Sunday 21 April 2024

Soman Chainani: A ​kezdet végzete (Jók és Rosszak Iskolája 0,5.)

A Jók és Rosszak iskolája egy monumentális vállalkozás volt az amerikai-indiai szerzőtől, Soman Chainanitól. Egy ilyen hosszú és terjedelmes sorozatban nehéz fenntartani az olvasók érdeklődését, amit az író itt kiválóan megoldott.
Ugyanakkor a magyar kiadást felvállaló @MenőKönyvek-től is bátor döntés volt a teljes ciklus kiadása viszonylag rövid idő alatt. Bár a 3,5 milliós eladott példány, a megfilmesítés, és a különböző díjak azért előrevetítették a sikert, de a magyar közönség kitartása nem volt kőbe vésve. Főként azért, mert ez a regényfolyam némiképp eltér a klasszikus fantasy történetmeséléstől.
Az idősebbeknek szóló mesefolyam a hagyományos meseszereplők jellemét alaposan megcsavargatja, a szokásos meseelemeket átformálja, a cselekményt pedig egészen másként építi fel, mint azt az európai vagy a keleti meseirodalomban láthatjuk. Mesének, sok fantasynak kevés. Mégis rátalált az olvasóira, ami szerintem főként Chainani parádés dramaturgiai érzékének köszönhető.

A magyar sorozat megjelenése kifejezetten szép, nem tér el nagyon az amerikaitól, de nekem a miénk mégis jobban teszik. Elképesztően mutat együtt a polcon az összes kötet.
Szerencsém, hogy megvan itthon minden rész, mert lólépésben olvastam eddig. Elsőként a klasszikus nyitókötettel kezdtem, majd folytattam a másodikkal, végül némi kihagyás után a nulladik és a feledik kötet következett. Az hiszem, a harmadik rész előtt muszáj lesz átlapoznom majd újra Agatha és Sophie részeit, hogy vissza tudjak kanyarodni a Gavaldoni meseszálhoz.
A kezdet kötetek egészen mások, mint a fősorozat részei. A kevésbé terjedelmes történetek sokkal gördülékenyebbek és mozgalmasabbak, mint a későbbi epizódok. Valószínűleg azért, mert a regény alapjait-, és a háttérvilágot szépen bemutatta már a Jók és Rosszak Iskolájának első része. Az Iskolamesterek eredettörténetére már csak a cselekményt kellett alaposan összekavarni.
A Kezdet Végzete rész Rhian és Rafal történetét viszi végig, de az elbeszélés korántsem lineáris. A történetet újabb és újabb mellékszálak szövik be, amik a végén egy egységes képet adnak, de az elbeszélés folyamán sokszor éreztem úgy, hogy ugrál a cselekmény. A mesehősök jó részét már az előző kötetből megismertük, de azért itt is érkeztek még különleges lények és izgalmas karakterek. Aladdin, Kyma és Hephaistos hármasa többször szétesett, és kiegészült, Kampó Jakab Pán Péter, és a Kalóz Kapitány pedig sokkal hangsúlyosabbá vált. Ráadásul ebben a mesében minden karakter más, mint amit eddig hittünk róla. Nagyon szerettem ahogy a szereplők jelleme billeg a Jó és a Rossz határán. Egy kedves ismerősöm szokta mondani, hogy „az emberek nem jók és nem rosszak, hanem olyanok amilyenek." Itt ez a megállapítás igazi értelmet nyert. Ebben a regényben tökéletesen megmutatkozik hogy senki sem eredendően jó vagy rossz, semmi sem fekete vagy fehér, sőt.
A Kezdet végzete az előzőekhez képest kicsit erőszakos volt. Meglepően sok benne a gyilkos szándék, főként úgy, hogy eddig is, és most is az egyensúly megtalálása a történet legfőbb kérdése. Ráadásul azért mégiscsak gyerekek a főszereplők, szóval néhol túl morbid volt a mese.
A regény legnagyobb meglepetése nekem az Elveszett Fiúk háttértörténete. Fogalmam sincs, hogy az eredeti Pán Péter író J.M. Barrie találta ki, vagy Soman Chainani, de zseniális, az ideológia mögötte. Az eredeti Pán Péter történet nekem csak a Disney meséből ismerős, annyira nem is kedveltem. Ez a regényfolyam most sokat árnyalt a sohaországi mesén.
A teljes sorozatra igaz, de itt különösen jellemző volt a csavaros és furfangos történetszövés. Csak kapkodtam a fejem a váratlan fordulatokon, az újabb kihívásokon és a megoldáson, ami teljesen kiszámíthatatlan és megjósolhatatlan volt, annak ellenére is, hogy a következő részek azért adnak támpontot az Iskolamester kilétére. A szerző nagyon izgalmasan bonyolította a cselekményt, ugyanakkor több ponton éreztem azt, hogy nem varrja el a szálakat igazán. A dramaturgia néhol a logika rovására ment, a szerző inkább az érdekes megoldásokra koncentrált, mint arra, hogy mindenki megkapja a lezárást.
Mindezekkel együtt is, ez egy hatalmas és csodás meseuniverzum, amiben jó elveszni. Sok olyan részlet maradt, amit az első olvasásnál nem is fedeztem fel igazán, ezért biztosan ráfordulok még az Iskolamesterek történetére, de csak azután, hogy Sophie és Agatha meséjét befejeztem.
Adatok:
Kiadó: Menő Kiadó
Megjelenés: 2024
Oldalszám: 368
Fordította: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Ami elkezdődik, az egyszer véget ér.
Két fivér.
Az egyik Jó.
A másik Gonosz.
A halhatatlanságért és örök ifjúságért cserébe
együtt vigyázzák a Végtelen Erdő békéjét,
együtt igazgatják a Jók és Rosszak Iskoláját.
Ám minden Iskolamesternek próbát kell kiállnia.
Az ő próbatételük a hűség.

De mi történik, ha a hűség meginog? Ha a vérségi kötelék szálai meglazulnak? Ki marad életben? Mi lesz az Iskola és a tanítványok sorsa?

A világhírű író, Soman Chainani ebben a regényében a Jók és Rosszak Iskolájának előzménytörténetét fejezi be, amely A kezdet kezdetével indult.

A két fivér harca folytatódik, de vajon ki a Jó és ki a Gonosz? A küzdelem háborúba sodorja őket, ahol egy váratlan felismerés örökre megváltoztatja az Iskola történetét.
A könyv megvásárolható ezen a linken: https://manokonyvek.hu


No comments:

Post a Comment