Tuesday 23 April 2024

Krystal Sutherland: Hollow lányok

Krystal Sutherland második regénye a Hollow lányok nagyon szép külsőt kapott a @Maxim kiadótól. A grafika talán kevésbé kifejező, mint az eredeti, de csodaszép. Nekem a borító volt az, ami megragadta a figyelmem, jóval a fülszöveg előtt, és valójában el sem tudom engedni, így az olvasás után sem.

Maga a történet is hasonló. Foglyul ejt, és nem ereszt. A szerző olyan atmoszférát teremt a regényben, amely magába szippantja az olvasót, és beburkolja valami gótikus kellemetlen és ragacsos hangulattal, mégis annyira élő, hogy eszem ágában sem volt távozni belőle. Az első oldaltól kicsit mitikus, kicsit borongós a hangulat, ezért a regényhelyszínek is jól illeszkednek a cselekményhez. A történet a folyton felhős London és a legendáktól terhes Edinburg hátsó udvaraiban és bérlakásaiban játszódik, ahol a levegő fojtogató, nehéz és penésszagú, ahol a csillogást inkább pára adja, mint napfény, és ahol a régi mesék még ott bujkálnak a sötét sarkokban.

A Hollow lányok három különleges fiatal nő történetét meséli el, a legkisebb még csak 17 éves, a nagyobbak a húszas éveik elején járnak. Mindhárman csodaszépek, egzotikusak, és némiképp borzalmasak, ki-ki a maga valóságában. Az eseményeket Iris, a legfiatalabb Hollow nővér meséli el. Az ő szemszögéből egészen közelről élhetjük meg a boszorkánysággal határos mágikus dolgokat, az apró csodákat, és a fenyegető veszélyeket. Végig nagyon izgalmas a cselekmény, gyorsan haladtam, de nem csak azért, mert gördülékeny, hanem mert nagyon izgalmas, le is rágtam a körmöm, mire a végére értem. Leginkább a rejtély vonzott, ami már az első oldalakon felbukkan, és szinte az utolsó lapig kitart. A felütéstől kezdve folyamatosan érződik egy titok, ami túlmutat az eltűnésen, az apróbb kis gonoszságokon, vagy a legidősebb nővért Greyt övező furcsaságokon. Valami nagy és sötét rejtély bujkál a színfalak mögött.

Meglehetősen sok az erőszak. A kezdetekben még nem annyira erős ez, de később egészen mélyre megy a történet, mondhatni vérfoltosak a lapok, ezért inkább idősebbeknek ajánlanám, mindenképpen 16 év felett, de a gótikus regényeket kedvelő felnőttek sem fognak csalódni a műben.

A fordító néhol érdekesen oldotta meg a feladatot, legalább öt olyan szón megakadtam, amik látszólag szlengnek tűnnek, valójában azonban nem, vagy alig ismertek magyarul (pl. vibe, kretek cigaretta, kodependens), ezeket jó lett volna átírni, vagy lábjegyezetelni, hogy olvasás közben ne kelljen googlet nyitni.

Összességében ez egy különleges regény. Nem klisés, nincsenek benne sémák. A cselekmény lineáris, de néha visszautal a múltba, szépen követhető, egyáltalán nem zavaros a történetvezetés, még úgy sem, hogy sok benne a misztikum. A karakterek élnek. Mindhárom lány egyedi jellem, mindegyiküknek saját hangja és jól kidolgozott szerepe van a történetben. A legkisebbet Isit, és Vivit kifejezetten kedveltem.

Maga a nyomozós szál is érdekes, de a rejtély az, ami igazán izgalmas benne. A zsánere fantasyba hajló, de annak csak épp a legszélén maradó paranormális történet egészen különös hangulattal. Elsősorban a rendhagyó olvasmányélményekre vágyóknak ajánlom.

Adatok:
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2023
Oldalszám: 336.
Fordította: Szaszkó Gabriella

Fülszöveg:
Iris ​Hollow és két idősebb testvére kétségtelenül furák. Gyerekként eltűntek egy skót utcáról, és csak egy hónap múlva tértek vissza emlékek nélkül, és azt sem tudták, hol jártak, vagy mi is történt velük. Ami még furcsább, az a külsejük megváltozása: kék szemük fekete lett, régebben fekete hajuk tejfehérré vált. Amikor folytatni próbálják életüket, furcsa és hátborzongató történések járnak a nyomukban. Az emberek gyönyörűnek, őrjítőnek, ugyanakkor kiszámíthatatlanul veszélyesnek is látják őket.
A tizenhét éves Iris mindent megtesz azért, hogy a normális emberek közé beilleszkedjen, és elvégezze a középiskolát, ami két híres, ragyogó és világjáró idősebb testvérének, Grey-nek és Vivinek nem sikerült. De Grey hirtelen eltűnik, bizarr nyomokat hagyva maga után, így húgai a keresésére indulnak. De ezzel nincsenek egyedül. Ahogy egyre több természetfeletti dologra bukkannak, Iris hamar ráébred, hogy a múltjukról szóló történetek nem valódiak, és a hely, ahonnan látszólag sértetlenül hazatértek tíz éve, most visszahívja őket.

A könyv megvásárolható itt: Maxim Kiadó


No comments:

Post a Comment