Sunday 3 March 2024

Sabrina Jeffries: A ​herceg hitvese

General_Press_Könyvkiadó Romantikus Regények sorozata az egyik kedvenc kiadói sorozatom, ami nagyon sok jó történelmi romantikus írót hozott el a magyar olvasóközönségnek. Bár szeretném egyszer a teljes sorozatot elolvasni (nem rég megnéztem, még csak a 14 %-ánál tartok!), általában idő hiányában csak a kedvenc szerzőimre szorítkozok.Sabrina Jeffries már a Halstead Hall bajkeverői sorozat óta elsőbbséget élvez nálam. Nagyon szeretem a derűs, mozgalmas történeteit, és az erős női karaktereket. Az írónőre jellemző a csavaros észjárás, és egy sajátos szelíd humort. Mindezek miatt, általában félreteszem az aktuális olvasmányaimat hogy elmerülhessek kicsit a régenskori Anglia főúri világában.
Az írónő sajátos stílusa ellenére, a Hercegi kör ciklus előző két kötete azért nem győzött meg teljesen. Sabrina Jeffries: A csábítás iskolája érdekes volt, de meglehetősen zsúfolt, míg Sabrina Jeffries: Az agglegény épp az ellentéte, kissé unalmas. Folyamatosan hiányoltam a Jeffries féle éles elmét a történetek mögött. Emiatt most azt érzem, hogy A herceg hitvese igazi nagy visszatérés. Már a fülszövegből azt éreztem, hogy újra előkerül az amerikai írónőre jellemző, regényeken átívelő bonyolultabb cselekményszövés, és az egyedi karakterépítés. Szeretem, hogy a szerző kevert zsánerű regényeket ír, a történelmi romantikus fővonalba mindig beleakad egy- egy nyomozós szál is.
A regény cselekménye önállóan is érthető, de többször visszautal a korábbi részekre, ezért érdemes sorban olvasni a köteteket. A teljes regénycikluson átível egy érdekes nyomozás, és bár már a harmadik kötetnél járunk, messze nincs még megoldás. A kerettörténet miatt ebben a részben többször felbukkannak a ”Hercegi kör” korábbi (és a későbbi) regényeinek szereplői is. Én szeretem, ha felidéződnek a régebbi olvasmányok, így egyáltalán nem bántam a visszautalásokat, de szerintem azoknak sem lehet zavaró, akik kihagyták a korábbi részeket. A történet elég kerek önmagában is.
A regény szereplői meglehetősen egyedi karakterek.
A főszereplő kémikus lány, Olívia karaktere kettős. Kifejezetten intelligens és komoly, ugyanakkor meglepően naiv is. Hozza a történelmi regényekben jellemző vénkisasszonyok archetípusát, de némiképp több is annál. Nagyon élveztem az önállóságát és a határozottságát, ugyanakkor zavart, hogy mennyire tehetetlenné válik Thorn-nal szemben.
A herceg karaktere legalább annyira összetett és kettős, mint Oliviáé. A felszínen élvhajhász nemesúr, a mélyben pedig érzékeny művész. A felszínen elég határozott főúrnak tűnik, aki könnyedén irányítja a birtokait (és a családját), miközben a művészi kiteljesedés felé halad, de közben Oliviával kapcsolatban meglehetősen bizonytalan. Régi sérelmeket hordoz, és nem is biztosan mit is akar a lánytól.
A két szereplő közti izzás az első perctől egyértelmű, a szenvedélyesség a regény egyik alappillére. Időnként az erotika túlsúlyba is kerül, a cselekmény rovására. Az erotikus részekben zajló párbeszédek pedig elég gyengére sikerültek az író műveihez képest
Manapság a modernebb történelmi regényekben gyakran előkerül a tudós női karakter és az emancipáció kérdése. Mindkét egymást átfedő témakör nagyon érdekes, de vélhetően cseppet idealizált. Kétlem, hogy a korabeli Angliában a családjuk által támogatott kémikus nők szaladgáltak volna, de mindenesetre szórakoztató volt olvasni arról, hogy hogyan kísérleteztek az arzén általi halál kimutatásával. A szerző otthonosan mozog a régens korban, a regényeiben sok apró információ van elrejtve, csak tudnunk kell kiválogatni mi az áltörténelem, és mi a valós ismeret. Mindezekkel együtt visszatérésnek érzem most ezt a regényt, remélem, hogy Jeffries megtartja ezt a színvonalat.

Adatok:
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2024.
Oldalszám: 288.
Fordította: Ács Eleonóra

Fülszöveg:

Amikor ​egy hirtelen jött szikra mindent lángra lobbant
Egy múltbéli csók az elragadó és éles eszű Miss Olivia Norley-val látszólag már csak egy halvány emlék Thornstock hercege számára. Bár a legjobb partit kereső anyák és lányok világában a férfinak számtalan feleségjelölt kerül az útjába, a hódításairól hírhedtté vált Thorn továbbra is agglegény marad. Egy Oliviával való véletlen találkozás azonban kizökkenti a nyugalmából, hiszen még jól emlékszik a csókjuk utáni zsarolásra, amely mindkettejük nevét beszennyezhette volna.
Ráadásul Thorn féltestvére, Grey egy különleges vizsgálattal bízza meg a kémiarajongó Miss Norley-t egy, a családjukban történt titokzatos haláleset ügyében. A vegyésznek készülő Olivia lelkesen vág bele a kísérletbe, ám arra ő sem számít, hogy Thorn minden lépését árnyékként követi majd, és hogy a férfi állandó jelenléte őt magát is összezavarja, így lassan kezdi elveszíteni az uralmát a cselekedetei felett. Mindennek a tetejébe pedig valaki meg akarja akadályozni, hogy az igazság napvilágra kerüljön – az illető pedig semmitől sem riad vissza…
A könyv megvásárolható ezen a linken: General Press Kiadó

No comments:

Post a Comment