Wednesday 6 March 2024

Szabó Krisztina: Ezüsterdő

Szabó Krisztina az „Ellopott kívánság” című könyvével megalapozta, az Ezüsterdővel pedig szerintem bebetonozta önmagát a hazai fantasyirodalom egyenlőre nem túlburjánzó birodalmába. Mindig örülök a jó magyar regényeknek, és nagyon szeretem az egyrészes, nem a végtelenségig nyúló történeteket, úgyhogy látatlanba is simán megvett magának a szerző. Főként, hogy a regény borítója is szemgyönyörködtető.
A történet maga inkább egy könnyed mese, mint zúzós, bonyolult, háborús eposz. Nincs szerteágazó szereplőgárdája, sem különösebben összetett világépítése. A cselekménye is viszonylag egyenes vonalon halad mellékszálak nélkül. Mégis elég érdekes tudott maradni mindvégig ahhoz, hogy egy levegővel elolvassam.
A regény alapja retelling ugyanúgy, mint az előző regényé, csak amíg az, az Aladdin című mesére épült, addig az Ezüsterdő alapja a Piroska és a farkas története. Jól felismerhető ugyan az alapmese, mégis az egész történet mögött van egy nagyon gazdag sajátos képzeletvilág.
Szabó Krisztina egy vérfarkasos, hercegnős modern romantikát épített a piros kabátos kislány meséje fölé. Tette mindezt úgy, hogy alapos volt a részletekben.
Úgy ötvözte a modern világot a mesével, hogy az már-már hihetőnek tűnik. El tudtam képzelni a mitikus nagytestű és félelmetes alakváltókat az üveggel és krómacéllal bélelt betonépületekben, nagy fekete autókban mobiltelefonokkal. Az erőszakos, zárt világ pompásan rezonált az üzleties hódító királyság képével.
Ugyanúgy (vagy talán kicsit jobban) működtek a kisebb, távoli birodalom gyógyfőzetei, mint manapság a természetgyógyászat termékei, és a váras, középkori Ezüsterdei feeling teljesen jól hozta a vidék jellegzetes báját. A kétfajta világ szembenállását a környezet épp annyira jól érzékeltette, mint a szereplők maguk. A kérdés pedig éppen annyira fontos volt, mint napjainkban. Vajon van-e átjárás a városi élet és a természetközeli élet közt? A fejlődés és a hagyományos értékek kiegészítik-e egymást, vagy élesen szembenállnak? Összeegyeztethető-e egyáltalán az óriási léptékű fejlődés az egészséges élettel? És vajon a két látszólag ellentétes oldal megfér-e egymással? Lehet-e a háborúból szerelem és békés együttélés?
Az egész regény valahogy egyszerre lágy és érzelmes, ugyanakkor vad és szabad. Nem egy heroikus nagyregény, nincsenek végtelen távlatai, ugyanakkor nagyon közeli, és teljesen bevonja az olvasót. A főszereplők kifejezetten szimpatikusak. A jellemhibáik jól árnyalják a karaktereiket, de Calluna és Faelan is mindvégig pozitív szereplő tudott maradni. Egyedül azt hiányoltam, hogy a lykae herceg farkasjegyei kevésbé érvényesültek Az alakváltó létről és a képességekről elég kevés információt kaptunk. A többi szereplő szintén jól felépített karakter volt, sokukat meg is kedveltem, azonban Calluna egyetlen rokona, a nagymama nem tudott igazán közel kerülni hozzám.
A cselekmény az ellenségből szerelmesek toposzra épül, de a nagyon sok egyedi jelleg miatt egyáltalán nem volt sablonos. Végig izgalmas és feszült tudott maradni, a romantikus szál egyáltalán nem nyomta el a fantasy történetet, de mégis fontos tudott maradni. Az egész regényre jellemző az arányok nagyon pontos megtartása, és a precízség mind a nyelvezetben mint a történetszövésben.
Az erős kezdés után határozottan várom Szabó Krisztina következő regényét. Köszönöm a regényt a Könyvmolyképző Kiadónak!
Adatok: 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2023.
Oldalszám: 368.

Fülszöveg:
Egymásba ​szerethet a farkas és a vadász?
A mágikus képességekkel bíró Grosvenor-ház a kezdetektől fogva védelmezi az Ezüstvidéket és a környező országokat a farkas alakváltóktól. Ám az egykor nagy hatalmú családból napjainkra csupán ketten maradtak: Calluna és a nagymamája. Nem sokat tehetnek az ifjú Faelan király ellen, aki a trónra kerülését követően merész hódító hadjáratba kezdett. A farkasok jelentette fenyegetés nőttön-nő.
Amikor a farkaskirály házassági szövetséget ajánl, Calluna az otthona
és a szerettei védelmében kénytelen igent mondani. Előítéletekkel felvértezve száll le a repülőről a Lykon Birodalomban. Csakhogy Faelan egészen másnak bizonyul, mint hitte, és egyre nehezebb összeegyeztetni a kegyetlen uralkodó képét azzal a férfival, akit megismer.
Ráadásul nem elég, hogy vonzalom ébred benne az ellensége iránt, megdöbbentő családi titokra is bukkan Lykaiában. Mégis mi köze az ősének a farkasokhoz? És mi az a különös mágia, ami összeköti őt Faelannel?
Calluna kénytelen helytállni a veszedelmekkel teli, ellenséges udvarban, és fényt deríteni az igazságra, mielőtt minden, amit szeret, menthetetlenül odavész.
Merülj el ebben a szerelemmel, titkokkal és mágiával teli modern mesében!

A könyv megvásárolható ezen a linken: Könyvmolyképző Kiadó

No comments:

Post a Comment