Saturday 18 February 2023

Amelia Mellor: A ​világ legnagyobb könyvesháza

Az ausztráliai Melbournben a Bourke Street 299. szám alatt működik minden gyerek és sok felnőtt megvalósult álma, a Cole Könyvesház, valamikor az 1800-as évek végén. Kapuját a hétszínű szivárvány őrzi, üvegkupolája alatt pálmaház nő, többszintes épülete számtalan kalandnak ad otthont. A legjobb benne az, hogy még vásárolnod sem kell, hogy olvashass, hiszen a tudás mindenkié.

A világ legnagyobb könyvesháza csoda jó hely. Nem csak végtelen számú könyvnek ad otthont, hanem található itt tengeri akvárium, kétfejű kígyó, cukorkabolt, madarak, majmok és tükörterem, valamint számtalan kisebb-nagyobb varázslat. A ház lelkét mégsem a könyvek, vagy a mágia jelenti, hanem egy héttagú család Cole-ék, akik a bűbájos kereskedés emeletén laknak.

A Könyvesházat Mr. Cole hozta létre, sőt a könyvesház ő maga. A férfiban lakó bűbáj építgeti-szépítgeti a boltot, és a család vidámsága és szeretete az, ami táplálja ezt a mágiát. Egy nap azonban minden elromlik és megfakul kicsit. A családot súlyos veszteség éri, amit mindenki a maga módján próbál feldolgozni. A vidámság kiszökik a réseken, a mágia megkopik, és nehezebbé válik az új csodák létrehozása.

De minden bajra van orvosság, csak az a legtöbbször keserű.

Magnus Maximillian Papus régi ismerőse, a varázslás mestere alkut ajánl. Visszaadja azt, ami elveszett, a Könyvesházért cserébe. De van, amit nem lehet visszahozni. Pearl és Vally, a két középső Cole gyerek pontosan tudják ezt, ezért versenyre hívják Magnus Maximilliant hogy semmissé tegyék az alkut, és visszaszerezzék a családnak azt, ami megmaradt.

A tizenéves Valentine és húga Pearl veszélyes játékba kezd magával az „ördöggel, bár engem Magnus Maximillian a „Hercegnő és a béka” című Disney mese voodoo főgonoszára emlékeztet inkább.

Az idő rövid, a feladatok nehezek, de ahogy haladnak előre a gyerekek új, és új értékeket fedeznek fel egymásban és a családban. Hiába dörzsölt Maximillán, ha Pearlnek és Vallynak ott van a testvéri szeretet, a szóból soha ki nem fogyó Mamus, Linda és Eddy a két nagytestvér, és persze Ivy a pici kíváncsi, a fáradt és beteges Papus, no meg a Könyvesház minden dolgozója és lakója. Igazából maga a Könyvesház.

Csodálatos történet volt. Teli varázslattal és szeretettel, és ez utóbbi volt, ami jobban tetszett. Bár a világ legnagyobb könyvesházában szívesen eltöltenék néhány napot, inkább a Cole család színes, hangos és vidám kavalkádja ragadott meg. A közelről sem tökéletes szülők és gyerekek, akik egymásért mégis kiállnak, és bátran szembeszállnak bármivel ami az otthonukat fenyegeti.

A legjobb az az egészben, hogy a Cole Könyvesház és a Cole család tényleg létezett. A múlt századfordulón Melbourne legnagyobb könyvesháza számtalan csodával várta a betérőket, és igazán sokat tett az olvasás népszerűsítéséért, és a mesékért. Járt itt Mark Twain, és Rudyard Kipling is, az épületben zene szólt, cukorkabolt működött és bárki betérhetett olvasni. A tulajdonos családnak állít emléket a könyv, a maga bűbájos módján, egy csipet mágiával kiszínezve a valóságot, mégis végtelenül életszerűen és kedvesen.

Az Eredeti Cole Könyvesház Melbourne-ben
A kép forrása ezen a  linken

A regény borítója csodás lett, jól megragadja tartalmat, de nem árul el mindent titkot. Tulajdonképpen én is a borító miatt választottam elsősorban, de a tartalma volt az, ami teljesen meggyőzött. Muszáj itt megjegyeznem, hogy a magyar fordítás elképesztően sikerült. Rengeteg versikét, szófordulatot, és nyelvi bravúrt sikerült Cséplő Noéminek parádésan megoldani, bár tőle nem is vártam mást.

Az egész könyv mindenestől egyben van. Érdekes, izgalmas, vicces, néhol szomorkás, mégis szívmelengető. A hangulata kicsit emlékeztet a szintén Manó Kiadónál megjelent "Kalaposok" című meseregényre. Van egy sajátos mesevilága, de azért a valóság is jól érzékelhető, és a legfontosabb itt is a minden furcsaság és különcség ellenére is összetartó, egymásban mélyen hívő család, akik nem félnek áldozatot hozni a szeretteikért. Bár elsősorban gyerekkönyv, nyugodt szívvel ajánlom fantasykedvelő felnőtteknek is.

Adatok:
Kiadó: Manó Kiadó
Megjelenés: 2022
Oldalszám: 344
Fordítta: Cséplő Noémi

Fülszöveg:
Pearl és Vally Cole egy könyvesboltban él. Méghozzá a világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltjában, a Cole Könyvesházban, ahol minden nap új csodákat kínál: bűbájjal töltött cukorkák, beszélő papagájok, télikertté varázsolt dzsungel, saját zenekar, teázó, maguktól mozgó polclétrák és persze temérdek könyv…
Amikor Pearl és Vally megtudják, hogy édesapjuk egy ördögi csere miatt kockára teszi a Könyvesházat és a saját életét, a testvérek azonnal cselekszenek, s hamarosan veszélyes-varázslatos kalandok közepén találják magukat. A feladványok megoldásában nem csupán az eszüknek, de a szívüknek is a helyén kell lenniük, ám a játékban, ha nyernek, megmenthetik a Könyvesházat és az édesapjukat. Ha elbuknak, a Könyvesházzal és édesapjukkal együtt a velük kapcsolatos emlékeiket is elveszíthetik…

A könyv megvásárolható ezen a linken: https://manokonyvek.hu

No comments:

Post a Comment