Wednesday 20 March 2024

Soman Chainani: A ​kezdet kezdete (Jók és Rosszak Iskolája 0.)

A Jók és rosszak iskolájának első két részét olvastam. Tetszett a történet, de közben jött más olvasnivaló, ezért félretettem kicsit. Nemrég aztán egy ismerősnek megvettem az előzménykötetet ajándékba, és ha már itt volt, gyorsan el is olvastam.
A könyv vékonyabb, mint az alapsorozat többi része, de csak méreteiben marad el, tartalmában abszolút nem. Sőt szerintem izgalmasabb és csavarosabb is, mint az folytatások.
Ez egy furfangos a történet, nem látni előre merre tart, nem igazán használ klisséket. A szereplők újak, de ugyanakkor régiek is, mesehősök bukkannak fel az elmúlt idők homályából, hogy új történetbe kezdhessenek. A szerző következetlen abban, hogy milyen ismert karaktereket épít a történetbe. Míg a Jók és Rosszak Iskolája elsősorban az európai népmesék és Grimm mesék világából építkezett addig a Kezdet könyveiben keverednek különböző népek meséi a modernebb műmesékkel. (Már amennyire ezt én meg tudom állapítani úgy, hogy nem ismerem pontosan minden mese eredettörténetét.)

A történetben tulajdonképpen minden egy határon táncol, a Jó, a Rossz, a szeretet, a varázslat, és a barátság is. Át-átbillenek a jellemek, az érzelmek és a cselekmény is, nehéz megállapítani, hogy mi a jó, és mi a rossz. Sokkal elmosódottabbak a határvonalak, mint a később játszódó kötetekben.

Ez tényleg a kezdet kezdete. A szemünk előtt épül át az iskola, a későbbi modernebb formára, most alakulnak ki a két iskola szokásai, megismerjük a két testvért akiket maga a Tétenész választott ki az iskola élére, és Gavaldont is. Nagyon sok izgalmas koncepció van a regényben. Részben a Kalózok iskolája, ami teljesen új színfolt ebben a mesevilágban, részben pedig Rafal és Rian személyisége és testvérisége, amely elképesztően összetett, és abszolút visszautal a Sophie és Agatha későbbi kapcsolatára.

Simán megéri akár önállóan is nekivágni ennek a kötetnek, bőven tartogat meglepetéseket, de akkor is érthető ha csak most kezdjünk ismerkedni Gavaldon világával.


Adatok:
Kiadó: Menő Kiadó
Megjelenés: 2023
Oldalszám: 360
Fordította: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Harc kezdődik a Jó és a Rossz közt.
Két fivér.
Az egyik Jó.A másik Gonosz.
Együtt vigyáznak a Végtelen Erdő békéjére.
Együtt választanak tanítványokat a Jó és a Rossz Iskolájába.
Együtt oktatják őket, hogy sorsuk beteljesedjen.
Aztán egyszer csak történik valami.
Valami egészen váratlan.
Valami hatalmas erejű.Valami, ami mindent és mindenkit megváltoztat.
Ki lesz, aki életben marad?
Ki lesz az Iskola Igazgatómestere?

Innen indul a világhírű író, Soman Chainani legújabb regénye, amely a népszerű Jók és Rosszak Iskolája című sorozat előzménytörténete. A két fivér harcáról szóló könyv tele van különleges varázslatokkal, váratlan fordulatokkal és merész tettekkel, melyek próbára teszik a főhősök bátorságát, hűségét és folyton fel kell tenniük maguknak a kérdést: vajon kik ők és valójában melyik oldalon állnak?
A könyv megvásárolható ezen a linken: https://manokonyvek.hu


No comments:

Post a Comment