Friday 29 April 2022

Bessenyei Gábor: Tested és lelkem

Teljesen lesokkolt ez a történet. Nem olvastam még Bessenyei Gábor könyvet eddig. Néha véletlenszerűen ránézek a youtube csatornájára, vagy belefutok egy-egy karcba a molyon, így feltűnt hogy az írónak van szókincse és nem fél használni. Erre az olvasmányra azonban semmi nem készített fel, még a fülszöveg sem, pedig igyekezett. A borító alapjáraton semleges, de az olvasás után azt kell, mondjam illik a történethez. Amíg nem fejeztem be nem pont értettem mi ez a nyalókás dolog, de rendben, mostanra fogtam az adást.

A regény a fülszöveg szerint arról szól, hogy egy gimis lánynak, Lucának bosszúból visszaélnek a képeivel, és ez a –ne szépítsük – iskolai zaklatás milyen hullámokat vet a közvetlen környezetében.

A történetmesélő Bálint a kezdetektől Lucával szeretne lenni, így az ő elfogult szemszögéből kísérhetjük végig az eseményeket.

Nos, a mai kor magas ingerküszöbén ácsorogva talán a legtöbben itt meg is rántjuk a vállunkat, mondván van ilyen. Gyanús, hogy mindannyian találkoztunk már ehhez hasonló üggyel, ha más nem a közösségi médiákban felbukkanó celebeket követve. Rögtön meg is állapítjuk vállvonogatva, hogy persze, minek készít valaki egyáltalán képet magáról. Minek is? Hiszen sem a közösségi média, sem a baráti és párkapcsolatok nem szólnak a magamutogatásról egyáltalán. Ja, de.

Ugyanakkor… Bessenyei Gábor úgy írja le a jóízlés határán lévő, de azért majdnem mindennapos esetet első pillanattól az utolsóig, hogy úgy éreztem magam olvasás közben, mint egy reflektorfénybe került szarvas. Időnként szám elé kaptam a kezem, hogy ilyen nincs. Ilyen nincs. … Nem maga a cselekmény váltotta ki ezt,  - bár lássuk be egy bántalmazás olvasása azért vált ki érzelmeket -, hanem a környezet összes nézőpontjának alapos megvizsgálása. Az, hogy az elkövetőn kívül, -aki a fotókat nyilvánossá tette, - hogyan és hányféleképpen bántják az áldozatot, hogy az aki segíteni akar is ítélkezik, hogy az akinek a legjobban kellene támogatni, csak a saját helyzetét látja ebben a történetben, hogy mennyien és menyiféleképpen vagyunk képesek bántalmazni.  Borzasztó volt olvasni, az emberi gonoszság százféle árnyalatát, miközben nagyítóval kerestem, hogy én vajon melyiket követtem már el.

Természetesen az alapproblémára, -kívülálló okos felnőttként- nekem is lett volna javaslatom, és megoldásom, de nem vagyok biztos abban, hogy az nem lett volna ugyanúgy előítéletes, kikényszerített, bántó.

Besenyei Gábor nagyon jól ír. Pörgős, lendületes, könnyen olvasható, sok a párbeszéd, kevés a leírás (ez nem is feltétlenül tetszett). Amit azonban ennél is jobban tud az a témaválasztás. Egy viszonylag egyszerűnek tűnő visszaélés mértani pontosságú felboncolása. Kirázott tőle a hideg, miközben pedig nagyon valós tükröt mutatott a 21. századi lélekről. Gyerekekről és felnőttekről egyaránt. A látszat, a látszólagos közösség fontosságáról, a megfelelési kényszerekről, és az ítélettől való félelemről. Miközben bemutat egy helyzetet, és sok nézőpontot, valójában nem ítélkezik. Nem ad megnyugtató lezárásokat, csak elmesél valamit ami igazából bármelyikünkkel megtörténhet, vagy a gyerekünkkel…

Ezt a regényt valószínűleg minden középiskolás kezébe kellene nyomni, de legalább a pedagógusoknak és a szülőknek el kellene olvasnia, hogy a környezetükben történik ilyen legalább hellyel-közzel normálisan tudják lereagálni.

Több időbe telt megfogalmazni a véleményem, mint elolvasni a teljes könyvet. Most megyek, benyomok egy tábla csokit, és olvasok valami boldogító romantikus tinglitanglit, hogy kicsit rendezzem a lelkem. Köszönöm Gábor az élményt, nem felejtem el egyhamar!

Adatok: 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2021.
Oldalszám: 408.

Fülszöveg:

Semmi ​bajom a meztelenséggel.
Hogyan is lenne? Igazából nincs is annál jobb, mint eljutni oda a lánnyal, hogy meztelenül láthasd. De mi van akkor, ha nemcsak te láthatod? Hanem az összes haverod, az egész iskola, és hirtelen mindenki azt hiszi, hogy jár neki belőle egy darab. Ez nem lehet a valóság. Mert ha az, nem biztos, hogy el bírom viselni. De ha én nem bírom elviselni, mi lesz Lucával?
Kemenes Bálint élete boldog. Ő a focicsapat ünnepelt sztárja, egyre sikeresebb a YouTube-csatorna, amit a barátaival csinál, és még egy gyönyörű lánnyal is flörtöl. Igaz, az a lány a legjobb haverja barátnője… De hát miért nem szakít Luca Áronnal? Talán fél a fiú bosszújától?
Orosz Luca az egyik legvidámabb, legmagabiztosabb lány az osztályban. Szeret olvasni, szívesen bulizik a barátaival, jól tanul és másoknak is segít. Aztán egy nap megtörténik vele az elképzelhetetlen: olyan képek kerülnek fel róla az internetre, amiket csakis egyetlen embernek szánt.
Hogyan lehet ezután folytatni az életet? Ugyanaz az ember tud maradni, aki eddig volt? Kire számíthat, kibe kapaszkodhat?
Bálint és Luca közös kalandja éppen csak elkezdődik, de a képek mindent megváltoztatnak. Bimbózó szerelmüket letöri egy olyan bosszú, aminek talán sohasem lépnek túl a következményein.
Mit hajlandó Bálint feláldozni azért, hogy Luca mellett kiálljon? És vajon mennyit ér ez a szerelem?
Te kitartanál a végsőkig is? Tudnál ítélkezés nélkül segíteni?
Tarts Bálinttal ezen a különleges úton, és ismerd meg a fiúk lelkének mélységeit!

A szerzőről:
Bessenyei Gábor 1985-ös születésű író, a főiskolán újságírást tanult, a pályafutását is újságíróként kezdte. A III. Aranymosás irodalmi pályázat egyik győztese, eddig egy fantasy trilógiája, két realista regénye és több novellája jelent meg. (Forrás: Bessenyei Gábor: Tested és lelkem könyv szerzői életrajz fejezete. A kép forrása: https://moly.hu/alkotok/bessenyei-gabor)

No comments:

Post a Comment