Wednesday 29 March 2023

Sylvia Frank: Gala és Dalí

Bevallom tisztességgel, nem sokat tudok Dalíról Nekem csak egy furcsa fickó, furcsa bajusszal, és még furcsább képekkel. Természetes, hogy laikusként nem nagyon értem a szürrealistákat, de sohasem csináltam ebből nagy ügyet. Nekem Picasso, Dali, és a többiek csak különös természetű festők, akik nehezen érthető képeket alkottak. Felismerem persze nagyjából a Dalí képeket, de ennyi. A könyv előtt a feleségéről sem hallottam, de érdekelt, hogy egy ilyen excentrikus kinézetű és művészetű férfi kiben találta meg a párját.

A Gala és Dalí egy könnyed hangvételű , tényeken alapuló, mégis, a valóságot többnyire szépítő regény. Az első oldalakon az jutott eszembe, hogy olyan, mint egy festmény, nagyon érzékletesen mesél, sok természeti képpel. Aztán ahogy haladtunk egyre inkább azt éreztem, hogy a történet képkockákból áll, amik bár folyamatosan épülnek egymásra, mégis időbeni távolságot tartanak. Nem pontosan lehetett érzékelni hogy egyes képek közt 1-2 nap, esetleg hónapok teltek el.  Az, hogy a történetmesélés is művészi valószínűleg köszönhető annak, hogy a szerző maga is festő.

A regény Gala Dalít, azaz kezdetben Gala Éluardot emeli a középpontba. Egy határozott, művészetért és művészekért rajongó, magabiztos nőt, aki már az első, távoli találkozáskor megbabonázta a katalán, akkor még huszonéves festőt. A nő két lábbal állt a földön, ami nem volt elmondható a családjával élő, apja által eltartott félárva művészről, akinek a pénz és a kapcsolatok csak távoli, megfoghatatlan misztikumot jelentettek. Bár Gala, a művész hírnevének árnyékában sütkérezve élte mindennapjait,  ő volt az, aki valójában működtette Dalí életét.

A feleség (a megismerkedésükkor még Paul Éluard francia költő felesége volt Gala) és a festő talán sorsszerű találkozása valahogy a kezdetektől magában hordozta az örökkét. Legalábbis Dalí részéről tűnt úgy, hogy az első pillanattól végletes rajongás alakult ki benne az ismeretlen, orosz születésű nő iránt. A férjét és családját elhagyó Gala egészen más ritmusban szeretett bele a nála 10 évvel fiatalabb művészbe. Esetében egy sokkal lassabban felépülő, a művészt és embert egyaránt tisztelő szerelem épült fel.

A kezdetekben Salvador Dalí talán kevésbé nehéz természetű, de alapjaiban már megmutatkozik néhol önző, szélsőséges és kicsit őrült személyisége. Gala mellette sokkal hidegebb és megfontoltabb embernek tűnik, aki képes volt egy életen át rajongani művész férjéért, miközben mint egy ügynök menedzselte annak mindennapjait.

A regény néhol ferdít. Nem beszél Gala korábbi kalandjairól, sem Dalí első szerelméről. Sőt, már-már szemérmesen kezeli kettejük rendhagyó szexualitását, ami csak a regény olvasása után, az Interneten kutakodva derült ki számomra.

Mindenesetre ez a könyv közelebb vitt Dalí művészetéhez, sőt magához a szürrealizmushoz is. Azt nem mondom, hogy értem a műveket, de most már tudom érzésekhez, és eseményekhez társitani Dalí egy-egy festményét, sőt a Bunuel filmeket is. Mindenképpen érdemes kicsit elkalandozni a regénnyel, mert sokat hozzáad a huszadik század művészeti életének és irányzatainak megértéséhez.

Adatok:
Kiadó: Kossuth Kiadó
Megjelenés: 2023
Oldalszám: 384
Fordította: Tamás Paulina
Fülszöveg:

A tehetős francia Éluard házaspár Katalónia tengerpartjára utazik, mert a költő férj alkotói válságba került a párizsi nagyvilági élet kényelme miatt.
Cadaquésban, a kis halászfaluban megismerkednek egy Salvador nevű fiatal művésszel, akinek hamarosan kiállítása nyílik Párizsban. Az unatkozó és elhanyagolt feleség, Gala a művészetek értő rajongója, így a férfiban azonnal felismeri azt a rendkívüli, briliáns és extravagáns elmét, akire hatalmas festői karrier vár. Az egyediséget, az őstehetséget saját férjében nem találó asszony a nála fiatalabb Dalí hatása alá kerül. Elhagy érte mindent és mindenkit, felszámolja kényelmes párizsi életét, hátat fordít a barátainak, sőt még a kislányának is. Vállalja a nélkülözést, miközben támogatja a szerelmét az alkotói őrület valamennyi fázisában, és alámerül vele a kényszerképzetek, a pszichés gyötrelmek pusztító, ugyanakkor zseniális műveket teremtő poklába.

A könyv megvásárolható itt: Kossuth Kiadó

No comments:

Post a Comment