Friday 29 March 2024

Peter L. W. Osnos: Soros György – Egy teljes élet

Soros György nevével a kilencvenes években találkoztam először, a kétezres években pedig, aktív civil szervezeti pályafutásom alatt, egész sokszor pályáztam különböző alapítványi támogatásaira (könyvadomány, helyi közösségi kezdeményezések), és több konferencián is jártam a CEU-ban. Akkoriban maga a név ismerős volt, a mögötte lévő ember azonban nem. És bár fontosak a különböző támogatásai, különösebben mégsem érdekelt a magyar mogul életrajza.
Valószínűleg sohasem olvastam volna el ezt a könyvet, ha nem plakátolták tele az életem Soros Györggyel. Szegény embernek olyan marketinget csinált a politika, hogy ha akarja sem tudta volna önmagát ilyen szinten propagálni (mint tudjuk a negatív reklám is reklám).
Ha már így felbosszantottak vele, eleve első rajthelyről indult nálam a könyv, de az, hogy a @HVG_könyvek kiadásában jelent meg, további pluszpont volt az elolvasása mellett. Nekem a HVG mindig garancia a minőségre, úgyhogy nem is volt kérdés. Mégis húztam vele az időt, részben azért, mert, az utóbbi időben telítődtem a politikai írásokkal, és bár ez a könyv egy amerikai mű, mégsem vagyok képes arra, hogy fejben ne kössem össze a hazai aktuálpolitikával.
Egy élettörténet mindig izgalmas, főként akkor, ha a hőse még élő személy. A könyv szerkesztője ráadásul bevallottan elfogult, csodálja Soros György munkásságát, de árnyalja a képet, hogy a különböző fejezeteket többen írták, és a végeredményt a család csak a végleges formába öntés előtt látta, így ez nem befolyásolta magát a szöveget
Ez a könyv nem biográfia. Nem vizsgálja egészében Soros György életét, és nem törekszik teljességre. A benne lévő írások bár alaposak tűnnek, mégis inkább méltatások, mint kritikus szemléletű tényirodalom. Nyilvánvaló, hogy bírálni ugyanúgy lehetne egy életet (ezt az életet), mint dicsérni, főként, ha nem tudjuk kellő történelmi távolságból figyelni, de az bizonyos, hogy ez az ember elég jelentős ahhoz, hogy folyamatokat indítson el, vagy hogy politikai céltábla lehessen. Kinek-kinek ízlése szerint.
Feljebb említettem már, hogy a könyv egyes fejezeteit más-más írta. Mindegyik szerző személyesen is kapcsolatban áll Soros Györggyel, így részben mélyebb betekintéssel rendelkeznek a személyes és szakmai életébe, részben elfogultabbak is, bár többnyire törekedtek az objektivitásra.

