket és a feladatok rávezető tippjeit tartalmazza. A könyv grafikája nagyon szép, és a bevezetőtől a borítóig minden apró mozzanata a szabadulószobára való hangolódást segíti.

Tartalma szerint egy elképzelt múzeumban a különleges gyűjtemények helyiségen keresztül haladunk a kijárat felé. Minden helyiségben egy szabadulópont van, így nincsenek útvonalválasztó kérdések, ahhoz hogy átjussunk a következő szobába meg kell fejteni a feladványt. Minden gyűjteményhez több rejtvény tartozik, ezért nem feltétlenül gyors játék, de annál érdekesebb.

Az egyes „gyűjtemények” egymástól eltérő témaköröket dolgoznak fel, ezért a képzeletbeli múzeumi állomány leginkább a Nemzeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum együttes gyűjteményére hasonlíthatna, bár a valóságban ebben a formában nem létezik. Ahhoz viszont remek alapot nyújt, hogy minél több érdekes témában bepillanthassanak a szabadulni vágyó játékosok. A kalandtúra az egyiptomi gyűjteménynél kezdődik, majd  a dinoszauruszokon át a vikingek világáig jutunk. Ezután az állatvilág apraját-nagyját érinti a könyv, majd  a középkorba kalauzol, végül pedig az űrkutatásba is bepillanthatunk. Kicsit felszínesen, mert komoly sajnálatomra a könyv kevés kiegésztő információt, tudásanyagot tartalmaz. Tudom, hogy nem feltétlenül célja a szabadulóskönyveknek a tudásátadás, de itt a feladatokhoz remekül lehetett volna kapcsolni némi tudományos magyarázatot gyereknyelven. Főként azért mert nagyon jól összeállított  a tartalom, fantáziadúsak és  izgalmasak a feladatok, szinte magától segíthetné a non-formális tanulást.

Az egyes feladatok megoldása igényel némi logikai gondolkodást, de a megfejtést minden esetben tippek is segítik. A szabaduláshoz nincs szükség előzetes tudásra,  de a móka kedvéért érdemes családilag vagy szülői segtíséggel játszani. Ha nem ragasztjuk össze a formákat, akár többször is végigjátszható ez az interaktív könyv.

A HVG Könyvektől megszokott tartalmas, fantáziadús és igényes kiadvány szuper szórakozás az általános iskolás korosztálynak (és szüleiknek).

Adatok:
Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 48.
Illusztrálta: Beatriz Castro

Fülszöveg:
Oldd meg a feladványokat, és juss ki a múzeumból!
Lépteid hangosan visszhangoznak az egyiptomi gyűjtemény kihalt termében. Megborzongsz. Valami nincs rendben… Ki akarsz lépni az ajtón, de nem nyílik. Mindegyik ajtó zárva van! Nincs más hátra: rá kell jönnöd, hogyan juthatsz ki.
Éld át otthon a szabadulószoba élményét az interaktív rejtvényeket tartalmazó könyv segítségével! Építsd meg a tárgyakat, és találd ki, melyek felhasználásával fejtheted meg a feladványokat! Csak így juthatsz ki a múzeum hat rejtélyes terméből, amelyekben ádáz vikingekkel és rémisztő dinoszauruszokkal is találkozhatsz.
Több mint 30 megépíthető modellel.

No comments:

Post a Comment