Tuesday 17 May 2022

Mary Jo Putney: Hazatérés

Nagyon szeretem a General Press kiadó Romantikus Regények sorozatát, és elég sok szerzőtől olvastam is már, de valahogy Mary Jo Putney-t eddig elkerültem - néhány más szerzővel együtt - főként azért mert olyan tetemes az életműve, hogy beláthatatlannak tűnik mire átrágom magam rajta. Nos miután sikerült a „Jó útra tértek testvérisége” sorozat 6. részével kezdenem, úgy tűnik már nem fogom megúszni a szerzőnővel való mélyebb ismeretséget.

Nem ez volt  a legjobb romantikus regény amit olvastam. Ha a szerelmi szálat nézzük csak, vagy az erotikus jeleneteket akkor maximum közepes. Mégis annyi plusz töltete van, hogy bőven túlmutat a történelmi romantikus kategória határain.

Az alaptörténet egy létező történelmi korban, létező államformában, de kitalált szigetcsoporton játszódik.

Elsőre skót történetnek tűnt – és én imádom a skótokat-, de végül egy félig viking félig kelta gyökerű keverék népcsoport érdekes történelmébe  kaptunk egy nem túl mély, de nagyon izgalmas betekintést. A regény cselekménye Konstantinápolyban kezdődik, és az Északi tengeren ér véget, a napóleoni háborúkat követő időkben. Az iparosodás kezdeti szakaszában a már létező gyárak mellett a régészet és a történelemkutatás éppen csak kibontakozó szakaszába pillanthatunk be, miközben a modern világ kezdetén még mindig ott a földesúri viszonyrendszer, a klánszerű társadalmi berendezkedés, és az ősi hagyományok tisztelete. Ezen a „talajon” bontakozik ki a kalandos útjairól hazatérő Kai és a művészi ambíciókkal bíró Signy, lángolónak nem mondható, de mégis nagyon rokonszenves kapcsolata. A két főszereplő múltbéli ismeretsége épül tovább, miközben számtalan közös problémát oldanak meg, közös döntéseket hoznak, és mindinkább a közös jövő felé indulnak. Szépen kidolgozott, egyenletes és harmonikus a történet. Nincsenek nagy drámák, és hatalmas fordulatok, de mégis tudtam izgulni a szereplőkért, vártam a megoldást, és a lezárást.

Nekem különösen tetszett a történeti kitekintés. Pár éve voltam Norvégiában, egy viking múzeumban, előtte pedig kb. 25 éve Skóciában is, így mindkét „oldalról” ismerős volt a táj, és a régészeti leletek. Láttam törékeny viking hajót, és kőépületek maradványait is a sziklákon, így oda tudtam magam képzelni a romokhoz és a feltárás helyszínére, és valóban nagyon élethű volt a leírás, de egyáltalán nem unalmas. A szereplőkről keveset tudunk meg, azt is főként a pozitív oldalukról. Sem Kai sem Signy rossz tulajdonságait, kudarcait, van konfliktusait nem ismerhettük meg, így  különösebb jellenfejlődést sem tapasztalhattunk. Viszont mindketten nagyon szimpatikusak voltak a kezdetektől.

A könyvben ugyan csak rövid időre, de felbukkannak a sorozat korábbi szereplői, és több utalás is történik a korábbi kalandokra, így kíváncsi lettem a teljes regényfolyamra. Most már csak az amúgy is jelentős olvasási időmet kellene megnövelni, mondjuk úgy a tízszeresére…

Adatok: 

Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 296.
Fordította: Bánki Vera

Fülszöveg:
Menyasszonya halála után Kai Ramsay elhagyja Skóciát, hogy távoli országokban kalandozzon. Útja során bejárja az ókori romokat, felbecsülhetetlen értékű régiséget gyűjt össze, és a halál torkából is megmenekül, miután a napóleoni háborúk alatt kémkedésért bebörtönözték. Ramsay lételeme a veszély, de minden megváltozik azon a napon, amikor egy levelet kap Skóciából…
Signy Matheson életét Thorsay szigetén tölti. Lánglelkű és éles elméjű szövetségese a helyi földbirtokosnak. Most azonban, hogy a vezetőjük a halál árnyékába ért, Signynek gondoskodnia kell az utódlásról. Itt az ideje, hogy Kai Ramsay hazatérjen…
Amikor Ramsay visszatér Thorsay-ra, döbbenten tapasztalja, hogy Signy csábító szépséggé érett, és olyan vonzerővel bír, aminek nehéz ellenállni.

A szerzőről:
Mary Jo Putney több mint huszonöt történelmi és kortárs romantikus regény legkelendőbb amerikai szerzője. M. J. Putney néven romantikus fantasy regényeket is kiadott. Könyvei szokatlan témájukról ismertek, beleértve az alkoholizmust, a halált és a családon belüli bántalmazást. (forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Jo_Putney)

No comments:

Post a Comment