Monday 6 March 2023

Philippe Sands: Patkányút

Phillipe Sands a Kelet-Nyugati utca című könyvének témáját adó családi kutatás során került kapcsolatba a náci háborús bűnös Otto ​von Wächter fiával Horst-tal. Mivel a családja a nagyapja kapcsán közvetetten bár, de személyesen is érintett volt a lengyel zsidóellenes törvények következményeiben, érdekelte a „másik nézőpont”. A háborús bűnös fia, akivel elvileg ellentétes oldalon állnak. A kettejük közt kialakult baráti viszony ad lehetőséget arra, hogy Horst családi iratokon és visszaemlékezéseken keresztül védje apját, míg Sands tényszerűen tárja fel Wächter báró politikai tevékenységét és magánéletét. Kettejük párhuzamos megfigyelései valamint Otto ​von Wächter feleségének Charlotte-nak a naplói rajzolják ki végül hitelesen a Horst által „jó nácinak” tartott, a háború után üldözötté váló SS tiszt, a krakkói gettó felállítójának alakját.

Az osztrák születésű Ottó és felesége életútját egészen a születésüktől fogva kísérhetjük, egy érzékletesen de tényszerűen és egyszerűen megírt életrajzon keresztül. Philippe Sands főként a hagyatékban megőrzött naplókat használta, de kiegészítései gyakran fél oldalnyi terjedelemben is kísérik a törzsszöveget. Tehát alaposan utánajárt minden információnak.

A náci politikust folyamatosan kettős mércén keresztül látjuk. Felesége naplója és fia családi elbeszélései alapján egy, a párttal nem feltétlenül egyet értő, zsidómentő SS-tiszt képét látjuk, míg a fényképek, rendelkezése, korabeli cikkek és jegyzetek egy kőkemény nemzetszocialista, zsidóellenes hatalmi pozícióban lévő nácit mutatnak.

A könyv kétharmada szól körülbelül a főszereplő 1945 előtti tevékenységéről, az utolsó harmad pedig a menekülés időszakát mutatja be. Ez az az aspektus, amivel eddig én még nem találkoztam. Hallottam róla persze, hogy Dél-Amerika egy időben teli volt SS-tisztekkel, de az oda vezető útról még sohasem olvastam. Emiatt volt számomra igazán érdekes a könyv, még akkor is, ha valójában nem teljesült az úticél.

Számomra a Wächter család felemelkedésnél és bukásánál is érdekesebb egy látszólag nem fontos szál a történetben. A zsidó felmenőkkel rendelkező Philippe Sands és az apai örökséghez makacsul ragaszkodó Horst Wächter tabuk nélküli barátsága. Elképesztő az a tolerancia és empátia amivel Sands kezeli Horst téveszméit. Függetlenül a nézeteitől Horst is szimpatikussá válik Sands tükrén keresztül.

Holocaust és nácizmus témában kétféle könyvvel szoktam találkozni: hitelessel és olvasmányossal. Ritka az, ahol ez a két tulajdonság találkozik, de olyan könyvet eddig nem találtam ahol ilyen mélyen és természetesen összefonódna a valóság pontos ábrázolása és az elbeszélő stílus. Phillipe Sands nemzetközi jogász és egyetemi tanár, vélhetően előadói képességei teszik ennyire érdekessé ezt az amúgy kevéssé boldogító témát.

Adatok:
Kiadó: Park Kiadó
Megjelenés: 2022
Oldalszám: 544
Fordította: Orosz Ildikó

Fülszöveg:

Otto ​von Wächter báró, ügyvéd, férj és apa magas rangú SS-tisztként és a második világháborúban a németek által megszállt Galícia kormányzójaként tevékenykedett, az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a krakkói gettó felállítása. A háború után több mint 100 000 lengyel meggyilkolásával vádolják, vadásznak rá a szovjetek, az amerikaiak, a britek, de még Simon Wiesenthal is.
Sands végigkíséri az ifjú Otto Wächter felemelkedését, „istenáldotta” házasságát és családi élete alakulását, majd életük összeomlását. A férfi négy éven át menekül az igazságszolgáltatás elől, először Tirolban húzza meg magát, majd Rómában és a Vatikánban talál menedéket, új személyi azonosságot szerez, és igyekszik rácsatlakozni a nácik híres patkányútjára, amely Perón elnök Argentínájáig vezet. Ezen az útvonalon szökött meg Eichmann, Mengele és sok ezer náci, Wächter azonban nem jár sikerrel: a hidegháború hajnalán, rejtélyes körülmények között, váratlanul meghal.
A szerző a Wächter házaspár levelezéséből és más dokumentumokból, levéltárak és személyes beszélgetések nyomán tárja fel az igazságot, amellyel végül mindenkinek szembe kell néznie.
Történelmi detektívsztori, szerelmesregény, önéletrajz és hidegháborús kémtörténet ez a könyv.

A könyv megvásárolható ezen a linken: Libri webáruház

No comments:

Post a Comment