Friday 1 June 2012

Christopher Moore: Biff evangéliuma

Raziel angyalnak furcsa megbízást ad a Fiú. Fel kell támasztania Biffet, Jézus gyermekkori barátját, hogy elmesélhessen a Megváltó ifjúkorának történéseit. És Biff kitálal.
A szertelen humorral megírt történet semmi magvas mondanivalót nem tartalmaz, nem is azért született. Egy özönvíz előtti burleszk mai nyelvezettel, friss poénokkal, lendületes cselekménnyel. Gondolom a mélyen hívők nem feltétlenül így értékelnék, és valóban, e könyv esetében vallásos áhítatról szó sincs.
Biff története egy új nézőpontból világítja meg a Megváltó útját, de annyira komikusan, hogy egy percig sem jut eszünkbe elhinni. A regény szemtelen és tiszteletlen. Ezzel együtt sem sértő, sokkal inkább a könnyed csipkelődés, mint a szarkazmus jellemzi. Érthető különösebb előtanulmányok nélkül is, bár egyes képeket a Biblia ismerete teszi igazán élvezetessé.
A szerző Christopher Moore alapvetően ifjúsági regényekkel jelent meg Magyarországon, a Biff azonban, bár a szóhasználata rendkívül fiatalos, mégsem kifejezetten gyermekkönyvtári dokumentum.
A Biff evangáliumáról a „Brian élete” jut eszembe elsőként, és ha most megszólalt egy hang a füledben és azt mondta, hogy „Blájen”, és ettől elmosolyodtál, akkor keresd ezt a könyvet a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Jó szórakozást!

Adatok:
Kiadó: Agave Kiadó
Oldalak száma: 440
Kiadás éve: 2011
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
Jézus születésének történetét jól ismerjük. Csakúgy, mint bölcs tanításait, dicső cselekedeteit és önfeláldozását. De Isten Fiának gyermekkoráról és felnőtté válásának részleteiről senki nem tud semmit - Biffet, a Messiás legjobb haverját kivéve, akit most feltámaszt egy Raziel nevű botcsinálta angyal, hogy írja meg a saját evangéliumát. Úgyhogy Biff egy szállodai szobába zárva nekiáll elmesélni az elveszettnek hitt évek történetét. Senkit és semmit nem kímélve végre kipakol a maga sajátos stílusában (nem véletlenül törölték ki őt az evangéliumokból), és megosztja velünk, hogy hogyan is történt minden valójában. Biff evangéliuma tele van izgalmas kalandokkal, szerelemmel, varázslattal, gyógyítással, halottkeltéssel, démonokkal és dögös csajokkal. De történjen bármi, egyet biztosra vehetünk: Biffet nem olyan fából faragták, hogy csak úgy szó nélkül hagyja a legjobb barátját keresztre feszíteni. Nem. Ő harcolni fog a végsőkig.

No comments:

Post a Comment