Monday 20 March 2023

K. F. Breene: A ​rózsák romjai (A démonkirály átka 1.)

A Démonkirály átka sorozat első része, a Rózsák romjai nem hasonlít semmire, amit eddig olvastam. Hozzáteszem nekem ez volt az első találkozásom K. F. Breene-nel, de tudom, hogy külföldön ismert, és elismert szerző.

A könyv külalakja nekem elég átlagos (vagy semmi különös), de tény, hogy a tartalomhoz illik. A regényről azonban nem tudok ilyen egyszerűen beszélni. Ahhoz, hogy korrekt lehessen az értékelés több szempontból kell azt megírnom.

A regény alapötletét a „Szépség és a Szörnyeteg” adja. Nagyon szeretem ezt a mesét, és Breene-nek sikerült szerintem megragadni a lényeget, és Finley-ben (Belle) egy erős és független női karaktert épített fel. Igen, itt is megvan az a kedvenc tulajdonsága a női főszereplőnek, hogy imád olvasni. Ezen felül kimondottan tetszett, ahogy kifacsarta az eredeti történetet, és alakváltókkal, démonokkal inkubusokkal és sukkubusokkal népesítette be a Tiltott Rengeteget.

A könyv erotikus tartalmához képest a „Szürke ötven árnyalata” a fasorban sincs. Nem feltétlenül az aktusok részletes leírására gondolok, hanem azok fajtáinak felvonultatására. Talán a mindenki mindenkivel mindenhogyan a helyes szemléltetése a könyv szexuális kapcsolatrendszerének. Nem vagyok prűd, de kissé sok lett nekem is a végére. Persze értem, hogy a démonok uralta világ szemléltetése volt a cél, de mégis: annyi bűn van, néhányat simán betehetett volna az írónő, kicsit enyhítve a regény túlfűtöttségét. Ha csak az erotikus tartalmat nézzük, valószínűleg több pornóoldal teljes tartalmával szembesülünk, ami ebben a mennyiségben rettenetesen sok.

A regény szövegezése borzasztó. Ezt nem tudom másként mondani. Nem feltétlenül azért mert nagyon nyers és szókimondó, hanem mert teli van értelmetlen szexuális utalással, és szlenggel, de ez nem a kifejezés eszköze, nem a mondanivalót támasztja alá, hanem teljesen öncélú. Mintha az író és a fordító egyszerre mondaná, hogy helló, tudunk ám százféle kifejezést arra, amit a lábad közt hordasz. Ráadásul többször használ olyan szavakat a regény (pl: sokkol, multitasking) ami a középkori idősíkban teljesen környezetidegen. A szövegnek itt nyilván figyelemfelhívó jellege van, de maga a történet is izgalmas, felesleges volt „túldíszíteni”.

Mégis, ha lekapargatjuk a mázat a történetről, félretesszük a túlburjánzó szexet és a nyelvezet túlkapásait, egy nagyon izgalmas világépítéssel találkozunk. Alakváltól és démonok egy abszolút klasszikus mesében, ráadásul úgy, hogy a mese fővonalai megmaradtak. Voltak ugyan kevéssé alátámasztott gondolatmenetek, és maga a világkép is időnként homályos, de összességében, nagyon tetszett amit felépített a szerző a Tiltott Rengetegben, Finleyben és a Szörnyetegben. Várom is a 2. részt, de van mit kihevernem ebben az olvasásban.

Adatok:

Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2022.
Oldalszám: 468 oldal
Fordította: Varga Bella

Fülszöveg:
Megmenthetném, ​de örökre tönkretenne.
Mindnyájan az őrült király átkától szenvedünk. Királyságunk az Idő foglya lett. Megbéklyózott minket a sötét alku, amelyet a néhai király kötött a Démonnal, aki most a pusztulásunkra tör. Az egyetlen, aki még életben tartja ezt a királyságot, nem más, mint a Szörnyeteg, a trónfosztott herceg. Ő a Tiltott Erdő vándora, és olyan végzet sújtja, amely a halálnál is rosszabb.
Ő az egyetlen reménységünk. És egyben az én rémálmom.
Elkapott, amikor beléptem a Tiltott Erdőbe. Halállal kellett volna büntetnie, de megkegyelmezett. Azonban mindennek ára van. A kastélyában kell éljek, a foglyaként. A saját céljaira akar felhasználni.
Az egész feledésre ítélt királyságot felszabadíthatnám, amelyet a Démonkirály hatalma elzárt a világtól, de ahhoz közel kell kerülnöm a Szörnyhöz. Meg kell szelídítenem, oda kell adnom magamat neki. Abba azonban belehalnék.

K. F. Breene, a USA Today, a Wall Street Journal és a Washington Post bestsellerszerzője egy sötéten szexi fantasysorozattal mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek. A Szépség és a Szörnyeteg szenvedéllyel és veszéllyel megfűszerezett újramesélése garantáltan rabul ejti majd az olvasókat.ű
A könyv megvásárolható ezen a linken: Álomgyár webáruház

No comments:

Post a Comment