Tuesday 16 April 2024

A ​második világháború nagykönyve

Ritkán olvasok háborúkról, mert taszít azoknak minden fajtája. Természetszerűleg pacifista vagyok, egyszerűen nem találok józan magyarázatokat arra, hogy normálisan gondolkodó, tisztességes emberek miért engedik néhány megalománnak, hogy a területszerzés és vagyonnövelés okán életeket vegyenek el. Vagy más hasonló fajsúlyú cselekedet zászlóvivői legyenek. Dédapám a Don-kanyarban halt meg, a lányával, a nagyanyámmal az oroszok erőszakoskodtak. Amikor kérdeztem őt, hogy mi vitt rá egy értelmes parasztembert a hadba vonulásba, nagyanyám sztoikusan csak vállat vont, és azt mondta: „Mit lehetett tenni, háború volt.”. A baj, az, hogy azóta is ez az egyszerű emberek hozzáállása, mindenki elfogadja, hogy háború van Ukrajnában, Izraelben, bárhol. Hát mit lehet tenni, nemigaz? Épp csak popcorn nem ropogtatunk az agresszió szélesvásznú megtekintése közben. Emberek halnak meg, családok esnek szét, és unokák is fogják fizetni az árát a semminek. Globális világban élünk, bárki mehet bárhova, Ha itt nem tetszik, simán arrébb lehet költözni. Néhányan mégis úgy érzik joguk van feldúlni mások otthonát és életét. A világ pedig hallgat.

Minél aktuálisabbá válik a téma napjainkban, annál inkább van bennem egy sürgető érzés, hogy minden ellenérzésem ellenére megpróbáljam legalább átlátni a nagy világégést. Ezért egy átfogó olvasmányt kerestem, ami tényszerű, rövid és világos. A hvg_könyvek HVG Nagykönyvek sorozatának új része, a Minden amit a II. világháborúról tudni érdemes épp ilyen.

A könyv külalakra eléggé semleges, a belső képi világa is hasonló, telt színek és fekete-fehér képek jellemzik. A szöveget nyolc szerző alkotta, főként történészek, de van köztük hadszakértő, projektmenedzser, és szakíró is. A szöveg mégis meglehetősen egységes, egyáltalán nem érződik rajta, hogy többen vettek részt az írásában.

A tartalom egy idővonalra épül, kronológiai sorrendben dolgozza fel a II. világháború főbb eseményeit, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy a legtöbb résztvevő országot bemutassa. Érdekes ez, mert láthatjuk 1-1 rövid fejezet erejéig Ausztrália, vagy épp India részvételét, sokat olvashatunk Kínáról és Japánról de pl. Magyarországról Ausztriáról, Norvégiáról vagy épp Romániáról alig esik szó. Nyilván egy átfogó mű más szempontok szerint épül fel, mint egy elemző, de jellemzően lokálisról globálisra nyit a fókusz, és a világi események hangsúlyosabbak, mint az európai gyökerek.

Az informatív kiadvány meglehetősen sok képpel és ábrával dolgozik, mégsem infografika, elég nagy a szöveges rész. A tartalom 5 nagy fejezetre bomlik, (meglepő módon a 4. fejezetnek más a címe a tartalomjegyzékben és a törzsanyagban) és minden fejezetet egy bevezetés foglal össze az elején. Ha csak ezeket a bevezetéseket olvassuk el, már kapunk egy teljes képet az eseményekről, de a törzsszöveg az, ami elmélyíti az ismereteket. A nagy egységek aztán kisebb gyakran 2 oldalas alfejezetekre bomlanak, amik 1-1 ország szempontjából vizsgálnak meg adott eseményeket. Ezeknek a különböző színnel jelölt részeknek az oldalsávban külön Kontextus szövegdoboza van, amely az adott témát egy idővonalon is bemutatja a történtek előtt, és után vizsgálva az ok-okozati összefüggéseket. Ezen felül több rövid életrajz is tördeli az alfejezeteket.

Bár a könyv nagyon töménynek tűnik, valójában az alfejezetek nincsenek túlírva, szerintem inkább a nézőpont sok, rengeteg szempontból vizsgálja a könyv a II. világháborút, de szinte egyiknek sem szentel két oldalnál többet, emiatt nagyon informatív és széles látókörű a kiadvány.

Nekem a diktatúráról írt gondolatok voltak különösen fájóak, főként mert rengeteg párhuzamot látok a haza aktuálpolitikával. Talán csak megfelelő gazdasági erőnk nincs a hülyeséghez.

Már a bevezetésben nagyon sok „mi lett volna ha” kérdés fogalmazódott meg bennem. „Mi lett volna, ha a szövetségesek időben lépek?” „Mi lett volna, ha nem csak védekeznek?” „Mi lett volna, ha Versaille-ban elismerik Kína érdekeit? Lehet, hogy ma nem lenne kommunizmus Kínában?” Nem tudom. Az biztos, hogy a háború nem lehet sem megoldás, sem válasz semmire.

Adatok:

Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2023.
Oldalszám: 352.

Fülszöveg:

Melyik ​csata hozott meghatározó fordulatot a szövetségesek számára a II. világháború végső kimenetelét illetően?
Miért történhettek meg a holokauszt szörnyűségei?
Hogyan járult hozzá a II. világháború az európai nagyhatalmak meggyengüléséhez, és miképp teremtett lehetőségeket új erőközpontok kialakulásához?
A második világháború nagykönyve közérthető, olvasmányos stílusban ad szakszerű válaszokat sok egyéb kérdésre is, sokoldalúan rávilágítva az események politikai, stratégiai és technológiai hátterére. Számos képpel, grafikonnal és egyéb ábrával illusztrálva mutatja be a világtörténet eme fájdalmas, ugyanakkor heroikus időszakát, hogy átfogó képet kapjunk, hol, mikor, mi, miért és hogyan történt.

A vizuálisan is megragadó, lényegre törő kiadvány különösen hasznos azoknak a diákoknak is, akik a téma iránt jobban érdeklődnek. Mindemellett a könyv izgalmas részletekkel, újonnan feltárt összefüggésekkel szolgálhat a témában jártasabb olvasóknak, de még a korszakot mélyebben ismerő oktatóknak és kutatóknak is.

A könyv megvásárolható itt: HVG Könyvek

No comments:

Post a Comment