Tuesday 23 April 2024

Ludányi Bettina: Teremtett ​látszat

Nem vagyok krimirajongó. Ritkán olvasok bűnügyi történeteket, akkor is inkább a thriller felé hajlok. Ludányi Bettina regényét azonban kétszer is elolvastam. Először bétaként, kritikus szemmel, aprólékos figyelemmel, nem annyira a könyv egészére koncentrálva, míg másodszor csupán az öröm kedvéért. Bár tudtam a megoldást, mégis találtam benne másodszorra is új gondolatokat, izgalmas felütéseket, ami miatt simán megérte egy estére félretenni a más irányú elfoglaltságokat.

A történet egy internetes műsorhoz kapcsolódik. Egy női magazin háttérműsora a "Visszatérés Podcast" bántalmazott nőknek nyújt lehetőséget arra, hogy név nélkül, vagy akár névvel elmondhassák a történetüket, példaként szolgálva a hasonló helyzetben lévőknek. Olivia Ellis a főszereplő maga is érintett az ügyben, ráadásul pszichológusnak tanult, ami különösen alkalmassá teszi az interjúkészítésre. Egy nap azonban a tapasztalt műsorvezetőt támadás éri. A szálak körülötte kezdenek el bonyolódni, míg a történetben szinte párhuzamosan egy-egy műsor anyaga is helyet kap, így nemcsak a nyomozást követhetjük végig, hanem a bántalmazás különböző fajtáit is megismerhetjük, egy-egy rövid személyes történeten keresztül.

Olivia a sértett egy izgalmasan összetett karakter, egyértelműen nem nevezhető sem pozitív sem negatív szereplőnek. A vele folyamatosan kapcsolatban álló nyomozó egy sokkal egyértelműbb szereplő. Kettejük együttműködése aztán váratlan megoldásokat hoz. Annyira váratlanokat, hogy a sokat olvasott könyvtáros lelkem is megdöbbent a megoldáson.

A cselekmény az áldozat és a nyomozó E/1-es elbeszélése nyomán rajzolódik ki, majd a regény közepén egy harmadik nézőpontkarakter is felbukkan, az interjúalany. A teljes regényben azt éreztem, hogy a leginkább erőteljes szereplő, az áldozat a legzárkózottabb, és legtávolabbi talán a legsterilebb karakter, és a nyomozó volt az, aki közvetlenségével igazán közel került hozzám.

Ludányi Bettina otthon van a csavaros fordulatokban, valahogyan elaltatta a gyanakvásomat, és annyira elvitte a figyelmem a részletekről, hogy egyáltalán nem tudtam, hol kell keresni a bűnöst. Emiatt végig izgalmas volt a regény. A legnagyobb érdeme mégsem ez, hanem hogy megmutatja milyen sokféleképp lehet bántani a nálunk gyengébbeket. Bemutatta a verbális- a családon belüli-, a szexuális,- a közösségi médián keresztüli bántalmazást, a megalázást, elszigetelést, a személyiségrombolást. Sajnáltam kicsit, hogy bántalmazott férfiakat nem mutatott a podcast adások során (pedig sajnos vannak), de fontos, hogy megmutatta a jeleket, a tipikus viselkedésmintákat és azt, hogy van kiút. VAN KIÚT, ez a regény legfontosabb tanulsága. Meg az, hogy senkiben sem lehet maximálisan megbízni.

Sokféle krimikedvelő van, sokféle ízléssel. Van olyan, aki a politikai bonyodalmakat kedveli, más a női thrillereket, megint más az akciódús nyomozásokat. Biztosan lesz olyan is, akinek ez a könyv nem vág a zsánerébe, aki hiányol belőle karaktertípusokat, vagy épp kevesli a romantikus szálat. De fordítsuk meg a dolgot! Szerintem mindenki talál valami olyat ebben a könyvben, ami neki szól. Egy érzést, egy gondolatot, a cselekmény feszességét, egy nem várt csavart, vagy egyszerűen csak egy „aha” érzést. Nekem mindegyik megvolt.
Adatok:
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2024.
Oldalszám: 368 oldal

Fülszöveg:

„Tudom, ​hogy nem cselekedtünk helyesen. Egyikünk sem.”
Az Olivia Ellis által megálmodott Visszatérés Podcast lehetőséget ad a nőknek a traumafeldolgozásra és a lelki újjászületésre. Vannak, akik név nélkül, eltorzított hanggal vállalják történetüket és mondják ki végre hangosan, min mentek keresztül. De mi van akkor, ha valaki mégis ráismer az egyik történet mögött megbúvó nőre? Valaki, aki a traumát okozta…
Egy éjszaka Oliviát megtámadják. Az ügyet Nathaniel Holden kapja, aki hamar rájön: a nyomok egyáltalán nem olyan egyértelműek, mint amilyennek tűnnek. Vajon melyik podcastinterjú fog elvezetni a valódi tetteshez? Ki fog elmerülni a teremtett látszatban, és ki fogja elsőként leleplezni az illúziót: az olvasók vagy a nyomozó?
Ludányi Bettina ismét egy csavaros, lélektani elemekben gazdag történetet tár az olvasóközönség elé. A társadalmi kritikával megfűszerezett pszichológiai regény emberi sorsok és traumák mélységeibe vezet. A manipuláció hálójába keveredve rájöhetünk, hogy tulajdonképpen a való élet is álarcok és játszmák összessége.

A könyv megvásárolható ezen a linken: Álomgyár webáruház

No comments:

Post a Comment