Thursday 9 February 2023

José Antonio Cotrina: Ariadna ​és az Árnyak földje

Amikor a Galaktika Kiadójának új megjelenései közt felfedeztem az Adrianát, nem is néztem meg alaposan, a fülszöveget sem olvastam el, mert nagyon bíztam a szerző stílusában. Lehet, hogy nem ártott volna kicsit mélyebben tájékozódnom, bár azt gondolom, a szerző miatt akkor is a kezembe veszem. Még akkor is, ha tudom, hogy csak nyomokban hasonlít a „Vörös-Hold” ciklushoz. 

Cotrina, az író számomra egészen elképesztő. A „Samhein aratása” című könyvével kezdtem az ismerkedést, és teljesen magával ragadott a szerző egyedi stílusa. Valószínűleg nem ő a legjobb elbeszélő, vagy dramaturg, de ami az elméjében rejtőzik, az valami döbbenetes. A fantáziája bőven meghaladja azt amit a legjobb napjaimon el tudok képzeli a leírásai nyomán. 

Sokszorosan összetett, bonyolult szerkezetű világokat épít, amik átszüremlenek az ismert valóságon, és ettől borzalmasan életszerűvé válnak. Egészen félelmetessé. Kétségtelen, hogy használ sémákat is, de felülírja azokat. Néhány kép ismerősnek tűnt most is a fantasy irodalom eszköztárából, de aztán olyan egyéni módon alakított át, azokat, hogy nem hagyott utóízt. Ha egyszerűen akarnék fogalmazni, fog egy ismert, vagy gyakran használt regényelemet és kicsavarja úgy, hogy a végére nyomokban sem hasonlít az eredetire. De mindennel ezt csinálja. A szereplőkkel, a történettel, sőt az ismert- és általa épített fantasyvilággal is.  

Írói stílusa is egyedi, a horror és a fantasy eszköztárát ötvözi bravúrosan, a könyvei sötétek és komorak. Nekem ő teljesen megvalósítja a modern gótikus regényt. Baljós képek, zord hangulat, különös szereplők, és meglehetősen véres cselekmény. Általában nem rajongok az erőszakos történetekért, de Contrinánál imádom, a hangulata miatt.

Az író világa nekem olyan, mint a spanyol építészet, monumentális, gazdagon cizellált, nyomasztóan túldíszített. Erezete sok szálon kapcsolódik a spanyol kultúrához, táplálkozik belőle, de Cotrina bőven építi tovább az alapokat. 

Az „Ariadna és az Árnyak földje” című a könyvet alighanem Halloweenkor kell olvasni. 

Ari egy 17 év körüli kamaszlány, aki egy furcsa de kiegyensúlyozott családban éli mindennapjait. Az egyik szeme természetellenes, és a múltját elfelejtette, de ennek ellenére megtalálta a helyét a társadalomban. Védő családi közegben, normál tizenévesként iskolába jár, és rengeteg időt tölt a  szerelmével. Ebbe az idillbe robban be egy különös fiú, akinek köze van Ari múltához és talán jövőjéhez is. Idáig ez egy kiszámítható fantasytörténet. Van egy pont, ahol azonban megfordul a történet. Mindaz, ami előkerül a múltból ijesztővé válik, és veszélyezteti a jelen boldogságát, sőt magát a családot is. A múlt kísértetei nem maradnak a szekrényben, előbújnak és visszakövetelik maguknak Ariadnát.

A szereplők egy jó része ember, a többiek pedig kifordított madárijesztőnek tűnnek. A szörnyek itt főként valódi szörnyek, bár az emberek sem bizonyulnak feltétlenül jónak. Vannak ismert gonoszok is, de teremt olyan szörnyeket is a szerző, amik teljesen egyediek, ismeretlen démonok, kísértetek, zombiszerű megölhetetlen harcosok, angyalokat kifeszítő árnyak.  A groteszk természetesnek tűnik, a vér és a halál az élet velejárója, de minden borzalom mélyén mégis van valami nagyon emberi. 

Ami számomra nagyon érdekes volt, az a tökéletesen felépített koncepció volt. Pusztán a  végén állt össze teljes egészében a történet, de akkor teljesen meg is kérdőjelezett mindent. Egyetlen egyszer sem gondolta olvasás közben arra, hogy mi lesz a végső megoldás. 

Egyszóval imádtam. Nagy kár, hogy ebből látszólag nincs több, mert nagyon kíváncsi lennék a folytatásra.

Adatok: 

Kiadó: Metropolis Media Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 504.
Fordította: Varju Kata

Fülszöveg:
A ​neve Ariadna.
Négy évvel ezelőtt a rendőrök egy leégett házhoz érkeztek, tele halottakkal és megcsonkított holttestekkel. Ő volt az egyetlen túlélője a mészárlásnak. És az egyetlen dolog, amire emlékezett, az a neve.
Most a kamaszlányok átlagos életét éli. Örül fogadott családjának, és boldog a barátjával. Minden rendben van, minden úgy működik, ahogy kell. És mit számít, ha soha nem álmodik? Mit számít, hogy a bal szeme teljesen fekete, írisznek vagy pupillának nyoma sincs? Mindennapjai idillinek mondhatók.
Egészen addig, amíg a múlt vissza nem tér az életébe, hogy megkaparintsa őt.
Ari élete innentől fokozatos alászállás a pokol legmélyére, olyan utazás, amely a valóság másik, titkos világába vezet, az árnyékok és szörnyek kegyetlen birodalmába. A lánynak pedig szembe kell néznie a legrosszabbal: ő is ide tartozik, és minél előbb meg kell találnia elvesztett emlékeit, hogy ráleljen valódi identitására… De vajon van-e elég ereje, bátorsága szembenézni igazi önmagával, múltja legsötétebb titkaival? És mekkora árat kell fizetnie ezért?
Cotrina regénye hátborzongató dark fantasy, mesterien megalkotott horror, ami jégtőrt döf az olvasó zsigereibe, olyannyira, hogy amikor azt gondolnánk, hogy a történet végére értünk, rá kell döbbennünk: nem mi végeztünk a könyvvel, hanem a könyv végzett velünk…
Felnőtt olvasmány, erős idegzetűeknek.
A könyv megvásárolható ezen a linken:https://galaktikabolt.hu/termek/ariadna-es-az-arnyak-foldje/

No comments:

Post a Comment