Sunday 26 February 2023

Heteira: A ​hold vonzása

A könyv külleme nekem rendkívül vonzó, a borítókép stílusa a kedvenceim közé tartozik. Mégsem emiatt választottam a kötetet. Egyszerűen megörültem a rég nem látott vérfarkasoknak. Talán a Silver sorozat volt az utolsó, évekkel ezelőtt, amikor likantrópokkal találkoztam.

Valamiért nem tudatosult bennem hogy ez egy novelláskötet, ami persze elég egyértelműen következik a fülszövegből, azaz nem árt néha elolvasni a hátlapot.

A novella nekem mindig egy kicsit mostoha műfaj. Nagyon kevés a lehetőség arra, hogy elmélyüljünk, mindig csak egy szeletét mutatja meg a történetnek, túl gyors, túl rövid. Ritka az, hogy egy köteten belül hasonló színvonalúak a novellák, még akkor is, ha a szerző azonos. Így volt ez itt is. Néhány történetet szívesen láttam volna bővebben, akár regényként is, kicsivel több konfliktussal, szereplővel. Ezeket nagyon jó volt olvasni Főként az első novellával, valamint a budapesti fiúkkal voltam így. Volt viszont olyan is, ami túl gyors volt, túl rövid, épp emiatt nem alakultak ki valódi érzelmek. Bennem legalábbis.

Izgalmas volt, ahogy a kötet a vérfarkas témához nyúl. Több ország, sőt földrész mitológiája keveredett a könyvben, de érdekesen, a különböző megközelítések egyáltalán nem oltották ki egymást. Az egyes történetek mind máshol játszódnak, és a területi sajátosságok minden esetben érvényesülnek. Nagyon jó volt, hogy nem egy vérfarkasprototípust épített fel a szerző, hanem sokrétűen és összetetten kezelte ezt a sajátos lényt.

Sok szempontból bátor ez a kötet. Nemcsak amiatt, hogy a szerelmet mindenki által szabadon és előítélet, sőt ítéletmentesen megélhetőnek ábrázolja, de amiatt is, hogy sokféle különböző társadalomkritikát fogalmaz meg. Persze a vérfarkasokra vetítve de mégis, a kiközösítő, félelemkeltő és hatalmával jócskán visszaélő társadalmi elit fájóan ismerős.

A novellák mindegyike erotikus-romantikus volt, és azt kell mondjam, bár különbözőek voltak, a szerző nagyon jól oldotta meg azt, hogy hogyan láttatja a két szereplő közti fizikai kapcsolatot. Ez közeli, és átélhető volt, intenzív, de nem túl sok. Nagyon jól operált az író a leírásokkal, az érzetekkel, és az érzékszervekkel.

Heteira szépen ír, és ez a gyengébb történeteket is a felszínen tartotta. Szívesen olvasnék tőle a témában nagyobb lélegzetvételű műveket, ugyanakkor novellából ennyi bőven sok volt.

Adatok: 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 344.

Fülszöveg:

SEJTELMES ALAKOK A HOLDFÉNYBEN. IZZÓ SZENVEDÉLY…
Mi a közös egy csendes norvég szigetben, egy nyüzsgő új-zélandi városban, a budai hegyekben és San Francisco utcáiban? Hogy rejtélyes vérfarkasok járják őket…
Tizenegy vérpezsdítő, megható és izgalommal teli misztikus-romantikus történet vár az olvasóra.
A szerelem mindig elképesztő csoda. Néhol ősi harcosokkal néznek szembe, néhol a társadalom tiltásával vagy különös gyilkosságok elkövetőivel. Máskor csak egy elkóborolt macskát keresnek, esetleg választ a kérdésre, hogy ki mellett lehetnének igazán boldogok.

Kire számíthatsz, ha nem a szerelmedre?
Heteira lebilincselő történetei évek óta ejtik rabul az olvasók szívét. Ez a különleges novellaválogatás számtalan országba kalauzolja el az olvasót, mítoszokra és legendákra épít, de nagyon is emberi történeteket mesél a szerelem megannyi arcáról.

No comments:

Post a Comment