A könyv a bevezetéssel együtt kilenc fejezetre tagolódik, és négy kiegészítő mellékletet tartamaz. A gerincet jelentő részek Soros György életének és munkásságának különböző aspektusait tárgyalják, az ifjúkorától a pénzügyi tevékenységén át, a politikai aktivitásáig. A mellékletekben megtaláljuk a kilenc szerző rövid bemutatását, illetve egy bő hivatkozáslistát és névmutatót.
Általában jellemző a könyvre, hogy nem magyaráz túl, és nem elemez aprólékosan. Annak ellenére, hogy a dinamikája viszonylag egyenletes, és az egyes fejezetek hangvétele, hossza és tartalmi felépítése nagyjából azonos, számomra nem voltak egyformán érdekesek. Az első fejezetben Soros személyes „eredettörténete” kifejezetten izgalmas, főként mert nagyon személyes képet fest a két világháború közti, majd a világégést követő magyar zsidók helyzetéről.
Egyetlen erkölcsös magyar ember sem kerülheti el magában a szekunder szégyenérzet feltámadását olvasás közben.
Soros életrajzának első korai szakaszát Éva Hoffmann tolmácsolja, aki maga is zsidó. Döbbenetes élmény volt végigolvasni a német megszállás történetét a zsidó szemszögből, kozmopolita gondolkodásmóddal bemutatva. Egészen más az a látószög, ami Amerikán és a nyugat-európai országokon keresztül szemléli a kelet-európai államok szinte önkéntes közreműködését az eseményekben. Lehet, hogy sarkosnak tűnik ez a megállapítás, de mint tudjuk, vétkesek közt cinkos, aki néma. (Ez a gondolat örök érvényű.)
Ugyanakkor elképzelni is nehéz azt az utat, ami a gettó szomszédságából a világ elitjébe vezetett (a könyv többször említ sorstársakat, akik hasonló utat jártak be). Lenyűgöző az a kitartás, amely képes egy ilyen életutat véghez vinni és azok a gyökerek, amelyek képesek egy ilyen sorsot megtartani.
A Soros gazdasági tevékenységéről szóló fejezetek érdekesek, de őszintén én nem igazán látom át a spekulációkat, és pénzügyi döntéseket. Annyira nem is érdekelnek. Nyilván azoknak sokat mond ez a rész, akik a gazdasági szférában dolgoznak. Nekem civilként sokkal érdekesebbek a közösségi kezdeményezések, a társadalmi változásokat ösztönző támogatások, és a humanitárius tevékenység. Főként a mögöttük rejlő tudatosság és koncepció. Mennyire más egy terv alapján, szakmai hálózatokon keresztül valódi változásokat elérni, mint időnként odavetni egy-egy nagy összegű támogatást, a média által felkapott esetekre reagálva. Mennyivel hatékonyabb alulról, jövő hosszú távú folyamatokat támogatni, mint eseti kampányokat. Nekem ez a rész szolgált a legerősebb tanulságokkal.
A következő szakaszban Soros politikai tevékenységének taglalása megint kevésbé érdekelt. Nem azért, mert nem fontos, hanem mert korán sem látom át. Ahhoz, hogy megértsem pl. az amerikai pártpolitikai viszonyokat, vagy a kínai gondolkodást sokkal mélyebb ismeretekre lenne szükségem, mint ami van.
Az ezt követő, talán legérdekesebb fejezet, Soros György és Kelet-Európa viszonyát veszi górcső alá, különös tekintettel a CEU-ra. Ez a rész már nekem is ismerős, ám érdekes volt látni egy nagyon szűk és nagyon pontos keresztmetszeten keresztül. Itt mutatkozott meg először a könyvben az, amit tudunk és értünk, mégsem hisszük: hogy mennyire távol kerültünk már a valódi demokráciáktól. Az az ország, ami 1989-ben egy erőként száll síkra a demokrácia mellett, mostanra apátiába fulladva elhiszi, hogy a „liberális” egy negatív szó.
Egy értő és elkötelezett közösségben sokat lehetne beszélgetni erről a könyvről, illetve leginkább azokról a társadalmi megoldásokról, amelyekért tenni is lehetne, ha lenne hozzá valódi társadalmi erő. Jelenleg sajnos egyik sincs.
Se közösség se erő.

Alapvetően sem a könyv előtt, sem azt elolvasva nem gondolom, hogy egy embert meg kellene ítélni. Sem nekem sem másnak, sem a könyv, sem bármi más alapján. Vitathatatlan azonban, hogy Soros György sokkal mélyebb lábnyomot hagy a világban, mint a támadói. Abból, amit felépített, és amit a magánvagyonából támogatott, tartós eredmények születtek. Óriási pénzeket fektetett emberek képzésébe, kutatásokba és közösségi kezdeményezésekbe, - olyan pénzeket, amelyeket ő teremtett elő, és nem mások adtak össze adó formájában. Elgondolkodtató mekkora különbség van szándék és szándék közt, és hova vezetnek az ezekből eredő tettek.
Az élet nem egy templom. A dolgokba nem hinni kell, hanem tájékozódni róluk. Minél többet olvasunk, annál jobban működnek a természetes hazugságvizsgálóink. Éppen ezért csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a könyvet.

Adatok:

Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2024.
Oldalszám: 288.

Fülszöveg:

Soros ​György világszerte ismert filantrópiájáról, progresszív gondolkodásáról, a civil társadalom érdekében tett erőfeszítéseiről, politikájáról és befektetési sikereiről, a nyílt társadalom, a sajtószabadság és a liberális demokrácia iránti elkötelezettségéről ­-- de ugyanilyen jól ismert a szélsőjobb fő ellenségeként is, a nacionalisták, populisták, autoriter rezsimek és antiszemiták folyamatos támadásainak célpontjaként. Ha megkérdezzük az embereket, hogyan jellemeznék őt, valószínűleg különböző és látszólag ellentmondásos válaszokat kapnánk. Ki is valójában Soros György?

Mindeddig egyetlen életrajz sem volt képes megragadni rendkívüli, sokrétű jellemét. Ebben az ambiciózus és őszinte könyvben Soros régi kiadója, Peter L. W. Osnos összegyűjtötte a legkülönbözőbb értelmiségiek, újságírók, tudósok és nonprofit szervezetek vezetőinek írásait, hogy a médiában megjelenő képen túl teljes képet alkothassunk Soros Györgyről. E nézőpontok kaleidoszkópján keresztül élénk és meggyőző portré rajzolódik ki e figyelemre méltó ember egyedülálló és következetes hatásáról. Ez valóban egy teljes élet.

Peter L. W. Osnos a PublicAffairs alapítója, amely 1998 óta Soros György összes könyvét kiadta. A PublicAffairs megalapítása előtt Osnos újságírói karriert futott be az I. F. Stone's Weekly és a Washington Post, valamint a Random House kiadóvállalatnál.

A könyv megvásárolható itt: HVG Könyvek

No comments:

Post a Comment