Tuesday 19 March 2024

Kelly St. Clare: A ​vámpírok játéka (Vérkötelék 3.)

Kelly St Clare Vérkötelék trilógiája hosszú idő óta az első olyan vámpíros történet, ami felkeltette az érdeklődésemet. Az első két rész inkább fantasy történet, mint misztikus romantika még akkor is, ha urban fantasy, és a valódi világot csak részleteiben változtatja meg, és nem egészében. A világépítés apró trükkjei simán elhitetik, az olvasóval, hogy a mitikus lények köztünk járnak. Az egyetlen ez ügyben, ami továbbra sem tetszik az a valóságba betoldott város neve. A társadalomépítés átgondolt, sok részlet illeszkedik pontosan az összképbe, és meglehetősen világos, hogy miként működik St Clare vámpírvilága.
Szeretem az @Álomgyár kiadóban hogy nem vár végtelen érdektelen éveket azzal, hogy ez sorozatot befejezzen, hanem gyorsan, ütemesen (majdnem olvasási időre) hozza a részeket. Így előfordul az is, hogy még bőven emlékszem az előzményekre, sőt szinte benne vagyok a történetben, nem kell újraolvasni, vagy több réteg olvasmányélmény alól előbányászni a feledés homályába vesző részletinformációkat.
A harmadik rész elérkezik a történet a csúcspontjához. Minden amit az írónő felépített ebben a részben kattan a helyére, emiatt szerintem sokkal informatívabb is ez a rész mint az első kettő. Emiatt, nem is teng túl a romantika, bár a történet egy ember-vámpír kapcsolatra épül, mégis St Clare jó arányokkal dolgozik. Erotikus, és romantikus is, de közben izgalmas és érdekes. A fókusz inkább a vámpírvilág megoldatlan kérdéseire esik, és a két főszereplő taktikájára a harcban, mint az érzelmi ívre és jól is van ez így. Basilia és Kyros története kevés sziruppal is működik, mert a modernkori vámpíros mese erős karakterekkel operál. A női főszereplő egyáltalán nem egy törékeny, megmentésre szoruló királylány, sőt Kyros erős férfias karaktere időnként háttérbe is szorul mellette, illetve gyakran a szőke örökösnő sokkal erősebbnek tűnik, mint a vámpír.
A cselekmény megint lendületesre sikerült, nem aprózza el a történetet az író, és a trilógia befejező része lezár minden szálat. Emiatt a kötet végig körömrágósan izgalmas, a szereplők állandó mozgásban vannak, és bár a lezárás nem meglepő, elég alapos ahhoz, hogy ne maradjanak kérdések.
Nagyon szerettem az a humort ami végig átszőtte a történetet. Teli van fricskákkal, jópofa megoldásokkal, néhol örült ötletekkel a regényfolyam, ezért nem csak izgalmas, hanem nagyon szórakoztató is. Vicces a főszereplő, és a mellékszereplők is, különösen a lányok. Brutál sok jófej, erős női karakter van a regényben, egy igazi girl power az amúgy kifejezetten férfias vámpírvilágban. Sajnálom hogy vége ennek az utazásnak, de most már nagyon kíváncsi vagyok Kelly St Clare történeteire, engem kilóra megvett az írónő.

Adatok:

Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2023.
Oldalszám: 348 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár

Fülszöveg:

Nagyon elszúrtam a dolgot, és most szembesülnöm kell a súlyos következményekkel.
A falak összezárulnak, ahogy a nagyanyám emléke iránti kötelességem és a Kyros iránti lehetetlen érzéseim között próbálom megtalálni az egyensúlyt. És akkor még itt van ez a rohadt ember-vámpír hibrid dolog is, amivel meg kell birkóznom.
A probléma az, hogy már nem vagyok hajlandó elveszíteni azt, aki ellen kezdettől fogva játszom. A sorsunk egyetlen kockadobáson múlik, és egy rossz mozdulat hatására összedőlhet a kártyatorony, amit fáradságos munkával építettem fel. Ha pedig ez megtörténik, többet veszítek, mint gondoltam.

A könyv megvásárolható ezen a linken: Álomgyár webáruház

No comments:

Post a Comment