Sunday 10 December 2023

Békésy Pál: Meseutazók

Békésy Pál első mesekönyve Meseutazók címmel jelent meg. A kötet tíz, modern nagyapó történetet mesél el az óvodásoknak és a kisiskolásoknak. Amolyan közvetlen, nagypapás stílusban, teli humorral és szeretettel. A szerző maga is gyakorló nagyszülő, aki szelíd türelemmel, bölcsességgel, és végtelen fantáziával terelgeti olvasóit a régi mesék új ösvényein.A könyv külső megjelenése abszolút gyerekbarát, teli színek, vidám ábrák, színező és könyvjelzők teszik érdekessé a célközönség számára. Minden mesét és kalandot színes oldalak vezetnek be, de gyakran illusztrálja a mesét egy-egy színes, egész oldalas grafika is. A grafikus Barna Judit Eszter mesehősei valószerűek, kevésbé idealizáltak, szerintem közelebb is állnak a gyerekekhez, mint a gömbölyded, tökéletesre rajzolt szereplők.
Mind a tíz mese azonos szerkezetű. A gyerekeknek biztonságot adnak a megszokott fordulatok, de a mesék egyedi hangvétele és a nem hagyományos mesefordulatok végig fenntartják az érdeklődést. A meseolvasó felnőtteknek pedig van egy tucat utalás, és kiszólás, ami számukra biztosít némi plusz humorforrást.
Az esti mesének is kiváló kalandok, két részből állnak és tíz napot át tartanak. A napi történetek első részében mindig Jutka Peti és Anya nyaralós kalandjai kapnak helyet. A Papánál töltött időben nemcsak a közeli tóban való ugrálás, és a kirándulás, valamint egy arborétum felfedezése különlegese, hanem a hagyományos ételek is, úgy mint a lecsó, a paprikás krumpli és a lángos. Ma a hamburgerek, pizzák, és kínai tésztaételek világában a városi lakásokból szinte kikopnak ezek a tradicionális étkek, jó volt velük legalább egy mesekönyvben találkozni.
A rövid mindössze kétoldalas első rész után következik egy-egy hosszabb lélegzetvételű esti mese. Minden történet alapját a hagyományos németalföldi mesekészlet adja, az óriások, sárkányok, királylányok és boszorkák világába azonban a Papa beleszövi a modern korból ismerős magándetektívet, a ránctalanító krémet, vagy épp a vonatot. A mesék így idegenül is ismerősek lesznek, biztonságot adnak, de lehetőséget adnak a képzeletnek, hogy olyanra fesse a szereplőket és a környezetet amilyen csak akarja.
Nappal a valódi kalandok vidéken játszódnak, tóparton, dimbes-dombos tájon, tábortűz és a konyhaasztal mellett, éjszaka pedig igazi fantáziadús meseutazás a szeretni való kalózok, barátságos sárkányok, egyszerű királyok földjén. Minden mese ismerős, és mégis újszerű. A mesélő csavar egyet a jól ismert történeteken, itt nem mindig a hős veszi el a királylányt, az ügyetlen is diadalmaskodik, és időnként a királyfik is megmentőre szorulnak. Életszerű és életre való mesehősök időtlen, mégis modern környezetben.
A Meseutazás egy nagy fantáziával megáldott meseszövéssel készült könyv, amelynek minden lapját szeretet itatja át.

Adatok:
Kiadó: magánkiadás
Megjelenés: 2023.
Oldalszám: 120.
Illusztrálta: Barna Judit Eszter

Fülszöveg:
A nyár, a nyaralás nagyon jó dolog. Főleg, ha vízpartra megy a család, ám, ha mellette még ott van a nagyapa is, na az a legjobb. És, ha olyan a nagypapa, mint Peti és Jutka Papája, aki esténként remek meséket talál ki, az aztán felülmúlhatatlan. Nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is mosolyt csal az arcukra, ahogy hallgatják a vidám történeteket, mert a humor az, ami összeköt minden korosztályt. Ebben a mesekönyvben a humorból akad bőven, na meg a kalandokból is. Tartsatok Petivel és Jutkával a meseutazáson, de ne felejtsétek magatokkal vinni Apát és Anyát sem, mert ez az utazás nekik is tetszeni fog.

A könyv megvásárolható ezen a linken: Líra

No comments:

Post a Comment