Saturday 25 March 2023

Szabó Krisztina: Az ​ellopott kívánság

A csodaszép borító teljesen megidézi az Aladdin keleti mesevilágát, ahogy a történet maga is. Tökéletesen megragadja a hangulatot, szép, és mégis egyszerű. Nálam az idei év MissBorító versenyének győztese (feltételezzük persze hogy nőnemű).  

A regényről azt kell mondjam, hogy profi.  Szabó Krisztina, bár elsőkönyves, azért fordítóként magabiztosan jár-kel a könyvkiadás világban, és ez egyértelműen tetten érhető a történet szövegén. Gördülékeny, csodásan gömbölyű mondatok, tökéletes atmoszférateremtés, egyszerűen jó olvasni.

Bár tényleg minden az Aladdinra utal vissza, maga a történet nem a keleti mese, legfeljebb nyomokban tartalmazza annak egyes összetevőit. Zil (vagy Aliya) az ardahani tolvaj nekem jobban hasonlít Leigh Bardugo Hat Varjú regényéből Inej-re mint Jázmin hercegnőre. Talpraesett, karakán és sallangmentes női karakter, erős motivációval. Gyakorlatilag az első perctől szerethető. A férfi főszereplőnek Asmar hercegnek valamivel többet kellett dolgoznia a kegyeimért, de összességében minden hirtelensége és felszínessége ellenére is megkedveltem.

Nagyon szeretem a keleti hangulatú fantasykat, sokat is olvasok, emiatt hiányérzetem volt a környezet ábrázolásában. Hiányzott a város és a palota alapos leírása, a színek és hangok, valamint az ízek és illatok érzete. Bár jól láthatóan egy arab királyságban jártunk, mégsem éreztem magam ott igazán. Ez nekem azért probléma, mert a Kelet varázsa jól megfogható, annyira kontrasztosan eltérő a mi európai világunktól, hogy bármit és mindent ki lehet hozni belőle, mégsem sikerült igazán.

Ugyanez volt igaz a történetre is. A cselekmény izgalmas, és érdekes, szépen felépített ragyogó pályán halad a cél felé. Aliya és Asmar kapcsolata fokozatosan épül fel, épp úgy, ahogy a királyi családról, és magáról az udvarról is lehull a fátyol. A konfliktusok teljesen érthetőek és fogaskerékszerűen viszik előre a történetet. Bár teljesen profi a dramaturgia, valahogy még sincs minden  a helyén.  Aliya legfőbb motivációja Hana a testvére, aki a történet felénél gyakorlatilag kihullott a meséből, hogy még kétszer-háromszor felbukkanjon, de igazából elvesztette a cél jellegét. Valahol a közepétől már nem érte, és kettejük boldogságáért harcol a főszereplő, hanem teljesen más célokért. Ugyanezt tapasztaltam a végső megoldásnál is. Az udvari titok fellebben, és kitudódik, mégsem ráz ez meg különösen senkit, ráadásul nem is pontosan lehet tudni, hogy mi történik azzal a tárggyal aminek ellopására felbérelték Aliyát. Bár megoldódik a probléma, a hozzá vezető út kissé homályos, nehezen érthető. Nem tudni, hogy lesz-e valódi változás Adarhand és lakói életében, hogy mi lesz a mágiával, és a családtagokkal vagy a lámpással. Van megoldás, és még sincs igazán.

Azonban furcsa mód az írásmód elfedi ezeket a hiányosságokat. Ha nem kritikus szemmel olvassuk, valószínűleg fel sem tűnnek, mert a történet sodrása egyszerűen magával ragadó. Mindenképpen ígéretes írói kezdet, és remek szórakozás ez a regény, biztosan szívesen olvasnék még a szerzőtől.

Adatok: 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 424.

Fülszöveg:

A ​kívánságoknak ára van…
Aliya a birodalom legügyesebb tolvaja. Egyetlen cél vezérli, hogy összegyűjtsön annyi aranyat, amennyivel végre maga mögött hagyhatja a vízhiány sújtotta Ardahant. Az álma karnyújtásnyira kerül, amikor a gyűlölt szultán legkisebb fia visszautasíthatatlan ajánlatot tesz számára. Aliyának el kell lopnia egy lámpást a palotából, cserébe pedig szabadon, gazdag emberként távozhat a birodalomból. Hogyan lehet elviselni a vonzó, de öntelt herceget?
Ez a feladat még a lámpás elemelésénél is nagyobb kihívásnak tűnik.
Aliya kénytelen az ellenérzéseit félretéve összedolgozni a szultán fiával. Szép lassan ráébred Asmar herceg igazi természetére, és minél több időt töltenek együtt, annál nehezebb figyelmen kívül hagynia a herceg iránt érzett vonzalmát. Mégsem bízhat meg benne: ha Asmar rájön a féltve őrzött titkára, egyetlen szavával véget vethet az életének. De Asmarnak is megvannak a maga titkai. Olyan súlyos és sötét titkok, amelyek szorosan összefonódnak Aliya múltjával, és ha nem vigyáznak, nem csak a saját jövőjükre nézve lehetnek pusztító hatással – Ardahan vesztét is jelenthetik.
Lépj be Ardahan homokkal, szenvedéllyel és mágiával teli világába!

A könyv megvásárolható ezen a linken: Könyvmolyképző Kiadó


No comments:

Post a Comment