Tuesday 2 April 2024

Cora Reilly: Becsület

Nem nagyon szeretem a maffiatörténeteket, mert a legtöbb túl van romantizálva. Az alvilág egy sötét, hideg, és meglehetősen véres hely, nem pont az, ahol a szerelem virágzik. Nekem a legtöbb maffiarománc hiteltelen, mert a bűnök mindig háttérbe szorulnak, a rosszfiúkról kiderül, hogy valóban jók, és az ártatlan virágszálak megőrzik tisztaságukat. A pokolban pedig tulipán nő.

Valami mégis volt Cora Riley „Maffia végzete” sorozatában, ami behúzott. Először az új borítót láttam, ami kifejezetten szép, de végül nem azt a kiadást olvastam. Bár ez csak esztétika, a tartalom mindkét kötetben azonos.

Maga a regény egy modernkori dark romance, bár talán túlzás a romantikus voltát előtérbe helyezni. Aria és Luca regénye egy perzselően szexi történet, rengeteg tűzzel és érzelemmel, de ezek közül nem a szerelem az elsődleges. Kettejük kapcsolata egy elrendezett házasságon alapul, ami magában hordozza a gyűlölet a szabadságvágy, a megértés, és behódolás, talán a megbékélés lehetőségét is. A cselekmény lassú előrehaladtával kialakulnak a mélyebb érzelmek köztük, azonban mégsem mondhatjuk azt, hogy a történet különösebben romantikus lenne. Cora Riley ugyanis a maga reális valójában ragadta meg a zárt szicíliai világot. A maffia, amiről sokat hallunk és keveset tudunk, itt kap egy elég tiszta képet. A tradicionális olasz hálózat térhódítása ellenérdekelt az orosz Bratva terjeszkedésével, amely a regény alapkonfliktusát adja. Mégis ezt a meglehetősen erős felütést a szerző majdnem veszni hagyta. Annyira a két szereplőre koncentrált, hogy egy nagyon erős cselekményszál kissé elveszett a sorok közt.

Riley nem szépíti és nem idealizálja sem a társadalom sajátos rétegét, sem annak szereplőit. Emiatt Luca nem egy szomorú szemű, álmodozó hősszerelmes, hanem egy hideg, véres kezű bűnöző, nem is mutat mást magától. Aria (és az olvasó) dolga az, hogy elfogadja, vagy elítélje ezt a férfit, és azt a kapcsolatot, amit nyújtani tud. Számos erkölcsi kérdést tesz fel akaratlanul is a regény, de nem mondhatnám, hogy a jó és rossz közti határvonalat elmosná, vagy elkenné. Cora Riley érti, hogy mi az az etikai határ, amit nem illik átlépni, és nem is teszi meg. Nekem ettől működött a regény. Meg Aria személyiségétől. Szerettem volna tizenévesen a felnőttkor küszöbén ennyire karakán egyéniség lenni. Érthető persze, hogy születése okán egy egészen másmilyen szocializációja volt a szicíliai alvilágban, mint mondjuk egy átlag családban, de teljesen kiforrott az értékítélete egy mai fiatal nőhöz képest.

A regényben számos olyan mellékszereplő volt, akik figyelmet érdemeltek. Aria testvérei és Luca baráti köre különösen, bár egyenlőre Gianna és Matteo nem nyerte el a szimpátiámat, de azért kíváncsi leszek az ő történetükre is.

Sajnáltam, hogy meglehetősen vékonyka regény, szívesen olvastam volna még erről a durva és rejtélyes világról, amiben a szereplők élnek. Szerencsére az @Álomgyár kiadó kihozta már a folytatást is Valentina és Dante történetével.

Adatok:

Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2023.
Oldalszám: 336 oldal
Fordította: Medgyesi Csilla

Fülszöveg:
Modern ​maffiarománc
Aria Scuderi, Chicago egyik legbefolyásosabb maffiacsaládjába született. Mindenki elbűvölő szépségéről ismeri a „maffiahercegnőt”. Elvitathatatlan bája azonban a végzetét jelenti…
Érdekházasságot kell kötnie Luca Vitiellóval, hogy békét teremtsen a két maffiadinasztia között. Luca a New York-i Famiglia leendő vezetője, aki a brutalitásáról ismert. Saját unkatestvérét is kivégezte – puszta kézzel megfojtotta.
Aria nem akar egy ilyen szörnyeteghez feleségül menni. Lehet, hogy ő az egyik legkeresettebb agglegény New Yorkban, hála jó megjelenésének, gazdagságának és ragadozószerű kisugárzásának. De a lány tudja, hogy a rosszfiús aurája nem csak látszat; a férfi lélegzetelállító szürke szeme és arrogáns mosolya mögött vér és halál rejtőzik. Az ő világában a jóképű külső gyakran egy fenevadot rejt, olyat, aki ugyanolyan könnyen képes ölni, mint csókolni.
A kötelesség elől azonban nem lehet elmenekülni, főleg nem egy olyan férfi elől, mint Luca. A férfi a világ végéig követné őt.
Egyetlen esélye van, hogy túlélje ezt a házasságot, ha elnyeri a szörny szeretetét, és befurakodja magát a szívébe – még akkor is, ha a pletykák szerint Lucának nincs is szíve.
Cora Reilly, a USA Today bestsellerszerző a bűn világába csábít minket, ahol a veszély és a szenvedély kéz a kézben jár. Vajon mit tartogat az olvasók számára ez a perzselő pillanatokkal és maffiózókkal teli könyvsorozat?

A könyv megvásárolható ezen a linken: Álomgyár webáruház

No comments:

Post a Comment