Saturday 13 August 2022

Stephanie Kate Strohm: Herceg ​álruhában

A Móra Kiadó LOL sorozata felnőtt fejjel is nagy kedvencem. Kicsit sajnálom is, hogy tizenéves koromban, nem volt jelen az életemben. Sok része megvan  a polcomon, van amelyiket többször is újra olvastam, és már csak egy kötet van, ami még olvasásra vár.

A „Herceg álruhában” egy olyan része volt a sorozatnak, amit sokáig kerültem. A borítója teljes mértékig illik a széria már-már otthonos hangulatához, de a fülszöveg nem vonzott igazán. Kifejezetten ki nem állhatom a valóságshow-k világát, így könyvben sem vágytam rá különösebben.

Tévedtem. A tv-stábok által megrendezett valódinak tűnő nagynézettségű műsoroktól továbbra is frászt kapok, de ez a regény aranyos volt. Talán icipicit túltolta a cukormázat, de szerintem teljesen szerethető.

A főrendek úgy tűnik, minden körülmények közt érdekesek a mai társadalomban is. Számtalan film, és talán valamivel kevesebb regény foglalkozik a mai hercegekkel, és alacsonyabb rangú nemesekkel, igaz főként a romantikus műfaj területén.  Az, hogy egy kamaszoknak szóló romantikus könyvben bukkan fel a téma, annak extra romantikus volta miatt sokkal természetesebb, bár kevésbé hihető. Szerintem a mai tizenéveseknek elképzelésük sincs a rangokról. (Nekem is kevés). A valóságshowkról sokkal kevesebb történet szól, bár lássuk be, sokkal több van belőlük mint hercegekből. A két egymástól eléggé távol álló téma, nagyon érdekes és szokatlan alapötletet adott. Egy amerikai szépségkirálynő élő showban ismerkedik meg egy skót nemessel, majd az esküvői előkészületeket szintén a nagy nyilvánosság előtt zavarják le.  Ez a készülődés óhatatlanul is kihat a lány családjára, többek közt az esküvőn tanúként közreműködő, teljen átlagos, de nagyon is szerethető testvérre. Dylan szülői nyomásra vesz részt a kamerák által erősen támogatott házasságkötésen a vadregényes Skóciában. Számomra már a helyszín is extrapontos, 16 éves koromban voltam ott, és azóta is különlegesen kedves helyem. A téli Skóciát - ahogy azt a könyv bemutatja,- sohasem láttam, de felkerült a bakancslistámra.

A valóságshowban való részvételre kényszerítő szülő, mint jelenség, erkölcsi normáit tekintve erősen megkérdőjelezhető számomra, de némiképp figyelve a mai celebvilágot, sajnos nyilvánvalóan létező dolog. Ahogy a könyvben szépen bemutatott rengeteg művi meglepetés, s beállított helyzet is. Ha igazán figyelmes az olvasó a sorok közt szépen felfedezi a hazugsággyár összes elemét. (Talán ez a showműsorokon és egyéb sztárokon felnövő nemzedék számára is érdekes tanulság.)

Szerencsére Dylan története nemcsak a kamerák kereszttüzéről szól, hanem egy nagyon angol, nagyon helyes fiúról, az első szerelem bizonytalan lépéseiről, és az első csókok izgalmairól is. Bár a műsor szinte mindent felnagyít, azért egy bájos és kedves romantikus történetnek is tanúi lehetünk.

A regényhez járt még sok amerikai és angol szereplő a maguk nagyon különböző, de többnyire szimpatikus stílusában. Érdekes volt, ahogy folyamatosan párhuzamot vont az amerikai és az angol szokások közt, időnként talán az angolt el is túlozta. A részvevők egy része (nagyobb része) tökéletesen simul a műsor normáihoz és elvárásaihoz, sőt van olyan is, aki önmaga is egy showműsor. Ezek a szereplők időnként el is terelik a figyelmet a cselekményről.

Néha kicsit felnagyított és elnagyolt volt történet, túl gyors és talán túl sok is. De ezzel együtt könnyed, látványos és aranyos.

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2019
Oldalszám: 336
Fordította: Kulcsár Júlia

Fülszöveg:

A tizenhat éves Dylan Leigh élete akár normális is lehetne, ha nem Miss Mississippi volna a nővére, aki ráadásul épp házasodni készül. A szépséges Dusty egyáltalán nem hétköznapi módon találta meg az igazit, hanem a Herceg álruhában című valóságshow-ban.
A herceg, aki valójában csak egy lord, és erre Dylan rendszeresen emlékezeti nővérét, skót származású, ezért az esküvőt Skóciában tartják, és hogy a helyzet még különlegesebb legyen: karácsonykor. Dustyval ellentétben Dylan sokkal kevésbé viseli jól a nyilvánosságot, és azt, hogy a valóságshow producerei számára semmi sem szent, csak a nézettség. Ráadásul a jövőbeli anyós sem túl barátságos a nővérekkel, aki egyetlen fiacskájának másmilyen társat képzelt el. Még mielőtt az egész karácsonyi szünet rémálommá válna Dylan számára, megismerkedik az arisztokratikus külsejű kékszemű Jamie-vel. Lehet, hogy kibontakozó szerelmük csak egy újabb valóságshow kezdete lesz?

No comments:

Post a Comment