Sunday 22 May 2022

Jennifer A. Doudna · Samuel H. Sternberg: Meghekkelt ​teremtés

 A „Meghekkelt teremtés” egyik szerzője Jennifer A. Dounda, kémiai Nobel-díjat kapott a műben elemzett CRISPR/Cas-9 eljárásért Emanuelle Charpentierrel közösen, a szerzőpáros másik fele pedig több tudományos publikációit írt a technológiáról. A két Nobel-díjas a baktériumok vírusok elleni védekezését kutatva mélyedt el a génszerkesztésben, majd 2012-ben megalkotott a CRISPR/Cas9 révén egy precíz, viszonylag egyszerű génszerkesztő technológiát.  (Az eljárás tömör lényege, hogy a biológiai determinációt okozó DNS- hiba egyszerűen kivágható a DNS láncból.) A világ figyelme azonban csak a Koronavírus fertőzéssel kapcsolatos kutatások miatt terelődött a génszerkesztés felé, illetve csak a 2020 év után kapott társadalmi visszhangot a kutatás, a Nobel-díj után vált ismertebbé a téma, bár szerintem a világ nagyobb részének fogalma sincs az eljárásról vagy annak lehetséges következményeiről. Valójában nekem sem volt fogalmam sem arról, hogy pl. az egyes növények manipulációja (pl. a terméshozam növekedést elérő fejlesztése) már nem keresztezéssel hanem a genetikai kódok megváltoztatásával érhető el.  Ha ezt tovább gondoljuk és/vagy végig olvassuk a könyvet, rájövünk, hogy minden élőlény megváltoztatható az eljárással, vagyis a betegségek kezelésére épannyira alkalmas, mint a születendő gyermekünk tulajdonságainak „beállítására”. És innét ez a kérdés már túlmutat a biológiai vagy biokémiai kérdéskörön, súlyos társadalmi, etikai, politikai és gazdasági kérdéssé is válik. Mennyire nyúlhatunk bele a természetes biológiai folyamatokba? Megváltoztatható-e az ember élettartama? Létrehozható-e a szuperember? Bennem ezek  a kérdések fogalmazódtak meg elsősorban, míg a könyv az eljárás, gyógyításban használt szerepére koncentrál főként.

Tulajdonképpen mindkét szerző a téma avatott szakértője, komoly, elismert tudósok.  Ehhez képest a könyv a „mezei” olvasó számára is teljesen érthető és olvasható. Egyáltalán nem olyan száraz, mint a szerzők tudományos fokozata előrevetíti. A könyv hangvétele elég személyes, az írópáros sok példát hoz, és igyekszik tárgyilagosan megközelíteni a nagyon összetett és laikusok számára nehezen érthető témát. Meglehetősen aprólékos a mű, ami nem volt baj, mert a DNS RNS ismereteim a középiskolában maradtak, újra kellett tanulnom, hogy megértsem a pontos génszerkesztési eljárást. Maga a téma elég izgalmas, de nagyon speciális. Amikor a könyvet kiszemeltem, valami általánosabbra gondoltam. Ez persze nem von le az értékéből, de koncentrált  olvasást igényel, rendkívüli tudásanyaggal rendelkezik, ezért elég sokáig olvastam. Egyszerre csak egy-egy fejezetet.

A könyv két nagyobb részre tagolódik, és alaposan bemutatja a génszerkesztési eljárást a kezdetektől a várható jövőig. A génmanipuláció etikai és társadalmi kérdéseire is kitér, de szerintem kicsit túl optimistán közelíti meg. Valójában, ha megértjük az eljárást  rájövünk, hogy minden amit most van megkérdőjeleződik a CRISPR/Cas-9 tükrében, és gyakorlatilag nagyon jóra de nagyon rosszra is használható a felfedezés. A CRISPR egy elképesztő jövőt sejtet, ami miatt érdemes az egész tudományos munkát végig rágni. Szerencsére elég érthetően van megfogalmazva.

A magyar kiadás  a @HVG Könyvekre jellemző igényes, precíz munka, a tartalom pedig valóban elképesztő.

Adatok: 

Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2021.
Oldalszám: 344.
Fordította: Dienes István

Fülszöveg:
2020-ban ​Jennifer A. Dounda és Emmanuelle Charpentier közösen kémiai Nobel-díjat kapott a CRISPR/Cas-9 technológia megalkotásáért. Korszakalkotó génszerkesztő eljárásuk révén a DNS felépítése megváltoztathatóvá vált a sejteken belül. Fantasztikus lehetőség ez az emberiség számára a humángenetikától kezdve a mezőgazdaságon és a környezetvédelmen át az egészségügy számos területéig: gyógyíthatóvá válik számos genetikai betegség és rákfajta, ahogyan leküzdhető lesz az éhínség is. A technológia alkalmazása ugyanakkor számos veszélyt is magában rejt, avatatlan kezekben akár biológiai fegyver is válhat belőle, és megannyi bioetikai kérdést is felvet a dizájnerbébiktől kezdve a genetikailag módosított szuperemberekig.

A 21. század legjelentősebb tudományos áttörése az egyik felfedezőjét, a biokémikus Jennifer A. Doudnát arra késztette, hogy tudósként átgondolja saját szerepét és a felfedezésével együtt járó következményeket. Könyvében lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan ért el haladást a kutatásaiban és miként működik a technológia, amelynek etikai vonatkozásaira, valamint a szabályozás kérdéseire is kitér. A génszerkesztésben rejlő lehetőségekről olvasva egyértelművé válik: ez a tudományos felfedezése örökre megváltoztatja a nézeteinket a teremtésről és az evolúcióról.

No comments:

Post a Comment