Monday 19 February 2024

Ali Hazelwood: Sakk-matt

   A Maxim Kiadó nagyot dobott 2022-ben, amikor a teljesen újszerű és friss hangvételű első Hazelwood regényt behozta Magyarországra. Szinte az első perctől robbant a közösségi médiában, és a molyon is rajongó értékelések tömkelege jelent meg. Természetesen engem is rettenetesen érdekelt, a megjelenés után hamar olvastam a Szerelem képletét… Aztán az összes többi Hazelwood regényt is, de a lelkesedésem némiképp visszaesett a harmadik regény végére. A történetek környezete és szereplői alig mutattak különbséget, és a regények cselekménye is mind hasonlóképpen épült fel. Annyira persze nem mondtam le a szerzőről, hogy ne olvassak el továbbra is mindent, ami megjelenik tőle, de elég sok előítéletet találtam magamban az újonnan megjelenő regényével kapcsolatban.A Sakk-matt című könyv ehhez képest meglepően üdítőnek bizonyult. Már a megjelenése is picit eltérő a teli színekkel megrajzolt korábbi fedlapokhoz képest. Hozzám egyébként a kontrasztosabb, színesebb borítók közelebb állnak mint ez, de most a színvilág is egyfajta változást jelez.
    Ez a szerző első young adult regénye, és szerintem ez az a zsáner, ami a legjobban áll neki. Jellemzően minden története fiatalos hangvételű, azonban főként a női karakterei eddig meglehetősen éretlenek voltak a betöltött tudományos pozíciójukhoz képest. Valójában azonban, -ahogy most látom- csak billegtek a regények a new adult és a young adult határán, de a szereplői sokkal otthonosabban mozognak a középiskolások világában.
    Nolan és Mallory természetesen nagyon hasonlít a korábbi regényalakokra, azonban mintha sokkal több terük lenne a jellemfejlődésre. Mallory bár a feminista nőtípus jellegzetes főhőse, sokkal összetettebb jellem. A személyes sorsa és terhei különösen nehéznek tűnnek az életkorához képest, valószínűleg épp emiatt nagyszerűen nyomon követhető, hogy birkózik meg a kihívásokkal Nolan segítségével és anélkül. Amit különösen szerettem, az a lány családi és baráti környezete volt, valamint a Nolan családi öröksége. Élettel telivé, sokszor humorossá és nagyon érzékennyé tette a környezet a szereplőket. Sokkal jobban fel tudott épülni a karakterábrázolás mint korábban, ahol sokszor teljesen lecsupaszított közösségi térben mozognak a szereplők.
    Nolan karaktere az első lépésektől nagyon szimpatikus, jól illeszkedik a jóképű, okos, csendes és támogató Hazelwood álompasik körébe.
    Maga a környezet is eltér a megszokottól. A tudományos világ laborjai helyett, ezúttal sportpályákra tévedünk, még akkor is, ha ez a sport alapvetően közelebb áll a tudományhoz, mint a testmozgáshoz. A sakk, mint versenysport önmagában is egy rejtélyes, zárt világ amit csak nagyon kevesek fedeznek fel, ezért nekem sok ismeretet adott át ez a regény, főként a versenyzők felkészüléséről, a sakkszervezetekről, és a versenyzés „pályáiról” is.
    Ennek tükrében, most legalább három olyan lépés volt ami izgalmasabbá tette ezt a játszmát, az összes eddiginél. Remélem van még Ali Hazelwood tarsolyában néhány vérbeli YA történet.

Adatok:
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2023
Oldalszám: 368.
Fordította: Stier Ágnes

Fülszöveg:
Mallory ​Greenleaf végzett a sakkal. Manapság minden lépés számít, miután a sport négy éve romba döntötte a családját. Mallory az anyukájára, a húgaira és a sehová sem vezető munkájára koncentrál, amiből ki tudja fizetni a villanyszámlát. Egészen addig, míg nagy nehezen bele nem egyezik egy utolsó jótékonysági sakktornába, és véletlenül felmossa a padlót a hírhedt „Királygyilkossal”, Nolan Sawyerrel, a jelenlegi világbajnokkal és a sakk rosszfiújával.

Mindenkit sokkol, hogy Nolan kikap egy ismeretlen újonctól. És ami még érthetetlenebb, hogy Nolan újabb összecsapásra vágyik. Miféle cselt vet be? Az okos lépés az lenne, ha Mallory elsétálna. Feladná. Sakk-matt. De Mallory győzelme utat nyit a pénzdíjakhoz, amire nagy szüksége van, és mindennek dacára akaratlanul is vonzódik a titokzatos stratégához.

Miközben üstökösként tör fel a ranglistán, Mallory azzal küzd, hogy távol tartsa a családját a játéktól, ami eleve tönkretette. És ahogy újra beleszeret a sportba, amit olyan kétségbeesetten utálni akart, Mallory gyorsan rájön, hogy nemcsak a táblán zajlik játék, a rivaldafény élesebb, mint hitte, és az ellenfele ádáz(an jóképű. És intelligens… és dühítő…) is tud lenni.

A könyv megvásárolható itt: Maxim Kiadó



No comments:

Post a Comment