Tuesday 2 August 2022

Marni Bates: Zűrzavar ​a vonal végén

 A „Gyilkos a vonal végén” könyv folytatása több szempontból is érdekesebb, mint a Marni Bates duológia címadó kötete. Sokkal összeszedettebb, mozgalmasabb, és árnyaltabb a cselekménye. A szereplők köre kibővül, végre több, eddig ismeretlen karakter is előlép, és az első kötetben megnyitott kérdések döntő többségére is választ kapunk.

 A folytatás gyakorlatilag ott veszi fel a fonalat, ahol az elődje letette, de a két kötet amúgy is együtt értelmezhető igazán. Emmy, Sebastian és barátaik, bár az első gyilkosságot megoldották (szinte véletlenszerűen), itt új kihívásokkal kerülnek szembe, de még az eredeti ügyet (Sebastian nagyapjának eltűnését) sem göngyölítettek fel.

Emmy rejtélyes üzeneteket kap, az iskola környékén történik egy újabb haláleset, és minden veszélyesé válik a környezetükben. A már-már összeszokott csapat nem bízhat meg senkiben, csak a saját eszközeikben, és nagyon sok ismeretlen van az egyenletben.

A párhuzamosan futó nyomozati szálak mellett új magánéleti problémák is adódnak a már meglévőkhöz. Ehhez képest ez a kötet azért terjedelemben kisebb. Ez azt jelenti, hogy bár jóval izgalmasabb, sokkal kidolgozatlanabb is. A közepén volt egy olyan pont ahol teljesen el is veszettem a fonalat, és már semmit nem értettem. Sok meglepő következtetés van, ami időnként erkölcsileg is megkérdőjelezhető (pl. Sebastian nagyapjának foglalkozása}}, ráadásul több dolog nem életszerű és hihető. (Kamaszok a rendőrséggel szemben, SMS-ben működtetett bérgyilkoshálózat,  gyám nélküli milliárdos örökös kamasz, stb. ...) Ezek miatt azt kell mondjam szerkezetileg gyengébbre sikerült, mint az előző könyv. Ugyanakkor érzelmileg, vagy a romantikus szálat tekintve sokkal több lett. Helyre kerülnek a családi kapcsolatok, Emmy Bennel kapcsolatos érzelmei, ahogy a Sebastiannal való viszonya is. Volt néhány szerintem szükségtelen elem a történetbe, (pl. Peyton bevonása), de összességében ezek nem voltak zavarók.

Bár témáválasztásában talán nem tipikus LOL történet azért a romantikus vonalat, vagy a baráti kapcsolatokat tekintve jól illik a sorozat többi kötetéhez. Ha elengedjük azt, hogy mindent pontosan érteni akarunk, akkor egy nagyon könnyed, szórakoztató kaland ez a regény.

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2018
Oldalszám: 256
Fordította: Chovanecz-Molnár Éva

Fülszöveg:

Az ​izgalmas krimi a világon először Magyarországon jelenik meg, nem a szerző hazájában, Amerikában. Három hét telt el azóta, hogy a történelemtanára meg akarta ölni Emmyt az Emptor Akadémia könyvtárában. A lány ugyan megmenekült, de nem tud szabadulni a rémálmoktól, és attól a megmagyarázhatatlan érzéstől, hogy még mindig figyelik minden lépését. Ráadásul a Frederick St. Jamestől kapott, csúcstechnológiás phabletre sorra jönnek az üzenetek, amiben valaki azt kéri, hogy ölje meg az argentin nagykövetet.
Emmy egészen addig nem vesz tudomást az SMS-ekről, amíg a nagykövet rejtélyes körülmények között meg nem hal, zsebében ugyanazzal a cetlivel, amit Frederick holtteste mellett is találtak. Véletlen egybeesés lenne? Bár szeretné ezt hinni, Emmy tudja, hogy lennie kell összefüggésnek. De ami még rosszabb, Sebastian is tudja. Sebastian, aki semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy elkapja a nagyapja gyilkosát. A forrófejű, kiszámíthatatlan srác az utolsó, akitől Emmy segítséget kérne, de amikor eltűnik az anyja, tudja, hogy nincs más választása, együtt kell működnie az okleveles rosszfiúval. Hacsak már nincs túl késő.

No comments:

Post a Comment