Sunday 12 February 2023

Peter Frankopan: Selyemutak

Ha csak a borítóját nézzük a könyvnek akkor a picit törökös hangulatú, mozaikcsempére emlékeztető fedlap és  a cím is egy keleti utazást ígér. Egészen elbűvölő a kiadvány formája Aztán amikor kézbe vesszük kiderül, hogy féltéglának minősülő, 667 oldalas, (jegyzetekkel együtt, anélkül csak 508) apróbetűs, sűrűn szedett elrettentés. Nem is álltam azonnal neki. Áttettem ide, aztán oda. Mindenhol jól mutatott. Végül úgy döntöttem ezzel kezdjük az újévet. Épp ideje van egy hosszú utazásnak. Mivel méretre és tartalomra is hatalmas, csak részletekben haladtam vele.

Az első döbbenet mindjárt a bevezetőben ért. Sohasem gondolkodtam még el a világ középpontján, de ha mégis, mindenképp Európában gondolkodnék. Frakopan ezt a nézőpontot helyezi át egy egyszerű gondolattal: az ősi birodalmak mindegyike Keleten volt, ergo a világ ősi kultúrái, és  a vallások maguk is Keletről származnak. Az emberi kultúra bölcsője valahol a Selyemúton található. A Selyemúton, ami egy földrajzilag jól meghatározható terület, de történelme és hatásai az egész világot formálták.

A tavalyi év megvilágosodása volt számomra, a Park Kiadó által megjelentetett Tim Marshall: „A földrajz fogságában” című könyve alapján, hogy a földrajz és a történelem két szorosan összefüggő tudományterület, külön kezelni őket teljesen értelmetlen. Ez a könyv is együtt kezeli a két tudományterületet, de azért a történelem jóval hangsúlyosabb. Olyannyira, hogy a szerző tulajdonképpen újra tárgyalja az ismert világ történelmét más szemszögből. Legyinthetnénk, hogy jó-jó köszi, ez már megvan, de annyi új, izgalmas kis titkot fed fel (valójában nem is titkok), hogy tátott szájjal olvastam. Valamiért például mindig azt képzeltem, hogy a buddhizmus fiatalabb vallás mint  a kereszténység, erre most kiderült, hogy dehogy.

Az elbeszélő Nagy Sándornál kezdi, aki elsőként meghatározta  a Selyemutat, és tőle indulva elmesél egy szerteágazó, bonyolult történetet. Valóban mesél, érdekesen, olvasmányosan. Kicsit talán töményen is.

Frakopan nagyon alapos. Nem véletlenül, hiszen Cambridge-ben és Oxfordban végzett történész, ma többek közt az Oxfordi Egyetem munkatársa. Érti és tudja a történelmet, ráadásul nem önmagában értelmezi.

A Selyemutak történelmének taglalása például jó részt vallástörténetre épül. Még sohasem gondolkodtam a világról vallások mentén, de sok mindent megmagyaráz. Ugyanakkor néhol kevés is, úgy érzem sok esetben erőteljesebbek lehettek a gazdaságpolitikai döntések, mint a vallási kérdések (pl. A keresztes hadjáratok, vagy az angol-spanyol háborús törekvések és a nagy armada pusztulásakor. Persze jó indok használni  a szent célokat, mégis sokkal inkább gazdasági válságokat és érdekeket sejtek a háttérben. Ezeket a szerző annyira nem hegyezte ki.

Ugyanígy más megvilágításba került a tatárjárás (a könyv szerint egyszerűsítve egy mongol bosszúhadjárat volt IV. Béla ellen, aki befogadta a kunokat), és Amerika felfedezése is (egészen izgalmasak Kolumbusz Kristóf  tudósításai. De említhetném az oroszok viking őseit is.

Nagyon összetett, és alapos mű, ugyanakkor érdekes, és jól olvasható is. Sok hasonló ismeretterjesztő kiadványra lenne szükség.

Adatok:
Kiadó: Park Kiadó
Megjelenés: 2020
Oldalszám: 660
Fordította: Makovecz Benjámin

Fülszöveg:

A ​hírnév és a vagyon évszázadokon át Nyugaton, a két Amerika új világában várta a merészeket. A kalandra és meggazdagodásra vágyók ma a Keletre függesztik tekintetüket. A Közép-Ázsiában, majd Kína és India jókora részein át húzódó térség valaha uralkodó szerepet játszott a világ gazdasági, politikai, kereskedelmi és kulturális életében, s most hasonlóan meghatározó jelentőségre tesz szert.
A világtörténelem új szempontok alapján megfogalmazott nagy áttekintése, a Selyemutak szemkápráztató feltérképezése azoknak az erőknek, amelyek birodalmakat virágoztattak fel és taszítottak a mélybe, áruk és eszmék áramlását irányították, napjainkban pedig a nemzetközi viszonyok és folyamatok új fejezetének kezdetét ígérik.

Peter Frankopan (1971) az Oxfordi Egyetem professzora, a Centre for Byzantine Research igazgatója. Rendszeresen tart előadásokat a világ legnevesebb egyetemein, többek közt Cambridge-ben, a Yale-en, a Harvardon, a Princetonon és a londoni King's College-ban. 2019-ben az angol Prospect Magazine a világ 50 legkiemelkedőbb gondolkodója közé választotta. A The New Statesman szerint „ő napjaink történész rocksztárja”. Selyemutak című könyve eddig több mint 30 nyelven jelent meg.
A könyv megvásárolható ezen a linken:

No comments:

Post a Comment