Saturday 6 April 2024

Tate James Hate ​– Gyűlölet (Madison Kate 1.)

Tate James egy Magyarországon kevéssé ismert új-zélandi szerző, bár a moly tanúsága szerint legalább 30 könyve és 8 sorozata van. Szerintem nem véletlenül van ez így, mert tabudöntögető dark romance sorozatokat ír, gyakorta együtt a Kaptár trilógiát jegyző Jaymin Eve-vel. A hazai olvasóközönség szerint még nem teljesen felkészült a műfajban, bár egyre több olyan regény jelenik meg, amely az erőszak, a trauma, és az erkölcs határán táncol. A legtöbb ilyen történetben a kiindulási alap a bosszú, és a vágy a kegyetlenséggel keveredve valami furcsa, sötét kombót alkot, amit ki-ki a saját szintjén tolerál, vagy éppen nem.
Tate James minden regényét ellátták (a molyon) a „fordított hárem” címkével, legyenek azok new adult, vagy fantasy történetek. Ebbe a címkecsoportba alig tartoznak magyar nyelven kiadott regények, talán csak Laurell K. Hamilton vagy Erin Watt sorozatait ismertem fel. Nekem maga a szókapcsolat is ismeretlen volt, át kellett gondolnom, hogy mitől lehet fordított egy hárem. A könyv némiképp felvilágosított ez ügyben.

A sorozatnyitó kötet, szerintem még csak karcolgatja a felszínt, de kifejezetten ígéretes. Nem bonyolódik nagyon mélyen bele ebben a fordított hárem dologba sem, de azért kijelöli az utat, amelyen a további, egyenlőre csak angolul létező kötet végigmegy. Sokkal zúzósabbnak tűnik a folytatás, pedig a nyitás is eléggé odapörköl.

Nekem a Hate amúgy egy „fogd meg a söröm” regénynek tűnik. James, elolvasott párat a fenti regények közül, aztán rábízta a sörét a barátnőjére, majd nekiült, és bebizonyította, hogy meg tudja csinálni. Jobban, mint a méltán ismert elődei.

A történet forró, elképesztően erős benne a szexuális izzás, és folyamatosan billeg egy erkölcsi határon, de inkább izgalmas, mint romlott. Abszolút fülledt a hangulata, de még éppen nem túl sok. Főként, mert az erotikus-romantikus vonal mellett van egy erős thrilleres szál. A főszereplő nem csak egy bandaháborúba keveredik bele, de szemtanúja egy gyilkosságnak, aztán elszenvedője egy zaklatásnak, így több rejtély is kibontakozik.

A Hate a címe alapján egy gyűlölet-szerelem toposzra épülő regényfolyam, amit a történet szépen ki is bont. Már a fülszövegből megtudhatjuk, hogy Madison Kate a gazdag örökösnő belekeveredik egy bandaháborúba, ahonnét nem távozik sérülés nélkül. A vesztét okozó három dögös rosszfiú ellen bosszút esküszik, nem is sejtve, hogy hamarosan sokkal közelebbi ismeretségbe kerül velük, mint azt szeretné. A lányt az apja Kambodzsába küldi a Zavargások Éjszakáját követően, azonban erről az izgalmasnak hangzó kitérőről a regényben alig esik szó. Szerintem a szerző itt kihagyott egy fontos ziccert, ami nemcsak a cselekmény szálat építhette volna, hanem egy érdekes új környezetrajzot is hozzátehetett volna a regényhez, amely amúgy egy kitalált talán amerikai vagy ausztrál városban Shadow Grove-ban játszódik. A helyszín nem egyértelmű (volt több utalás Amerikára, és Angliára), de jellegzetes bandaháborús viszonyok miatt én Amerikára tippelek.

Az erős felütést egy nem kevésbé erős cselekmény követi. A történetvezetés lineáris és (sajnos) a címszereplő E/1-es narrációjában viszi végig a szerző (pedig bőven kíváncsi lettem volna a főszereplő srácok gondolataira is.) A közeli narráció jól kidomborítja Madison Kate bonyolult, és meglehetősen erős karakterét. Vannak hibái, és gyengeségei a főszereplőnek, de pont ettől válik élővé. Néhol fogtam a fejem a dolgaitól, ugyanakkor nagyon jól szórakoztam az abszolút emberi döntésein. Szinte minden szereplőnek van saját humora, és egy abszolút jellegzetes karakterépítése, ami miatt már a hangnemük és a szóhasználatuk alapján is elkülönülnek egymástól. Mondjuk azt nem tudom, hogy mit gondolt a fordító, mikor a „Hellcat” szót Cicusra egyszerűsítette, de már mindegy is Tény, hogy férfi főszereplők mindegyikéhez jobban illik az eredeti kifejezés.

Ettől függetlenül jól szórakoztam. Az erotikus részek jól vannak felépítve, a humor ütős, a cselekmény feszes. Az egész regény haladós, jól olvasható, és abszolút függővéges, simán olvastam volna még tovább.

A Madison Kate sorozat egy izgalmas választásnak tűnik a Kossuth Kiadó első dark romance kiadásához. Kicsit talán merésznek is. Kíváncsi vagyok, vajon felfedezik-e maguknak a műfaj kedvelői.

Adatok:
Kiadó: Kossuth Kiadó
Megjelenés: 2024
Oldalszám: 412
Fordította: Ladányi Klára

Fülszöveg:

„Madison Kate Danverst meggyilkolták az éjjel.” – Ez a mondat megváltoztatta az életemet, de nem a jó értelemben véve.
Tévedtek persze, mert nem haltam meg. Ellenben rászedtek. Miután megvádoltak egy sor bűncselekménnyel (és a politikai érdekeit néző apám példát statuált belőlem), ismét visszatérhetek Shadow Grove-ba. Engem pedig csupán egyetlen dolog foglalkoztat: a gyűlölet.
Valaki megfizet majd a gondosan kitervelt jövőm tönkretételéért. Valaki szembe találja majd magát a gyűlöletem teljes erejével. Milyen kézenfekvő, hogy az a valaki épp most költözött be a szomszéd szobába!
Archer D’Ath és a haverjai nem a megfelelő lánnyal húztak ujjat, és hamarosan megtudják, mire képes Madison Kate haragja.
A HATE egy főiskolai/new adult romantikus, fordított hárem történet, melyben az ellenségekből lett szeretők, és a szeretlek-gyűlöllek tematika dominál.

A könyv megvásárolható itt: Kossuth Kiadó

No comments:

Post a Comment