Sunday 7 April 2024

K. F. Breene: A rózsák királynője

A "Démonkirály Átka" sorozat meglehetősen erős világépítésű fantasy. Az első három részben egy fordulatos és izgalmas történet bontakozott ki az alakváltó sárkányokkal és farkasokkal, démonokkal és tündérekkel megspékelt környezetben. A cselekmény mindvégig meglepően feszes maradt, bár nekem kicsit néha sok volt az erotika, de folyamatosan tudott tartani egy jó ütemet.

Ráadásul a harmadik kötet nagyon erős függővéggel zárult. Az író otthagyta az olvasóit leesett állal egy kastély erkélyén, ahonnét könnyű lett volna felvenni a fonalat és tovább göngyölíteni ezt az amúgy lendületes, „Szépség és a szörnyeteg” retellinget.
Hát nem sikerült.

A negyedik rész egyáltalán nem volt kevesebb az eddigieknél, sőt termetre legalább kétszer akkora, mint az elődei. Meg is lepődtem mikor kihámoztam a csomagolásból, de az elején még simán elhittem, hogy ez a történet megkívánja a 858 oldalnyi elbeszélést. Tévedtem. Szerintem borzasztóan túlírt lett a befejező rész. Annyira, hogy a közepe már kifejezetten fárasztott annak ellenére is, hogy nagyon jól bonyolítja az író a szálakat. Mégis valahogy a sok beszédben elveszett a valódi történet. A katartikus feloldás például, csak egy egészen rövidke pároldalas csatajelenetet kapott, így igazán nem is tudott lezárulni teljesen az eredeti konfliktus. A regényben van egy sor meglepő esemény és érdekes lény, de valahogy semmi sem lett igazán elmesélve. De legalább szexjelenet és altesti humor volt bőven.

Nagyon-nagyon sok volt most az erotikus rész, és nem is volt igazán szépen felépítve. A szöveg és a cselekmény gyakran került önellentmondásba. Egy-egy izgatónak szánt ágyjelenetet gyakran Nyfain szövege tett teljesen tönkre, máskor egy érzelmes részt, az végtelenül sokféle mégis kevéssé fantáziadús szex ütött agyon. Tényleg mindenhogy csinálják, de valahogy a testnedvek közt elveszik a lényeg.

Ezt a regényfolyamot a cselekmény vitte a hátán, nem a szöveg. Gondolom az angol kiadás nyelvi szintje is alacsony, de a magyar sem tette magasra lécet. Sok volt az értelmetlen szókapcsolat, a furcsa jelző (pl. pikáns izgalom) vagy a sehova sem illő kifejezés (pl. bekakkintottam), ami folyamatosan kilökött a szövegből. Érdemes lett volna alaposabban átnézni megjelenés előtt a fordítást. (Nem kárhoztatom ezzel a fordítót, nem lehetett egyszerű dolga, elég csak a szexjelenetek leírását megnézni.)

A sokszorosan váltott szemszög továbbra is zavaró volt, részben mert időnként érdektelen karakterek narrálták a semmit, részben meg mert sok volt a hasonlóság. Nyfain és Finley közt a sok érzelgősség miatt nem is nagyon tudtam különbséget tenni. Főként mert mindkettőjükben meghatározó volt az alakváltó sárkányok mély érzelmi és testi kötődése, annyira, hogy máson nem is igazán gondolkodtak. Pedig kifejezetten élveztem Finley stratégia észjárását, amikor villantott belőle egy keveset.

Sok jó megoldás volt a regényben. Eleve izgalmas a sárkány-démon ellentét, az alakváltók társadalma, vagy épp a közrendű királyné problematikája. Több birodalomba is betekintést nyerhettünk, ráadásul új, különleges lények is felbukkantak. A szerző remek dramaturgiai érzékkel csavarta meg a történetszálakat, egyedivé tette a meséjét, mégis ez az utolsó rész kicsit agyonnyomta az amúgy nagyon klassz sorozatot.

Adatok:
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2024.
Oldalszám: 858 oldal
Fordította: Varga Csaba

Fülszöveg:
Vár ránk a szabadság?
Azt hittem, ha sikerül feloldani az átkot, már csak egyetlen ellenséggel kell megküzdenem.
De tévedtem.
A királynő még életben van. Addig rejtőzködött előlem és a királyság többi lakója elől, amíg meg nem tört az átok. Most, hogy visszatért, nem tiszták sem a szándékai, sem a motivációja. Talán magának akarja a trónt?
Megállíthatjuk – kivéve, ha neki is köze volt az átok létrejöttéhez… Ha ez igaz, akkor egyszerre kell harcolnunk ellene és a Démonkirály ellen, mielőtt végre békében élhetnénk.
Vagy a sok küzdelem mind csak a nagy semmiért zajlott? Akárhogy is, nagyon kevés időnk van, mielőtt a Démonkirály visszatér, hogy eltöröljön minket a föld színéről…

A USA Today, a Wall Street Journal és a Washington Post bestsellerszerzője, K. F. Breene regénysorozatának záró kötetében fény derül minden titokra, és választ kapunk eddigi összes kérdésünkre. Ebben a sötét és veszélyes világban mindenki sorsa Finlay kezében van. Vajon elbírja ezt a súlyt?
A könyv megvásárolható ezen a linken: Álomgyár webáruház

No comments:

Post a Comment